Omletbloggen

Snösäkerhet och husdjur – här är våra bästa tips!

Snö kan vara roligt för hela familjen, men när det kommer till våra husdjur är det extra viktigt att se till att de mår bra och är glada (även om de älskar snön!). Här är några tips på saker du kan göra för att se till att dina husdjur mår bra, hur vintern än blir!

Torka blöt päls och fuktiga fjädrar

Kolla till de husdjur som bor utomhus under dagen för att se till att de inte är för blöta. Fuktiga fjädrar och päls kommer inte torka lika snabbt när det är kallt, så det kan bli svårt för dina husdjur att få upp värmen. Husdjur som bor inomhus ska alltid torkas med en handduk efter att de varit ute och blivit blöta.

Ta bort is från tassar

Snö kan, framför allt på hundar och katter, fastna mellan trampdynorna och förvandlas till smärtsamma isbitar. Använd en handduk eller en torkhandske för att få bort bitar av snö från fötterna och torka dem. Var försiktig när du är ute med din hund i snön, eftersom saltet som sprids på vägarna kan vara giftigt. Se till så att din hund inte stannar och äter snön längs med vägen, och se till att tvätta deras tassar och ben efter promenaden.

Extra mat 

Alla sorters husdjur kommer behöva använda mer energi för att hålla sig varma under vintern, speciellt om det blir väldigt kallt och snöigt, så de kan behöva lite extra mat. Även om de säkert skulle uppskatta fler godisbitar är det bäst att fortsätta begränsa dessa. Någonting näringsrikt och nyttigt kommer hjälpa dem på bästa sätt.

Extra strö

Utedjur kommer behöva extra mycket torrt strö i sitt hus eller bur så att de kan krypa ihop inne och hålla sig varma. Se dock till att deras hem fortfarande har bra ventilation, så att frisk luft kan cirkulera och det inte blir för fuktigt. Detta minskar risken för hälsoproblem. Du kan läsa mer om hur du får ditt hönshus redo för vintern här. Innedjur kan också uppskatta en extra filt eller en koja att vila i.

Potentiella risker

Om du har en katt som vill gå utomhus i alla väder är det viktigt att du är medveten om riskerna med etylenglykolförgiftning, som sker när katten får i sig kylarvätska. Se upp för symptom som kräkningar, krampanfall och andningssvårigheter, och ring veterinären direkt om du misstänker att ditt husdjur kan ha drabbats. En utomhusgård kan vara en lösning om du vill vara säker på att din katt är säker medan hen är utomhus.

Glöm inte de vilda fåglarna i trädgården!

Ställ ut en bred skål eller ett fat med vatten i trädgården med någonting som flyter (t.ex. en badanka!) för att hålla vattnet i rörelse och motverka att det fryser. Extra mat kommer också uppskattas!

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *