Omletbloggen

Välj rätt namn till ditt husdjur

Att döpa djur kan vara svårt. Väljer du något väldigt originellt, något som beskriver husdjuret, eller någonting som speglar din egen personlighet? Väljer du något “säkert”, från en lista över populära husdjursnamn? Eller något som säger något om året djuret föddes – kanske en hund som heter Trump, en katt som heter Greta, eller en undulat som heter Boris?

Om det är en husdjur för hela familjen är det lätt att föräldrar väljer att låta barnen bestämma. Vi lurar oss själva att vi är snälla och inkluderande föräldrar, men egentligen handlar det mer om att slippa bestämma.

Många är bättre än ingen

Ibland kan det märkligt nog vara lättare att döpa djur om det finns fler än ett. Du kan använda samma bokstav: – Maxi och Mini, Pixie och Pumpkin eller Arthur och Alfie. Eller så kan du välja kända par, som Tommy och Annika, Tor och Loki, Lennon och McCartney eller Piff och Puff.

Det blir dock svårare om det finns fler än två. En liten flock höns t.ex. Det är vanligt att de till att börja med har egna namn, men snart kommer de förmodligen bara kallas “hönsen” som grupp.

På samma sätt finns det också en säkerhet i att vara en del av en grupp, i detta fallet att döpa sina djur till något som använts hundratals gånger tidigare. Katter kommer alltid kallas Misse, Fido används för hundar och papegojor heter ofta Polly. Och så har vi listorna över mest populära husdjursnamn. Dessa ändras efter hand, precis som namn på barn.

2018 var t.ex. Molly, Bella, Charlie och Ludde de vanligaste hundnamnen i Sverige. Katter döptes oftast till Smulan, Sigge och Doris. Fåglar heter oftast Charlie, Hugo eller Polly.

Smådjur delar i allmänhet populära namn, och för tillfället heter de ofta Molly, Bobo, Teddy och Stampe.

Är det ett skämt?

Om du väljer ett roligt namn måste du vara säker på att det kommer vara roligt även om några år. Det är möjligt att namn som Brexit, Smelly Cat och Doggy McDogface inte kommer vara lika kul när du måste förklara skämtet.

Om du vill ha ett namn som kommer få folk att le, utan att gå för långt, är det roligt att välja något som vanligtvis inte används för husdjur. Du kommer förmodligen inte tröttna på en katt som heter Kjell, en hund som heter Håkan eller en papegoja som heter Gun. Det är svårt att hitta rätt balans dock. Lustigare namn som katten Laptop, hunden Gardin eller papegojan Bulle kommer kanske snabbt kännas uttjatat.

Saker att undvika

Om du har en ny hund är det bra att undvika att ge den ett namn som låter som ett kommando. Sid låter t.ex. väldigt likt “sitt”, Hanna låter lite som “stanna”, Goofy lite som “gå fint” och så vidare. Det är inte ett lika stort problem med andra husdjur.

Busiga eller kontroversiella namn kan bli pinsamma. För dig (när du måste använda namnet framför grannarna), och för dina stackars barn som måste kalla sitt älskade husdjur för Sexy Paws, Satan eller någonting annat märkligt.

De är också inte så bra att ge husdjur bebisnamn. Visst, din valp ser absolut ut som en Rumpnisse och din kattunge kanske svarar på Snuffboll, men när de blir vuxna kan det lätt låta lite märkligt.

Skänk också en tanke till veterinärer och hunddagis eller liknande. Att ha en hund som heter Cholmondeley (uttalas tjumli) eller som har onödigt märkliga bokstäver i namnet, som Jaxon, Klyde eller Scorpan, kan leda till fel i databaser.

Namn att falla tillbaka på om det är svårt

Du kan välja ett namn som beskriver ditt husdjurs utseende eller beteende. Blixten, Trötter, Sotis, Pricken, Strumpan, Kakan, Brownie och så vidare. Det finns ju också kända namn att falla tillbaka på: Lassie, Laika, Stampe, Gustav, Båtsman, Salem etc.

Och så finns det ju som sagt den där sista utvägen: barnen. Allt du behöver göra är att säga ja eller nej till namnen de hittar på. När de bestämt sig för Simba, Bamse eller Elsa kan du bara luta dig tillbaka och känna att du gjort ditt jobb.

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *