Omletbloggen

Varför värper inte mina höns?

En flicka tar ett nyvärpt ägg från hönshuset Eglu Cube från Omlet

Att hitta färska ägg i värpredet är en av de bästa sakerna med att vara hönsägare!

De flesta väljer att skaffa höns eftersom de ser fram emot att plocka färska ägg på morgonen! Så när hönsen inte levererar kan det vara oroande, förvirrande och frustrerande. Det kan finnas flera anledningar till det här beteendet och vanligtvis är det inget du behöver oroa dig över. Här är några av de vanligaste anledningarna till varför dina hönor har slutat lägga ägg:

Hönornas ålder

När du föder upp höns kommer du att märka att de lägger ägg i olika cykler och att åldern påverkar hur många ägg de lägger. Hönor som bor i trädgården har vanligtvis en livslängd på sex till åtta år, men kommer inte att lägga ägg under hela sitt liv. Många hönor kommer inte börja lägga ägg förrän de är ungefär 6 månader gamla, exakt när beror på rasen. Vissa hönsraser, som australorp, golden cornets och leghorns, värper tidigt och redan vid 16 till 18 veckors ålder. Större raser, som orpingtons, plymouth rock och wyandotte, börjar dock ofta inte värpa förrän de är 8 månader gamla eller till och med ännu äldre! Hönor lägger färre ägg varje år och kommer så småningom att helt sluta lägga ägg när de är ungefär sex år gamla, men åldern beror på hönsras och vissa hönor slutar tidigare och vissa slutar lägga ägg senare. Om du är osäker på hur gamla dina hönor är kan du läsa vår tidigare bloggartikel ”Så här vet du hur gammal en höna är” för att få tips på hur du kan ta reda på deras ålder.

Vilken årstid det är

En annan komplicerande faktor är tid på året. Och det är en av de vanligaste anledningarna till att hönsen inte lägger några ägg. Höns värper i allmänhet mindre under vintern och under de kallare månaderna är det helt normalt att de går ner i produktion, eller helt slutar under en period. Det här beror på att det är mindre dagsljus under vintermånaderna. När sommaren är över och det går mot mörkare tider så utlöser det ett hormonsvar hos hönsen. Hönor behöver vanligtvis mellan 12-14 timmar dagsljus varje dag för att lägga ägg och det ultimata är 16 timmar, och det är anledningen till att de ofta lägger mycket färre ägg under vintern. Hönor som blir värpfärdiga under hösten eller vintern kanske inte lägger ägg igen förrän på våren.

Ruggning

Höns ruggar en (och ibland två) gånger om året. Ruggning är när hönan tappar alla sina gamla fjädrar och nya växer ut. Den här processen tar mellan en och två månader, och trots att det kan inträffa när som helst på året är det vanligt att det inträffar sent på sommaren eller tidigt på hösten.

När hönsen ruggar, tar de flesta “ledigt” från att lägga ägg eftersom de behöver använda all sin energi till att få nya fjädrar att växa ut. Under den här perioden är det viktigt att du ger dina hönor en hälsosam och näringsrik kost samt tillsätter extra protein, vitaminer och mineraler. Du kan också blanda äppelcidervinäger i vattnet för att hjälpa hönsen att få en ny, fin och glansig fjäderdräkt.

Dålig kost

Det är viktigt att se till att hönsen har tillgång till näringsrik kost året runt. Det är såklart en bra idé att ge dem extra näring när de ruggar, men det är lika viktigt att de får i sig alla näringsämnen de behöver året runt för att se alltid ska lägga många ägg!
Om höns är undernärda kommer de att lägga färre ägg eller till och med helt sluta att lägga ägg. Höns går alltid och pickar och letar efter mat, men för att de ska fortsätta lägga ägg behöver de en balanserad kost med tillräckligt mycket protein och kolhydrater. De behöver tillgång till ett foder av hög kvalitet och sand för att de ska få i sig allt de behöver.

Hönan är sugen på kycklingar

Ibland kan en höna bestämma sig för att ruva på äggen och vänta på att de kläcks. När hon känner dessa starka moderskänslor kommer hon helt sluta producera ägg. Det är praktiskt om du vill få kycklingar, eftersom hönan glatt kommer sitta still och ta hand om ägget de tre veckor det tar att ruva ett hönsägg. Det är dock mindre praktiskt om du vill att hon ska värpa.

Du kan antingen låta henne vara i tre veckor (efter det kommer hon återgå till sitt vanliga värpande), eller så kan du försiktigt försöka uppmuntra henne att överge redet, om hon till exempel ruvar någonstans som inte är lämpligt (eller om du verkligen behöver färska ägg!). Det kan vara svårt att få hönan att lämna värpredet, men ett trick är att lägga några isbitar eller frysta ärtor under henne eftersom det handlar om att göra henne obekväm i redet, så att hon naturligt ger upp. Några hönsägare rekommenderar också att placera hönan i en bur med mat och vatten i ett par dagar. Det här kan vara lite obekvämt men får oftast hönan att sluta ruva.

Dvärghöns sitter i hönshuset Eglu Go

Hönor behöver gott om plats att slå sig ner för natten i hönshuset

Hönor som är sjuka slutar lägga ägg

Om en höna slutar lägga ägg och du vet att den varken är för ung eller för gammal, inte ruggar, inte är liggsjuk och det fortfarande är ganska varmt ute kan en anledning till att de inte värper vara att hönan är sjuk. Parasiter som löss, kvalster, loppor och mask kan tära på kroppen och stressa hönsen så mycket att det påverkar äggproduktionen. De finns dock en möjlighet att andra hälsoproblem är boven i dramat. Läs på om hönshälsa för mer råd kring diagnostisering och – när det är möjligt – hur du kan behandla dina höns.
Stress kan också framkallas av mobbning, för mycket kontakt med människor, skador, högljudda barn och husdjur i trädgården, eller en icke-stimulerande miljö. Se till att hönsen har gott om plats att röra sig på, så kommer de hålla sig friska och glada. Ett hönshus som en Eglu med hönsgård och sittpinnar, matskålar och andra viktiga tillbehör ser till att hönsen har allt de behöver.

Något annat att tänka på…

Det är också möjligt att dina hönor faktiskt lägger ägg, men att de försvinner innan du har en chans att plocka in dem! Ägg som försvinner beror vanligtvis på en av två anledningar.

Den första anledningen är att frigående höns ibland väljer att lägga sina ägg någonstans i undervegetationen, snarare än i hönshuset.
Kolla under buskar, i högt gräs och i andra hörn av trädgården. Om det har pågått under en längre tid kan du hitta en del ägg, och det kan vara svårt att veta när de värpts. Kolla om de är okej att äta genom att lägga dem i en skål med vatten. Om äggen lägger sig på sidan är de färska. Om de står upp (mellan 45 och 90 grader) men ändå vilar på botten är de inte färska, men kan fortfarande ätas. Om de flyter bör du dock göra dig av med dem.

Ägg kan också försvinna om en höna får upp en aptit för dem. Äggätande hos höns kan vara ett tecken på att de har det för trångt, eller att de inte får rätt näring i sin kost. När en höna väl börjat tycka om ägg kan det vara svårt att få henne att sluta äta dem, så det kan vara värt att separera henne från de andra under en period, så att hon inte kan picka på grannarnas ägg. Att hönan är isolerad kan också göra henna lite stressad vilket får henne själva att sluta lägga ägg, vilket i sin tur kan få henne att sluta med sin ovana.

Tillbaka till vanliga vanor

Omlets äggsnurra står bredvid ett ägg som steks

Hönor som bor i trädgården lägger goda ägg!

Oroa dig inte, så länge hönan inte är väldigt gammal eller väldigt sjuk kommer hon förmodligen börja värpa igen. Hönsägare kan skynda på processen genom att se till att hönsen har allt de behöver. Nyckeln till gott om ägg är bra mat, gott om plats, och tålamod!

This entry was posted in Höns


One reply on “Varför värper inte mina höns?”

AntonioAxony says:

Min tanke var att hålla hönsen över sommaren, men då mina sex hönor och en tupp installerat sig på gården blev jag så förtjust i att ha dem att de fick bli kvar. Mina första höns var någon sorts blandning av olika lantrashöns och de såg alla olika ut vilket jag tyckte var trevligt. Det är någonting fascinerande med höns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *