Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Varför värper mina höns inte?

De flesta människor väljer att skaffa höns eftersom de ser fram emot att plocka färska ägg på morgonen. Så när hönsen inte levererar kan det vara oroande, förvirrande och frustrerande.

I de flesta fall lösningen på problemet tålamod. Det finns en rad anledningar till att hönsen inte värper, men i de flesta fall handlar det om ålder. De kommer inte börja lägga förrän de är ungefär 6 månader, exakt när beror på rasen. Vissa, som australorp och leghorns, värper tidigt, vid 16 till 18 veckors ålder. Större raser, som orpingtons, plymouth rock och wyandotte, börjar dock ofta inte värpa förrän de är 8 månader, eller ännu äldre.

En annan komplicerande faktor är tid på året. Höns som blir gamla nog att värpa under höst eller vinter kanske inte värper igen förrän till våren. Vintern är också en annan anledning till att höns i allmänhet värper mindre; under de kallare månaderna är det helt normalt att de går ner i produktion, eller helt slutar.

Sugen på kycklingar

Ibland kan en höna bestämma sig för att ruva på äggen och vänta på att de kläcks. När hon känner dessa starka moderskänslor kommer hon helt sluta producera ägg. Det är praktiskt om du vill få kycklingar, eftersom hönan glatt kommer sitta still och ta hand om ägget de tre veckor det tar att ruva ett hönsägg. Det är dock mindre praktiskt om du vill att hon ska värpa.

Du kan antingen låta henne vara i tre veckor; efter det kommer hon återgå till sitt vanliga värpande, eller så kan du försiktigt försöka uppmuntra henne att överge redet. Att lägga några isbitar eller frysta ärtor under hönan kan vara ett trick. Det handlar om att göra henne obekväm i redet, så att hon naturligt ger upp.

Förändring – ruggning och åldrande

Alla höns har en begränsad tid att lägga ägg. I genomsnitt producerar en höna ägg i ungefär tre år. 

De flesta “tar ledigt” över vintern, samt när de ruggar. Många raser genomgår en så kallad hård ruggning, där de tappar alla sina fjädrar över ett par dagar, varefter de växter tillbaka relativt snabbt. Andra raser tappar ett par fjädrar i taget, och byter successivt ut sin fjäderdräkt.

Se till att hönsen har gott om mat, kanske med lite extra protein, under tiden de ruggar. De lägger mycket energi på att få nya fjädrar, så det finns begränsad kraft kvar till äggproduktion.

Det leder oss till en annan viktig poäng. Det är superviktigt att hönsen får en näringsrik kost med berikat hönsfoder och gott om kalcium. Om hönsen är undernärda kommer de inte värpa.

Sjuka fåglar värper inte

Om dina höns inte är för gamla eller för unga, inte ruggar, inte är liggsjuka, och det fortfarande är ganska varmt ute kan en anledning till att de inte värper vara att de är sjuka. Parasiter som löss, kvalster, loppor och mask kan tära på kroppen så mycket att det påverkar äggproduktionen.

Stress kan också framkallas av mobbning, för mycket kontakt med människor, skador, högljudda barn och husdjur i trädgården, eller en icke-stimulerande miljö. Se till att hönsen har gott om plats att röra sig på, så kommer de hålla sig friska och glada.

De finns dock en möjlighet att andra hälsoproblem är boven i dramat. Läs på om hönshälsa för mer råd kring diagnostisering och – när det är möjligt – hur du kan behandla dina höns.

Ägg som försvinner

Det är möjligt att dina icke-värpande höns faktiskt värper, det är bara det att du inte kan hitta äggen. Det finns två anledningar till detta. Frigående höns väljer ibland att lägga sina ägg någonstans i undervegetationen, snarare än i hönshuset.

Kolla under buskar, i högt gräs och i andra hörn av trädgården. Om det har pågått under en längre tid kan du hitta en del ägg, och det kan vara svårt att veta när de värpts. Kolla om de är okej att äta genom att lägga dem i en skål med vatten. Om äggen lägger sig på sidan är de färska. Om de står upp men ändå vilar på botten är de inte färska, men kan fortfarande ätas. Om de flyter bör du dock göra dig av med dem.

Ägg kan också försvinna om en höna får upp en aptit för dem. Äggätande hos höns kan vara ett tecken på att de har det för trångt, eller att de inte får rätt näring i sin kost. När en höna väl börjat tycka om ägg kan det vara svårt att få henne att sluta äta dem, så det kan vara värt att separera henne från de andra under en period, så att hon inte kan picka på grannarnas ägg. 

Tillbaka till det vanliga

Oroa dig inte, så länge hönan inte är väldigt gammal eller väldigt sjuk kommer hon förmodligen börja värpa igen. Ägare kan påskynda processen genom att se till att hönsen har allt de behöver. Nyckeln till gott om ägg är bra mat, gott om plats, och tålamod!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *