Omletbloggen

Vad du kan göra om din katt har försvunnit

Kontakta grannar för att kolla skjul och garage

Innan du skickar ut hela skallgångskedjan, prova att kontakta grannar och be att få titta i deras garage och trädgårdsskjul för att se om din katt råkat bli inlåst. När du går runt i kvarteret, kalla på din katt och lyssna efter jamande från stängda dörrar.

Se till att någon är hemma 

Om du inte har en kattlucka, se till att någon är hemma medan du är ute och letar, ifall din katt skulle bestämma sig för att komma tillbaka. Vissa katter gillar helt enkelt att gå på en liten vandring ett par dagar, och återvänder som att ingenting har hänt. Om vädret blir sämre och det blir regn kan det vara jobbigt att tänka på din katt, ensam ute i kylan, men dåligt väder kan faktiskt hjälpa, eftersom det uppmuntrar katten att söka skydd kring människor.

Gå ut och leta

Om du känner din katt vet du var hen tycker om att hänga. Se till att du regelbundet kolla de platser du vet att din katt gillar. Ta med dig en låda med deras favoritgodisbitar som du kan skaka på samtidigt som du ropar efter din katt.

Sätt upp skyltar

Se till att sätta upp lappar runt om i kvarteret: på lyktstolpar, anslagstavlor i affärer och busshållplatser. Lägg också lappar i folks brevlådor för att göra dem medvetna om att din katt är borta, så att de kan hålla utkik.

Kolla hos veterinärer

Om din katt är ID-märkt med microchip kommer du bli kontaktad om någon tar med hen till en veterinär, och ni kommer återförenas inom kort. Om inte är det bra att ringa lokala veterinärer för att se om någon har kommit in med en katt som liknar din.

Sociala medier

Skriv ett inlägg på sociala medier och be vänner och familj att sprida det. Prova också att kontakta lokala Facebook-grupper och be om att få posta om din katt där.

Låt din andra katt hjälpa till

Om du har en annan katt kan det vara lockande att hålla hen inomhus medan din försvunna katt är borta, eftersom du är orolig att hen också ska försvinna. Det är inte en bra idé. Se till att din andra katt får gå ute som vanligt, ofta kommer hen leda din försvunna katt hem igen, eller leda dig till katten, ifall hen är skadad eller fast någonstans. Om du följer efter katten kan du också få reda på var de vanligtvis håller hus tillsammans om dagarna. 

Använd kameror

Fler och fler har övervakningskameror utanför sina hus. Dessa registrerar rörelser, även från passerande djur. Om du vet att någon av dina grannar har en, be att få titta på filmen och se när din katt senaste sågs till.

Om du flyttar

För att undvika att din katt går vilse när du flyttar är det bäst att hålla hen inomhus åtminstone tre veckor, så att hen inte blir förvirrad och försöker gå tillbaka till sitt förra revir. Tiden inomhus gör att hen kommer på plats, markerar sitt revir och ser det nya huset som hemma.

Första dagen du ska släppa ut katten kan det vara en bra idé att smörja in tassarna med smör. Istället för att blir orolig och försöka rusa ut genom dörren så fort som möjligt kommer katten sitta och slicka bort smöret från tassarna, och kan då vänja sig vid sina nya omgivningar. 

Medan katten är inomhus, strö lite använd kattsand runt om i trädgården för att varna andra katter och dessutom ge katten en bekant lukt att återvända till när hen är ute. När du börjar släppa ut katten, gör det precis innan middag. Det är troligare att katten kommer tillbaka om hen är hungrig.

Viljan och behovet att återvända till sitt gamla revir kan vara väldigt starkt för katter, speciellt om du inte flyttat långt. Se till att de nya ägarna har ditt telefonnummer så att de kan kontakta dig om katten dyker upp.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *