Omletbloggen

Se till att din katt är varm nog i vinter

Vissa katter myser hellre i en varm soffa än springer runt med sina kompisar utomhus. Perser, Ragdoll och Russian Blue är exempel på raser som oftast ser världen utanför fönstret som en fara snarare än någonting lockande.

Hårlösa raser som sphynx, eller katter med väldigt tunn päls som Cornish Rex och Devon Rex har svårt i extremtemperaturer, de bränner sig lätt i solen och fryser så fort det blir kallt. Därför stannar de helst inomhus större delen av året.

Andra raser, som burma, korat och siameser älskar att vara utomhus, och kommer snabbt bli stressande och destruktiva om de begränsas till ett liv inomhus.

De flesta katter mår dock bäst av en blandning av inne och ute. Det kan t.ex. vara lätt att tro att en abyssinier är som lyckligast när hen avslappnat vilar i sin favoritfåtölj, men det är bara för att du inte sett hen rulla runt på gräset ute i trädgården.

Vare sig din katt är en soffpotatis eller en livlig äventyrare finns det dock en sak de alla älskar, och det är värme. För utekatter är livet i Sverige inget problem från – om vi är optimistiska – slutet av mars till mitten av oktober. Men när det blir kallare och mörkare behöver alla katter en varm plats att vila på, gärna både ute och inne.

En plats inomhus

Du behöver inte skruva upp elementen på max för att värma din katt. Allt de behöver är en mysig plats att rulla ihop sig på, någonstans där det är lugnt och fridfullt, och det inte drar från fönster och dörrar. Det kan vara något så enkelt som en kartong med en filt, eller en koja i ett skåp eller under ett bord. Eller allra helst, en skräddarsydd kattsäng som maximerar komfort och värme.

En annan speciallösning är kojan Maya Nook. Den förvandlar din katts mysiga hörn till en snygg möbel, och ger katten en bekväm plats att vila på, med gardiner som stänger ute all liv och rörelse. Maya Nook kan också komma med en garderob, där du kan förvara kattmat, leksaker och andra saker din misse behöver.

Även om resten av huset är lite kyligt kommer kojan vara en varm plats att återvända till när som helst på året.

En plats utomhus

Om du har en katt som måste ut, hur kallt det än är, och som ibland tycker om att sova under stjärnorna, finns det saker du kan göra för att göra deras liv lite lättare och mer bekvämt.

Ställ ut en låda med några varma filtar i ditt trädgårdsskjul eller i garaget, dit din katt kan gå ifall det skulle bli för kallt. En torr plats under en studsmatta eller på en terass kan också bli en tillflyktsort.

Har du en kattgård från Omlet kan du ge dina katter en täckt och säkrad viloplats i något av hörnen. Då kan din katt fortfarande vara utomhus, men du behöver inte oroa dig för att hen ska försvinna eller hamna i bråk. 

Om din katt verkar frysa även fast du gett hen en varm plats att vila på kan du köpa speciellt jackor. Det är speciellt användbart för nakenkatter utan päls.

Vi vet ju dock alla att det finns en specifik plats där alla katter trivs bäst, och som håller dem varma under även de kallaste av vinternätter – ditt knä!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *