Omletbloggen

10 vanliga misstag när du tränar hundar

En flicka sitter i en Fido Studio från Omlet och håller en hund i tassenDet är en fantastisk bedrift att förvandla den där överexalterade, hoppande valpen med en svag blåsa till en vältränad och trogen vän. Förvandlingen sker dock inte automatiskt, utan kräver tålamod, planering och ett par hjälpmedel.

Du kan hitta gott om träningstips i vår hundhandbbok, men här är en lista på saker som faktiskt kan förstöra för er båda, och därför är bäst att undvika.

1 – Träningsstunderna är för långa.

Detta är definitivt regel nummer ett. Träning kräver mycket koncentration från din hund, och om det blir för mycket kommer hen bli uttråkad och/eller rastlös. Det gäller säkert för dig också. Håll träningen till mellan fem och tio minuter. Efter det är det dags för en paus. Ni kan fortsätta igen efter ungefär en timme.

2 – Du tappar tålamodet.

Du kanske tror att din vovve är den smartaste hunden du någonsin träffat. Men hen är fortfarande en hund, inte en människa, och du kan inte förvänta dig underverk. En hund måste koncentrera sig för att lära sig nya saker, speciellt sådant som går mot hens naturliga instinkter att springa, skälla, äta och hoppa upp för att hälsa på folk. Många ägare tappar tålamodet när hunden för femtielfte gången inte följer ditt kommando, ligger ner istället för att sitta, glömmer bort att vänta när du sagt åt hen osv.

Så fort du blir irriterad kommer din hund känna av detta, och därigenom associera träning med mänsklig ilska. Det är då troligt att hen inte kommer vara lika positivt inställt till att lära sig nya saker i framtiden.

3 – Du repeterar på fel sätt.

Om din hund inte får rätt på ett nytt kommando eller trick på tredje försöket, släpp det. Din förvirrade vän kommer ha gissat fel tre gånger, och även om hen lyckas tionde gången kommer träningen inte vara till någon nytta. Prova istället en annan dag, och fundera på vad som kan ha varit problemet. Var du för vag, är kommandot för likt någonting annat, eller var det bara fel tillfälle?

På liknande sätt, om din hund inte lyckas ligga ner när du säger “ligg ner”, upprepa inte kommandot gång på gång. Det kommer lära hunden att hen inte behöver följa kommandot direkt, eller så kommer hen tro att kommandot för att ligga ner är “ligg ner, ligg ner, ligg ner, ligg ner”.

4 – Ingen är på humör.

Om hunden är trött, tjurig, hungrig eller väntar på att få komma ut på promenad kommer en träningsstund är det förmodligen inte den bästa tidpunkten för träning. Samma sak gäller för människor; om du inte är på humör kommer hunden känna av det, och du kommer förmodligen inte ha det tålamod som krävs.

5 – Bestraffning är standard.

Det finns två sätt att träna en hund. Det förlegade sättet att rätta felaktiga beteenden, och det mycket bättre sättet, som bygger på positiv förstärkning. Tidigare trodde man att man kunde straffa en hund när hen gjort fel, vilket skrämde hen till att göra rätt nästa gång, men idag är de flesta överens om att det är mycket bättre att belöna hunden när hen gör rätt. Se till att hålla dig till detta, en blandning kan förvirra hunden, som inte vet vad som kommer härnäst, en smaskig godisbit eller ett hot.

Skrik aldrig hundens namn när du är arg, eller som verbal bestraffning, eftersom det kan få hunden att associera sitt nam med negativa saker.

6 – Träningen är inkonsekvent.

Se till att du alltid använder samma verbala eller fysiska kommando för ett trick, även när hunden lärt sig. Om du blir slapp med att säga kommandot och inte väntar på att hunden gör som du säger kommer hen inte se poängen i att följa dig. Träning etablerar regler, och det är viktigt att vara konsekvent för att de ska hållas.

Om du använder klickerträning, se till att alla klick innebär belöning. Klicka inte flera gånger för att få hunden att göra någonting specifikt, eftersom det bara kommer förvirra.

7 – Du slutar prioritera träning.

Om hunden lär sig nya trick och verkar ha roligt betyder det inte att hen aldrig kan glömma. Träning måste upprepas dagligen i början, annars kommer det ta lång tid för hunden att minnas vad det var hen skulle göra (ungefär som när du försöker komma ihåg franskan du lärde dig i skolan för 20 år sedan). Vissa hundägare gör misstaget att tro att dyra lydnadslektioner med en hundtränare kan ersätta år av regelbunden och tålmodig träning. Så fungerar det inte.

8 – Du uppmuntrar fel beteende.

Om hunden gör något fel, t.ex springer ifrån dig, kan det vara lockande att skrika hundens namn i en arg röst, och sedan belöna hen när hen kommer tillbaka. För hunden betyder det dåligt beteende = belöning. Ignorera det du inte vill att hunden ska göra, och distrahera hen genom att be hen sitta eller ligga (utan att använda hens namn). Du kan sen belöna att hen gör något rätt.

9 – Du belönar för mycket.

Om du ger hunden godisbitar för ofta, eller i för stora portioner, är det möjligt att hunden senare tänker att hen bara kommer följa dina kommandon om det innebär mat. Det finns givetvis också hälsorisker med att ge för många godisbitar. Beröm, lek och kärlek är lika viktigt som godis när det kommer till träning.

10 – En bullterrier kan (oftast) inte valla får.

Det finns inte bara ett sätt att träna en hund, det beror givetvis också mycket på ras och personlighet. Så lägg inte all kraft på att försöka forma din hund efter de handböcker du läst eller hur du gjort med tidigare hundar. Alla är olika, och kommer lära sig på olika sätt.

Ingen hund föds färdigtränad. Men om du undviker dessa tio vanliga misstag kommer träningen vara mer effektiv, och alla involverade – både hund och människa – kommer ha roligt under tiden!

En hund sitter ner och lyssnar på sin ägare under träningen

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *