Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du gör ett sandbad till dina höns

Du kanske inte tror att det är nödvändigt att faktiskt tillverka ett sandbad till dina höns. De verkar klara det så bra själva. Var de än hittar en torr plats med jord kommer de picka och krafsa och sedan lägga sig ner, sprida ut fjädrar och skaka vingarna för att täcka sig själva i damm.

Det är okej. Men det finns sätt du kan göra sandbaden ännu skönare, och mer effektiva. Ungefär som att byta en spann med kallt vatten mot en kraftig dusch!

Varför måste höns sandbada?

Precis som mänskliga bad handlar sandbad om att hålla sig ren. Det är inte bara höns som tycker om att bli av med smutsen; du har säkert sett sparvar eller koltrastar rulla runt på marken. Dammet eller sanden absorberar fukt och oljor från huden. Det hindrar också parasiter som kvalster och löss att få fäste genom att blockera insekternas andningsporer eller helt enkelt skaka bort dem.

När hönan täckt sig själv i sand skakar hon av sig allting, ungefär som en hund efter en simtur. Efter att ha rättat till fjädrarna och lagt dem på plats kommer hon vara klar för dagen.

Förutom fysiska fördelar tror man också att hönsen mår psykiskt bra av att bada. Det hjälper dem att slappna av och är ett sätt att socialisera tillsammans.

Saker du kan lägga i sandbadet

Många ägare gör om en kattlåda eller botten på en transportbur till ett hönsbad. De kan dock vara något för grunda, vilket kan leda till att innehållet ramlar ut när hönsen badar. Du kan använda ett gammalt däck, eller en trälåda. Helst ska det vara 20-30cm högt, vilket är tillräckligt för 10cm “sand”, plus extra höjd för att motverka att allting ramlar ut efter första badet.

Ställ sandbadet någonstans där det är soligt och torrt. Det verkar vara viktigt, och hönsen kommer leta efter en solig plats även på vintern. Fyll badet med icke-lerbaserad, kemikaliefri jord (helst ganska sandig), och håll det torrt. Det kommer bli finkornigt och dammigt på nolltid.

Träaska – En av de bästa sakerna du kan addera till sandbadet är aska från trä. Det innehåller K-vitamin, kalcium och magnesium, vilket är väldigt bra för fåglarnas hälsa. Det absorberar också gift från hönsens porer, och fungerar som en slags medicin. Hönsen kommer också äta lite av askan. Det är helt okej, näringsämnena fungerar på både in- och utsidan.

Kiselgur – Detta naturliga puder fyllt av kiseldioxid är otroligt bra på att döda kvalster, löss, loppor och fästingar. Hönsen kan bada i det, och om du väljer rätt sort kan det också adderas till deras mat.

Finkornig sand – Även om marken där du bor är sandig i sig kan ännu finare sand förbättra sandbadet. Det rengör effektivt fjädrarna, och hjälper till att stöta bort jobbiga parasiter.

Torkade örter – Det är mest ett plus, men örter kan vara väldigt bra för dina höns. Lavendel, rosmarin, timjan och mynta har egenskaper som stöter bort skadedjur, så de kan hjälpa dina höns. Rosmarin och timjan har också anti-inflammatoriska egenskaper, och tros hålla hönsens luftvägar fria. Oregano och salvia ökar immunförsvaret, och persilja ger en vitaminboost. Mynta kan hjälpa hönsen i kyla, och man tror att den tack vare sin starka doft håller gnagare och insekter borta. Och allt det där gröna, om hönsen äter det, kommer göra äggulorna mörkt oranga och fyllda av smak!

Allt du behöver göra för att underhålla sandbadet är att plocka bort spillning några gånger i veckan, och fylla på badet då och då, beroende på hur ofta det används. En väldigt snäll present till dina tjejer!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *