Omletbloggen

Hur du gör ett sandbad till dina höns

En höna tar ett sandbad med Omlet Eglu Classic hönshus bakom

Undrar du hur du ger dina höns ett sandbad? De flesta höns är nöjda med att gräva upp sin egen jordfläck att rulla runt sina fjädrar i – men genom att göra ditt eget sandbad av höns-säkra ingredienser lyfter du dina höns bad från en metaforisk hink med kallt vatten till ett lyxigt bubbelbad (eller hm, sand).

Varför behöver höns sandbad?

Sandbad är en viktig del av höns hälsa. Precis som människor badar höns för att få bli rena och för att må bättre i allmänhet. Det kan tyckas motsägelsefullt att rulla i sand för att bli ren, men rätt sandbad kan absorbera fukt och oljor på huden och kan befria höns från kvalster och löss. Höns är inte de enda fåglarna som njuter av att rulla runt i sanden – många vilda fågelarter tar också sandbad.

Höns hittar en mjuk, dammig eller sandig plats att rulla runt i för att skapa en grund brunn att dyka ner i. När de väl har lagt sig kommer hönsen att vicka fram och tillbaka medan de flaxar med vingarna i en axelryckande rörelse. De kommer att ligga på varje sida och upprepa processen tills de är tillräckligt täckta av sanden. När de är klara kommer de att hoppa upp och skaka kraftigt – precis som en hund efter ett bad. Efter en snabb fjäderputsning kommer de att vara färdiga.

Att bada på detta sätt gynnar hönsen mentalt såväl som fysiskt. Precis som vi människor kan ta ett varmt bad för att varva ner i slutet av dagen, hjälper ett sandbad hönsen att slappna av och må bättre. Höns kan också bada i sand när de känner för att umgås – ungefär som vi människor i en bastu eller badtunna. Du kanske märker att höns tar ett sandbad med 2 eller 3 av sina närmaste flockvänner.

Skapa en plats för sandbad för dina höns

Genom att ge dina höns en särskild plats för sandbad kommer det att avskräcka dem från att skapa sina egna platser – till exempel i din favoritrabatt eller på en annan mindre önskvärd plats. Du kan till exempel använda kattsand-lådor eller den nedre delen av en djurbur eller sluten hundkoja. Men om du har större höns eller en stor flock kan de behöva mer utrymme än vad dessa grunda lådor kan erbjuda.

Använd din fantasi för att skapa en plats för sandbad åt dina höns. Här är några ideér för inspiration:

 • Ett gammalt däck
 • En flexibel förvaringsväska
 • Fodertunnor till boskap
 • Uppblåsbar barnpool

8
Du kan också skapa en permanent plats för sandbad genom att gräva ett hål i marken och lägga stenar runtomkring.

Sandbadplatser eller behållare bör ha en kant på minst 30 cm ovanför “sandfyllningslinjen” för att undvika att höns kastar ut allt innehåll under sina livliga bad. Se till att kanten är tillräckligt hög så att sanden får plats, men också tillräckligt låg för att rymma dina minsta flockmedlemmar.

Ställ din flocks badplats på en solig plats. Höns kommer att söka sig till soliga områden att bada i – särskilt under vintermånaderna. Se till att förvara badet på ett område där det kan hållas torrt. Våta sandbad torkar så småningom om det regnar på dem – men beroende på mängden vatten kan det ta flera dagar. Hönsen kommer att bada dagligen, så försök att hålla det så torrt som möjligt. Ett stort, förhöjt hönshus kan ha den perfekta platsen under med precis tillräckligt med solsken och skydd från regn.

5 saker du kan lägga till ett sandbad för höns

Du kan ge din flock ett näringsrikt sandbad med enkla ingredienser – många av dem kanske du redan har hemma.

1. Träaska

En av de bästa ingredienserna till ett bra höns-sandbad är något du kan hitta i ditt eget hem eller trädgård. Träaska från eldstäder utomhus är ett bra tillskott till dina hönsbad. Aska innehåller vitamin K, kalcium och magnesium och hjälper till att absorbera gifter från hönsens hud. Du kanske ser dina höns äta lite aska, vilket också faktiskt kan vara bra för dem.

Det är viktigt att bara använda träaska om du är säker på varifrån den kommer. Använd inte aska från behandlat trä eller timmer, eftersom det innehåller giftiga kemikalier som kan skada dina höns.

2. Diatoméjord av livsmedelskvalitet (DE)

Detta helt naturliga, kiselrika pulver är ett kraftfullt antiparasitmedel som kan användas både på dina höns och runt deras hönshus. DE förstör exoskeletten hos parasiter somröda hönskvalster, löss, loppor och fästingar. Faktum är att DE också kan läggas till dina höns foder för att ytterligare förebygga parasiter. Du kan även strö lite DE runt din hönsgård och hönshus för att hålla skadedjur på avstånd.

3. Sand

Sand är en bra bas för sandbad, men se till att det är rätt typ av sand. Det finns många typer av sand, men undvik leksand för barn, eftersom den vanligtvis är behandlad med kemikalier. Sikta på en grov sort som rådasand, torv eller överbliven plantjord. Använd inte bara fin sand – om den andas in kan det leda till att hönsen får problem med matsmältningen av foder.

Huvudsyftet med sand är att se till att resten av ingredienserna i ditt höns-sandbad inte klumpar ihop sig och att tillföra vikt till blandningen. Om du använder fin sand, se till att blanda den noggrant med jord.

4. Topp-jord eller torv

Om du inte vill gräva upp din egen jord kan du istället använda en påse matjord eller torv. Påsar med matjord och torv är lätt tillgängliga och billiga och ger fördelarna med naturlig jord utan krångel med att behöva gräva upp den själv.

5. Torkade örtor

Om du är en hönsägare som också gillar att odla i trädgården, så har du förmodlingen örtor som du kan lägga till i dina höns sandbad. Örter hjälper till att locka höns till bad och de är även bra för deras hud och immunförsvar. Några örter att lägga till din flocks sandbad inkluderar:

 • Lavendel
 • Rosmarin
 • Timjan
 • Mint
 • Oregano
 • Salvia
 • Persilja

Glöm inte att spara lite örter till både dina höns foder och till deras bad. Alla dessa örter hjälper till att främja en hälsosam kost och livsstil för höns – både inifrån och ut.

Underhåll dina höns sandbad

För underhåll av sandbad, rensa helt enkelt bort spillningar som letar sig in och fyll på innehållet i badet vid behov. Vissa höns kan bada flera gånger om dagen, medan andra badar varannan dag. Beroende på hur ofta sandbadet används, kanske du vill ha en lufttät behållare med förblandad sandbad-blandning för enkel påfyllning.

Medan sittpinnar för höns är populära bland höns, se till att inte ställa dina höns sandbad direkt under en sittpinne för att undvika att spillning samlas. Om du har en walk-in hönsgård, täck delen av hönsgården som har badområdet med ett genomskinligt väderskydd både på taket och längs sidorna för att förhindra att det blir vått inuti. Detta kommer att tillåta solsken att värma deras sandbad utan risk för att det blir till lera.

Omlet och dina höns hälsa

Att hålla dina höns friska och glada behöver inte vara jobbigt. Med väl genomtänkta och designade hönsprodukter som Eglu Cube hönshus, walk-in hönsgård och tillhörande väderskydd, har det aldrig varit lättare att ta hand om dina höns. Ett hemmagjort höns-sandbad är det perfekta tillskottet till dessa expert-tillverkade produkter.

Två hönor utomhus tar ett sandbad

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *