Omletbloggen

Vad är röda hönskvalster, och varför är de hönsägares värsta mardröm?

Barn rengör delar av hönshuset Eglu Cube från Omlet

Den är röd, ser ut som en spindel, lever i stora kolonier och letar sig ut på natten för att suga blod från dina höns. När det kommer till mardrömmar blir det knappt värre än detta, tills du inser att det faktiskt är en du ganska lätt kan vakna upp från. Varelsen i fråga, det röda hönskvalstret, är mindre än en millimeter lång, och det går att få bort dem från ditt hönshus.

Röda hönskvalster kan leva på, och äta, en rad olika varelser, inklusive människor, om de får chansen. Men det är deras kärlek för vilda fåglar som gör att de kommer i kontakt med en av sina favoritvärdar, dina höns. Om det finns fåglar i trädgården finns det förmodligen också röda hönskvalster.

Lär känna dina fiender

Det röda hönskvalstret, Dermanyssus gallinae, är en parasit som gömmer sig i hörnen på ditt hönshus och letar sig ut på natten i stora mängder för att suga blog. När de är fullvuxna är de ungefär 0.75mm, med spindelliknande ben. Innan de ätit är kvalsterna gråbruna snarare än röda, färgen kommer från blodet de suger. När de svällt upp och är mätta skyndar kvalsterna tillbaka till sina gömställen. Där ligger de och väntar, och kan vara riktigt tålmodiga, röda hönskvalster kan leva i tomma hönshus i upp till 10 månader.

Drabbade höns kommer till slut få sår, få blodbrist (syns ofta på bleka kammar och slör), och kan börja tappa fjädrar. Äggproduktionen kommer också att minska drastiskt. Om hönsen är unga kan blodförlusten och den fysiska chocken leda till döden. En av problemen med att upptäcka kvalstren är att de ofta gömmer sig när du undersöker fåglarna till skillnad från t.ex. löss och loppor som sitter direkt på kroppen. Så det är bäst att hålla koll på dessa fysiska tecken på dina fåglar och snabbt söka igenom hönshuset om du misstänker att någonting inte står rätt till.

Om kvalsterna verkar leva på dina höns snarare än att försvinna under dagen är det troligt att du drabbats av en annan sorts parasit, och det är möjligt att det finns andra saker du måste göra för att bli av med dem.

Hur du bekämpar kvalsterna

Eftersom de vanligtvis äter på natten är det möjligt att det kan ta ett tag innan du upptäcker röda hönskvalster. Skrymslen och vrån i hönshus är deras favoritplats, samt under sittpinnar. När du hittat dem måste du bekämpa de små minivampyrerna med ett hönssäkert medel mot kvalster. Det finns två sorter som förgör dem, sådant som du sprutar eller dammar på hönshuset, och sådana som sätts direkt på hönsen.

Allt strö och underlag måste tas bort från ett drabbat hönshus, och hela huset måste tvättas med varmt vatten (en högtryckstvätt är ett bra vapen) innan kvalsterbehandlingen kan börja. Spruta med vatten flera gånger, och se till att du behandlar hönshus och höns regelbundet. Att förebygga problemen är det bästa sättet att ha kontroll över situationen. Det är viktigt att du regelbundet rengör alla delar av hönshuset grundligt, speciellt på sommaren då kvalsterna är som mest aktiva.

Vissa hönsägare menar att de blivit av med kvalster med hjälp av koldioxid, antingen genom utrökning med en slags torris, eller genom att spruta direkt, men det är ingenting som är bekräftat verksamt eller säkert.

Ett annat sätt att förebygga att dina höns drabbas av röda hönskvalster är att låta dem bo i ett hönshus som inte har massvis med skrymslen och vrår för kvalsterna att gömma sig i, t.ex. ett hönshus i plast som en Eglu.

Så, det är i stort sett omöjligt att hålla kvalsterna borta, men det finns sätt att se till att de inte får fäste i din flock. Och när du har kontroll över mardrömmen kan både du och dina höns sova gott om natten!

En hönsägare plockar in ägg från hönshuset Eglu Cube

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *