Omletbloggen

Fem anledningar att undulater är underbara husdjur

Undulaten är världens mest populära husdjursfågel. När de första exemplaren togs till Europa från Australien under 1840-talet blev de direkt en sensation. Anledningarna är tydliga för alla som tillbringat tid tillsammans med dessa fantastiska små fåglar. De är en mindre version av papegojor, med samma starka personlighet som deras större kusiner: smarta, färgglada och med samma förmåga att lära sig mänskliga ord… ibland!

1. Undulater kräver inte mycket

Undulater är relativt lätta att ta hand om, och eftersom de är små fåglar har de begränsad aptit, och kommer inte orsaka stora hål i budgeten. De äter framför allt frön, och så länge du hittar en bra fröblandning utan några extra färgämnen eller kemikalier kommer de må bra. De kommer också älska färska frukter och grönsaker, men bara i små mängder.

Detta speglar de vilda fåglarnas kost i Australien. De lever i stora flockar och letar upp platser med gott om gräsfrön. De är givetvis färska, så försök att ge dina husdjur så färsk mat som möjligt.

När det kommer till utrustning behöver du i stort sett bara en bra bur och några enkla tillbehör. Du kan ge dem enkla saker att leka med, som pingisbollar och små bjällror. De kräver sannerligen inte mycket, våra undulatvänner.

2. Undulater har fantastiska personligheter

Även om kanariefåglar och finkar kan vara otroligt vackra är det i stort sett omöjligt att lära dem någonting mer avancerat än att sitta på ditt finger. Undulater kan dock lära sig otroligt många olika saker, från att komma till dig när du ropar, till att vandra genom tunnlar, åka skateboard och röra bollar runt hinder.

Nyckeln till att få din undulat att lära sig dessa saker är att knyta an till hen på allvar. Det krävs mer än att bara tämja hen, det handlar om en vänskap, en som du bara kan skapa med ett väldigt smart djur. Undulater är inte de enda, hela papegojfamiljen är kända för sin intelligens. Men hos en så pass liten fågel som en undulat verkar intelligensen ännu mer imponerande.

3. Undulater kan prata med dig!

Undulater pratar, i stort sett hela tiden, med olika läten och känslouttryck som du snabbt kommer kunna lära dig känna igen. Inte allt prat består av urskiljbara ord, och de flesta undulater kommer faktiskt aldrig lära sig prata. Men det spelar ingen roll. Det är roligt att se om din fågel plockar upp ett par ord eller fraser, men även om hen håller sig till kvitter är ljuden från en undulat alltid en glädjekälla.

Honor är mindre benägna att prata än hanar. Ungefär hälften av alla hanar lär sig mänskliga ord, och chansen att han lär sig är större om du börjar träna honom under de första nio månaderna. Vissa kräver mycket tid och arbete, medan andra verkar ta till sig ord utan att du försöker speciellt mycket. Undulater tenderar att prata som mest efter att de ätit eller har motionerat. Hen kommer sätta sig på sin favoritpinne och börja tjattra. Det bubblande, klickande, visslande babblet kan låta som mänskligt tal även om det inte finns några mänskliga ord i ljudslingan. Det är otroligt mysigt att lyssna på, som ett lugnande bakgrundsljud.

4. Undulater gillar inte veterinären

Eller i andra ord, undulater är allmänt väldigt friska och robusta fåglar. Så länge de har en supernyttig kost och en ren bur (som rengörs regelbundet) kommer du inte behöva klippkort hos veterinären.

Undulater kommer också tydligt berätta för dig när de inte mår bra. De kommer sluta kvittra, kommer sova under dagen, och se ledsna och hängiga ut på sin sittpinne. För det finns givetvis potentiella sjukdomar, precis som hos alla djur. Om du är osäker på något sätt, gå igenom vår lista över möjliga sjukdomar, och prata med en veterinär. Troligtvis har de aldrig träffat din undulat förut! 

5. Undulater kommer i oändligt många färgkombinationer

Även om det bara finns tre underliggande färgkombinationer, grön och gul, blå och vit eller en kombination av dessa, är mängden kombinationer i denna blandning otrolig. Hos vissa fåglar dominerar de vita pigmenten, medan andras färger står ut som blommor på en snötäckt äng. Vissa fåglar har tydliga primärfärger medan andra är mer pastellfärgade, ibland med en hint av nästan genomskinlig färg. Det finns helgula undulater, helvita, undulater som bara är grå och svarta, och givetvis de klassiska gröna och gula som ser precis ut som sina vilda australiensiska kusiner.

Vilken sorts undulat du än väljer att ta med hen kommer du vara garanterad en fågel fullpackad med tillräckligt mängd personlighet att fylla ett dussin fåglar av dubbel storlek. Och det kommer bli en livslång vänskap, en frisk fågel som tas hand om på rätt sätt kan leva upp till femton år. Njut av er tid tillsammans!

This entry was posted in Undulater


One reply on “Fem anledningar att undulater är underbara husdjur”

Lava Sulaiman says:

Jag älskar undulater värdens finaste papegojart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *