Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Katter och stress – Varför blir de stressade och hur märker du det

Foto av Tatiana Rodriguez från Unsplash

Människor blir stressade av jobbet, att komma för sent till brunchen, ekonomiska problem eller att något ska hända våra nära och kära. När vi är stressade finns våra katter alltid vid vår sida vilket hjälper oss att slappna av och fokusera på något annat en stund. De vet exakt vad de behöver göra för att hjälpa oss att känna oss lugnare. Men har vi som kattägare någonsin tänkt på vad som kan göra att våra katter känner sig stressade?

Stress är faktiskt inte helt ovanligt hos katter. De är oroliga av naturen och de tycker inte om förändringar, så det finns många saker som kan göra din katt stressad. Det är inte alltid lätt att märka när din katt är stressad eller förändra det som orsakar det, men det är viktigt att i alla fall försöka eftersom kronisk stress kan leda till både problem med din katts hälsa och beteende.

Varför blir katter stressade?

Katter blir stressade när de uppfattar ett hot och det behöver inte vara ett verkligt hot, utan något din katt uppfattar som hotfullt. Det kan ofta bero på att något har ändrats i din katts dagliga rutiner och även positiva förändringar kan ses som ett hot av din katt.

Det är viktigt att du försöker förstå orsaken till varför din katt känner sig stressad, så vi har delat in de vanligaste orsakerna i fyra kategorier:

 • Fysiska faktorer

Sjukdom eller ett fysiskt trauma som behöver behandling eller medicinering kommer med största sannolikhet att få din katt att känna sig oroad. Förutom eventuell smärta eller obehag kan katten också behöva svälja tabletter eller ha en plastkrage vilket begränsar deras rörlighet och frihet. Honkatter som löper eller är dräktiga är inte helt oväntat ofta på helspänn, och det är ju väldigt svårt att förklara för dem vad det är som händer i deras kropp. Förutom dessa anledningar så kan också helt vanlig pälsvård som ett bad eller att bli borstad, klippt eller rakad ibland också göra att din katt kan känna sig stressad.

 • Miljöfaktorer

Hit räknas stora förändringar som att flytta eller spendera en längre tid någon annanstans än i hemmet (som till exempel på ett kattpensionat eller om katten får följa med på semester). Katter föredrar att vara i sin välkända hemmiljö och kommer med största sannolikhet inte att tycka om att resa någon annanstans.

Extrema väderförhållanden, förändringar mellan årstiderna och brist på stimulans i hemmiljön kan också få dina katter att känna sig oroliga och stressade. Utekatter som av någon anledning har begränsats till att endast vara inomhus kan ofta utveckla stressrelaterade symptom. Annan vanlig stress som orsakas av kattens miljö är närvaron av andra husdjur, även om det är en annan katt.

 • Mänskliga faktorer

Om en ny person som katten inte känner igen kommer in i hemmet kan personen ses som ett hot, vilket kan göra att din katt känner sig orolig. Det kan vara både en gäst som flyttar in eller stannar en längre tid, eller någon som bara tittat förbi för en fika. Tillökning i familjen är också något som kan uppfattas som en riktig mardröm av vissa katter.

Ofta är problemet en förändring i hur mycket uppmärksamhet katten får. Extremt mycket uppmärksamhet och lek kan vara lika stressande som den plötsliga bristen på uppmärksamhet när en ny baby kommer hem.

 • Kattlådan och matrutiner

Att byta märke eller typ av kattsand eller mat kommer med stor sannolikhet att göra din katt stressad om du inte gör det gradvis under en längre period. En ny kattlåda kan också ge din katt ångest precis som en ovanligt full låda eller brist på mat eller vatten.

Vad händer när en katt är stressad?

Alla levande varelser påverkas av stress och det inkluderar också katter. Kortare perioder av stress, rädsla eller ångest är normala och inte farliga för din katt, men längre perioder och kronisk stress kan vara farligt. Precis som hos människor är längre perioder av stress associerade med depression och ett försvagat immunsystem. Man tror också att stress hos katter kan orsaka åkommor som astma, allergier, leversjukdom och magproblem.

Stress kan också orsaka andra problem i beteendet som aggression och att katten inte går på lådan.

Hur vet jag om min katt är stressad?

Först och främst kan det vara värt att nämna att en katt som verkar orolig för att en hund skäller utanför fönstret, när de hör ett plötsligt ljud eller för att något ramlar i golvet är ett helt normalt beteende. Du behöver bara försöka hjälpa din katt om den verkar mer stressad än vanligt eller om den hela tiden är på helspänn.

Fysiska symptom på stress inkluderar, men är inte begränsade till:

 • Diarré och kräkningar
 • Katten tappar mer hår än vanligt och/eller tvättar sig överdrivet mycket
 • Förändringar i hur mycket katten sover och äter
 • Håglöshet

Och när det gäller kattens beteende bör du se upp för:

 • Större förändringar i rutiner eller beteende
 • Att katten kissar utanför kattlådan och på möbler
 • Plötslig aggression mot människor eller andra husdjur
 • Att katten helt plötsligt verkar ointresserad av vad som händer omkring den
 • Överdrivet jamande
 • Att katten gömmer sig under längre perioder

Om du märker en förändring i din katts beteende eller utseende bör du kontakta en veterinär för att utesluta att det inte är någon sjukdom som orsakar symptomen. Stress kan också vara ett symptom på andra sjukdomar, men här kan veterinären ge dig råd.

Hur kan jag hjälpa min katt?

Det viktigaste är att du försöker ta reda på vad som orsakat stress. Läs igenom de möjliga orsakerna i vår lista och observera hus din katt beter i olika situationer för att se om du förstår vad det verkar vara som orsakar att din katt känner sig stressad.

När du tror att du vet vad orsaken är, försök att lösa problemet. Vissa anledningar är lättare att hitta en lösning på än andra och i vissa fall, som vid en flytt eller om familjen fått tillökning, kan du inte göra så mycket mer än att ge din katt tid att vänja sig vid förändringen.

Se till att din katt har någonstans där den känner sig säker och dit den kan dra sig tillbaka när den känner sig stressad eller orolig. Det kan vara ett rum som inte används så mycket eller en kattkoja som Maya Nook. Det är viktigt att alla i familjen vet att de inte ska störa katten när den är på sitt säkra gömställe så att den kan slappna av.

Att spendera tid med din katt är ett bra sätt att hålla ett öga på den samtidigt som det stimulerar katten när den får leka och umgås, vilket också är bra sätt att hantera stress. Den kan jaga efter en leksak med kattmynta eller bara koppla av på soffan, låt din katt bestämma.

Något annat att tänka på är att dina husdjur påverkas av hur du mår. Om du känner dig stressad är det större risk att din katt känner sig stressad och om du är avslappnad och lugn är det större chans att de inte ser allt runt sig som ett hot. Det är såklart lättare sagt än gjort att sluta känna sig stressad och orolig, men kanske kan vetskapen om att du påverkar hur din katt känner sig hjälpa dig att försöka göra ditt liv mindre stressigt.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *