Omletbloggen

Att flytta med höns

Att flytta är stressigt för alla inblandade – och det inkluderar även husdjur som dina höns. För att det ska gå så smidigt som möjligt att flytta dina höns är tricket att ha allt klart i den nya trädgården innan du flyttar hönsen. Precis som du kanske packar upp kaffebryggaren och ett par koppar innan du börjar med resten av flyttlådorna borde hönshuset och hönsgården vara redo i din nya trädgård innan du brygger din första kanna kaffe!

Hönor kan lätt bli stressade och de kommer att värpa mycket färre ägg i ett par dagar efter flytten. Svaga eller väldigt nervösa höns kan klara en flytt mindre bra eftersom de kan få panik och börja flaxa med vingarna och bryta benen, eller till och med omkomma. Det är därför extremt viktigt att minimera stress så mycket det går för att flytten ska vara lyckad.

Det enklaste sättet att göra dina höns redo för flytten är att placera dem i en transportbur direkt från hönshuset på morgonen, och inte senare på dagen när de är ute i hönsgården och kan behöva jagas och motas in i ett hörn för att fångas och placeras i buren. Det är inte ett bra sätt att minimera stress på!

Att transportera hönsen

Din transportbur eller låda måste vara en täckt, välventilerad låda eller bur. Det måste finnas tillräckligt mycket utrymme för en fågel att kunna vända på sig (för att motverka att de får panik i det trånga utrymmet) och det måste vara tillräckligt mörkt så att de instinktivt kryper ihop och vilar under resan. Om resan är längre behöver du dock se till att det är tillräckligt mycket ljus för att hönan ska kunna äta, och en transportbur gör det lättare.

Du behöver generellt sett en låda eller bur per höna, så se till att du har tillräckligt många tillgängliga för flyttdagen. Hönor med liknande lugna temperament kan transporteras i samma bur. Varje låda eller bur behöver ha golvet täckt med halm för att absorbera spillning och lådorna måste staplas på ett säkert sätt och inte mer än tre på varandra.

Det är också viktigt att hönsen inte blir för varma under resan, så ventilation är också viktigt. Om du bara har två eller tre hönor kan du transportera dem i baksätet av en bil med god ventilation, säkrade med säkerhetsbältet för att buren eller lådan inte ska röra på sig under resan.

Själva resan borde göras på så många raka och jämna vägar som möjligt och restiden bör hållas så kort det går. Om resan till ditt nya hem är på en motorväg eller större väg är det inga större problem. Men om du bor på landet och måste köra många slingrande småvägar måste du planera lite mer. Om alla vägar du måste köra till ditt nya hus är mindre vägar med många kurvor är den snabbaste vägen det bästa alternativet.

Två veckor innan flytten är det extra viktigt att du ser till att dina höns får i sig alla vitaminer och mineraler de behöver. Vissa hönsägare rekommenderar att också ge dem probiotika eller extra vitaminer i maten, det är något du borde rådfråga din veterinär om.

Om du bara behöver göra en kortare resa behöver du inte oroa dig över att mata hönsen. Men om du flyttar till en annan del av landet och behöver göra en längre resa måste dina höns få mat. Se till att ta en lång rast var tredje timme för att låta hönsen slå sig ner och äta. Om du transporterar hönsen i burar kan du fästa en vattenbehållare på sidan.

Ett flyttbart hönshus?

Traditionella hönshus kan vara svåra att transportera och många hönsägare föredrar att bygga ett nytt hönshus med en utegård vid det nya huset. Det betyder ibland att hönsen måste ha ett tillfälligt boende under tiden det nya hönshuset och utegården ordnas.

Men det går att undvika ett tillfälligt boende eftersom ett flyttbart hönshus med gård kan packas ihop på bara ett par minuter och flyttas till den nya trädgården, plus att dina höns flyttar in någonstans de känner igen. Höns som flyttar in i ett hönshus de känner igen kommer att känna sig mindre stressade, vilket gör flytten mycket enklare.

Hönshus och hönsgårdar som en Eglu passar perfekt för det här syftet. Att flytta hönshuset till din nya trädgård och göra det redo för dina höns det första du gör kommer att få dem att känna sig som hemma redan innan du har hunnit börja packa upp flyttlådorna. Du kommer med största sannolikhet att känna av flyttstressen, men det behöver inte dina höns göra!

Men även om flytten gick bra och dina hönor är säkra och lugna i sin nya trädgård måste du ändå hålla ett öga på dem, eftersom stressen av att flytt kan förvärra underliggande sjukdomar. Därför måste du göra hälsokontroller dagligen under tiden dina höns vänjer sig vid sina nya omgivningar. Det här är ytterligare en anledning att överväga att köpa ett hönshus och hönsgård som är lätta att flytta.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *