Omletbloggen

Hönsens normala (och kanske inte lika normala) beteenden

 

kvinna dricker te tillsammans med sina hönor vid det stora hönshuset eglu cubeIbland kan höns bete sig riktigt konstigt och det är inte alltid lätt att veta om det är ett helt normalt beteende eller om det är något som inte stämmer. Här är några saker du kan se dina hönor göra och vår förklaring till om det här är något du behöver oroa dig över!

Mina hönor rullar runt i rabatten

Det här är helt normalt. Höns tvättar sig inte med vatten som vi gör, så för att bli av med smuts och parasiter från sin hud och sina fjädrar badar de istället i sand. När de gör det letar de efter torr jord eller sand och sen lägger de sig ner och använder vingarna för att flaxa runt så att den lösa sanden kommer in mellan fjädrarna och “tvättar” bort smutsen. Det kan se lite konstigt ut och ibland till och med lite oroande men det är något som de älskar att göra och det är också väldigt bra för dem.

Mina hönor tappar alla sina fjädrar

Om du behöver oroa dig eller inte beror på hur din höna tappar fjädrarna. Alla höns ruggar, det vill säga att de tappar sina fjädrar, en gång om året. Det är när de gamla fjädrarna byts ut mot nya för att hålla deras fjäderdräkt stark och frisk. Hönsen kan ibland se riktigt ämliga ut när det här händer och de kan också sluta lägga ägg under den här processen. Men det här är ett helt normalt beteende och du behöver inte oroa dig.

Om du däremot märker att dina hönor tappar sina fjädrar när de inte ruggar kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till, framförallt om hönsen får kala fläckar på nacken eller bröstet. Det kan vara ett tecken på att hönan pickar loss sina egna fjädrar eller att hon mobbas av andra hönor i flocken. Det här kan vara tecken på att hönan är stressad eller uttråkad vilket ofta beror på att hönsen inte har tillräckligt mycket utrymme eller underhållning. Titta på hur flocken interagerar med varandra och se om du kan se att de pickar loss fjädrar.

Om du märker att en höna tappar fjädrar antingen på grund av att hon själv pickar loss dem eller att en annan höna gör det bör du försöka ge dina höns mer utrymme eller något som underhåller och stimulerar dem. Det kan vara en större Walk in-hönsgård med det roliga hönsträdet PoleTree med sittpinnar. Du hittar fler idéer på hur du kan underhålla dina hönor här.

Mina hönor vägrar lämna värpredet

Om du har en höna som vägrar lämna värpredet är det med största sannolikhet eftersom hon är liggsjuk. Det här är något som händer då och då (och oftare hos vissa hönsraser) och det är med största sannolikhet eftersom hönans modersinstinkt säger åt henne att sitta på äggen tills de kläcks. För hönan spelar det ingen roll om äggen är befruktade eller inte, hon kommer att sitta på dem även om de inte kommer att kläckas till kycklingar.

Du kommer förmodligen inte att kunna få henne att lämna värpredet självmant, så ta på dig ett par handskar och försök få ut henne så att hon får röra på sig och får i sig lite mat och vatten. En höna kommer med största sannolikhet att sluta med det här beteendet efter ungefär 21 dagar, men det finns metoder du kan använda för att försöka få henne att sluta tidigare och förebygga att det händer igen. Du kan läsa mer om det här beteendet i vår tidigare bloggartikel om varför en höna vill ruva sina ägg.

Mina hönor mobbar en annan höna

Dessvärre kan det här också ses som ett normalt beteende. Hönorna i din flock behöver etablera en hackordning för att veta vem det är som bestämmer och det bestäms oftast genom ovänligt pickande och bråk.

Om du har introducerat nya hönor i din flock eller om din flock är ny kommer du förmodligen se det här beteendet i ungefär en vecka. Så länge som ingen höna blir allvarligt skadad är det bäst att bara låta naturen ha sin gång istället för att försöka ingripa. Men om dina hönor redan har bott tillsammans under en tid och du fortfarande märker att hönorna pickar på en specifik höna kan du behöva ingripa eftersom det här kan orsaka stress för alla hönor.

Det är alltid bäst att flytta på mobbaren, låt henne bo någon annanstans i ett par dagar och introducera henne sen långsamt i flocken igen. I många fall kan en ändring i hackordningen lösa problemet.

Mina höns äter sina egna ägg

Det här är inte ett normalt beteende. Det är inte nödvändigtvis farligt eller dåligt för hönsens välbefinnande om de lägger sig till med ovanan att äta sina ägg, men det är irriterande, du får såklart inte lika många ägg och det kan också vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Orsaken till det här beteendet kan vara att dina hönor är uttorkade, har vitaminbrist eller att de är stressade och oroliga. Det kan också bero på att hönsen känner att värpredet inte känns säkert eller inte är tillräckligt bekvämt. Värpredet i det stora hönshuset Eglu Cube är ett bra exempel på vad hönsen tycker om när de lägger sina ägg. Det är mörkt, djupt, privat och låter tre hönor värpa ägg samtidigt.

Se till att regelbundet plocka in äggen från hönshuset och håll ett öga på dina hönor för att se till att de verkar friska och glada så kommer de snart att sluta med det här beteendet.

två hönor i det flyttbara hönshuset eglu go up

Mina hönor flämtar och flåsar

Höns har inga svettkörtlar, så precis som hundar flåsar de för att sänka kroppstemperaturen. Det här är ett normalt beteende och bara ett sätt för hönsen att svalka sig. Så om flåsandet inte är värre än vanligt och du har sett till att dina hönor har tillgång till skugga och massor av vatten är det inte nödvändigtvis något du behöver oroa dig över.

Men flåsandet kan också vara ett tecken på stress eller att hönan har andningsproblem, så om det inte är varmt ute eller om din höna flämtar mer än vad som är vanligt bör du definitivt kontrollera om den har några andra symptom och kontakta en veterinär om du tror att något inte står rätt till.

Mina hönor har slutat lägga ägg

Det här beror återigen på ett par olika saker, huvudsakligen på hur gammal din höna är, vilken årstid det är och din hönas hälsa överlag. Det är vanligt att de flesta hönorna slutar lägga ägg på vintern eftersom äggläggningen är beroende av hur många timmar av dagsljus det är varje dag. De slutar också lägga ägg när de ruggar eller om något har ändrat deras vanliga rutiner.

Här är det återigen viktigt att ta ett steg tillbaka och se till att dina hönor mår bra överlag och inte har några andra oroande symptom. Gör en hälsokontroll för att se till att hönan inte är sjuk eller har drabbats av parasiter, se också till att hönsen äter tillräckligt mycket av ett foder av hög kvalitet och att det inte är något runt hönshuset som kan göra hönan stressad eller orolig.

Det är också värt att tänka på att en höna bara kan lägga ett visst antal ägg under sin livstid, så om din höna är äldre är det helt normalt att hon lägger färre ägg än vanligt och så småningom helt slutar att lägga ägg. Det här är framförallt vanligt hos före detta industrihöns som har lagt väldigt många ägg under sina första 18 månader. Du kan läsa mer om
varför hönor inte värper i den här bloggartikeln.


Vi hoppas att den här artikeln hade användbar information, om du har några frågor om andra beteenden är normala eller inte kan du kommentera här under så kan vi ta upp det i en annan artikel! Vi har också skrivit många andra bloggartiklar med mer detaljerad information om de beteenden som vi tog upp här om du vill läsa mer!

This entry was posted in Höns


One reply on “Hönsens normala (och kanske inte lika normala) beteenden”

Leif Eriksson says:

Varför har veterinärer så dålig kunskap när det gäller höns ex. dom bryr sig inte om en höna är sjuk och behöver antibiotika. Varför har veterinärerna inte högre kunskaper och förståelse när det gäller höns? Vore bra om vi hönsägare kunde få känna av empatiska veterinärer när det gäller våra höns. Tack för ordet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *