Omletbloggen

Hur du kan stimulera och underhålla dina höns

Två höns äter snacks från pickleksaken Pendant från Omlet” width=

Vem tycker om att ha tråkigt? Samma tristess som kan drabba människor och andra husdjur kan smyga sig in i din hönsflock – och potentiellt orsaka destruktivt beteende. Som tur är finns det sätt att underhålla dina höns, så att de inte blir uttråkade. Vi kommer att dela med oss av våra favoritsätt att hålla din flock sysselsatt för att hålla tristessen borta.

Varför behöver höns bli stimulerade och underhållna?

Precis som barn kan höns bli bråkiga om de blir uttråkade. Det är inte ovanligt att uttråkade höns uppvisar en mängd olika negativa beteenden eller attityder när de inte får tillräckligt med mental eller fysisk stimulans. Några tecken på att dina höns är uttråkade är:

  • De plockar sina egna fjädrar eller pickar på andra hönor i flocken
  • Plötsligt påstridigt eller aggressivt beteende
  • De ser uttråkade ut
  • De har minskad matlust

Höns är väldigt sociala djur och även om sällskap av andra höns hjälper till att dämpa deras behov av att bli underhållna, behövs kompletterande aktiviteter för att hålla din flock frisk och glad.

Sätt att hålla din flock sysselsatt

Att underhålla dina höns oavsett årstid är lättare än du kanske tror. Enkla tillägg till din hönsgård kan göra skillnaden mellan att de är uttråkade eller glada. Följande aktiviteter är bra för att ge alla stora flockar bra mental och fysisk sysselsättning.

Sittpinnar för höns

Sittpinnar för höns är ett enkelt men effektivt sätt att engagera din flock i hönsgården. Att sitta upprätt är ett naturligt beteende för nästan alla fågelarter, och dina höns är sannolikt sugna på lite vertikal variation i hönsgården. Omlets flyttbara hönsträd med sittpinnar är lätt att installera och flytta vid behov. Det kan anpassas så att det passar även den minsta hönan i din flock. Eller satsa på ett stort PoleTree anpassningsbart hönsträd med sittpinnar för den ultimata underhållningen på hög höjd.

Lägg ut högar av löv, halm eller hö

Ibland behöver man inte leta längre än i naturen för att få inspiration. Nykrattade högar av löv eller spridda högar av halm eller hö är bra sätt att uppmuntra till sökande efter föda genom pickande och skrapande hos din flock. Kasta några korn eller torkade insekter i högarna och se dina höns skrapa runt i timmar och leta efter sina snacks.

Skapa ett särskilt område för ett sandbad

Sandbad för höns är inte bara för att hålla fjädrarna i gott skick utan det är också en social aktivitet bland hönskompisar. Du kommer ofta att märka att två eller tre höns tar ett sandbad tillsammans. Att ge din flock ett sandbad på en särskild plats i deras hönsgård skapar en gemensam plats för dem att umgås på.

Sätt upp en spegel

Höns är stolta över sitt utseende och kommer att uppskatta möjligheten att kolla in deras reflektion. Se till att eventuella speglar är säkert monterade och inte sitter på ett ställe som reflekterar starka solstrålar på lättantändliga ytor som halm, hö, löv eller torrt gräs. Använd en spegel med försiktighet om du har en tupp i din flock. Om de tror att en annan tupp inkräktar på deras höns kommer de att vilja försvara sig – även om det är mot deras egen reflektion. Detta kan stressa dem (och resten av din flock) och göra mer skada än nytta.

Leksaker för höns

Leksaker för höns är bra för att ge dem både mental och fysisk motion. Gör dina höns mellanmål trevligare med pickleksaker. Pickleksaken Pendant svänger och svajar när dina höns pickar, vilket stimulerar både deras sinne och kropp. Eller välj pickleksaken Poppy som trycks ner i marken och är ett mer permanent alternativ. Vår Caddi godsaksbehållare låter dig servera din flocks färska favoritgodsaker på ett kreativt sätt. Fyll den med bladgrönsaker, hö eller andra leksaker för höns. Vår Chicken Swing, är ett roligt alternativ till en vanlig sittpinne. Många höns njuter av att sitta bekvämt på en lugnt svajande gunga – speciellt när det blåser skönt. Några andra leksaksidéer är:

  • Xylophoner som monteras på sidan av hönsgården
  • Leksaksbollar (stora nog att inte kunna sväljas)
  • Ihåliga hundleksaker som fylls med korn eller andra godsaker

Förändring är bra

Hönstraktorer är perfekta för att lätt kunna förändra saker för din flock. Höns trivs med rutiner, men gillar också variation. Flytta dina höns till olika delar av din trädgård för att ge dem fräsch mark att picka på och nya solvinklar.

Om du har ett hönshus som står på samma plats hela tiden, försök att flytta runt några leksaker eller sittpinnar med jämna mellanrum för att piffa upp det. Justera sittpinnens höjd, flytta hackleksaker till nya platser eller lägg till örter i sandbaden för att ge dina höns variation i deras vardagliga rutiner.

Spendera tid med dem

Denna aktivitet kräver ingen speciell utrustning – bara din tid. Även om dina höns bara ser dig som någon som ger dem mat, hjälper det att liva upp saker och ting om du kommer på ett längre besök i deras hönsgård. Ta med en stol eller pall för att sitta med din flock, eller bjud på lite godsaker för hand för att bygga ett band med tveksamma höns. Som alla hönsskötare vet är tid som spenderas med dina höns väl använd tid.

Omlet: ha kul med din flock

På Omlet råder det ingen brist på roligheter eller innovation. Resultatet? Fantasifulla hönsleksaker och tillbehör som är allt annat än tråkiga. Från standardsaker som robusta hönshus, till unika produkter som The Chicken Swing – våra produkter hjälper dig att skapa den perfekta miljön för dina höns.

En höna sitter på The Chicken Swing från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *