Omletbloggen

Vad är en liggsjuk höna och hur stoppar du henne från att ruva?

Höns ruvar tillsammans i Omlet Eglu Go Up hönshus

De flesta höns lägger sina ägg med minimalt krångel. De kanske gör lite oväsen för att tillkännage sin äggläggning men kommer snart att återgå till den dagliga verksamheten med att utforska och leta efter mat. Men vissa höns gör lite mer väsen av sig än andra. Dessa höns kallas för ruvande höns. En ruvande höna är en som sitter på sitt ägg med avsikt att stanna där tills det har kläckts – oavsett om ägget är befruktat eller inte. Detta är mycket användbart om du vill kläcka nya kycklingar, men annars kan det vara ett problem. Så hur får man en höna att sluta ruva?

Varför en höna är liggsjuk

Orsaken till att en höna ruvar är kopplad till kroppsvärme och modersinstinkter. Höns som är instängda i ett varmt hönshus som värms upp till en hög nivå kan plötsligt tänka “jag ska kläcka ett ägg”! En del hönsraser verkar mer mottagliga för att ruva än andra, med Silkeshöns och Kochin höns som är särskilt benägna att ruva.

Tecken på att en höna ruvar

En ruvande höna genomgår en personlighetsförändring. Det mest uppenbara tecknet på detta är hennes vägran att lämna värpredet. Hon kommer att sitta där som en fågel som kan vänta i evighet på att ägget ska kläckas. Denna hängivenhet kommer också att göra henne grinig och benägen att picka och klucka argt om du försöker flytta henne.

När du do flyttar henne från redet, kommer hon helt enkelt gå tillbaka dit igen och fortsätta sitt ruvande. När hon känner sig etablerad i sin nya roll som mor kommer hon att fluffa ut sina fjädrar och kan börja plocka sina egna bröstfjädrar för att lägga dem i boet.

Hur du får en höna att sluta ruva

Dags att röra på sig

Skenet kan bedra. Din höna kan se ut som om hon kommer att sitta i värpredet i evigheter, men i själva verket kommer hon bara att stanna där – vanligtvis – i tre veckor. Det här är så lång tid det tar för ett hönsägg att kläckas. Det betyder att om utrymmet tillåter kan du helt enkelt låta henne ruva i 21 dagar, och när humöret höjs kommer hon att återgå till att leva som vanligt. Men om du inte har en tupp och inte vill föda upp dina egna kycklingar, kan detta vara frustrerande och du kommer att vilja få din höna att sluta ruva.

Du måste också se till att din höna får tillräckligt med mat och dryck under denna tid, vilket kan vara svårt för en höna som inte vill lämna sitt värprede. Detta kan innebära att man tvingar bort henne från redet och stänger in det tills hon har ätit. Se till att samla alla ägg så fort du får möjlighet och se till att alltid ha på dig srobusta handskar när du försöker flytta en ruvande höna. Detta kommer att förhindra att dina händer blir hackade!

Försök med frysta grönsaker

Ett vanligt knep är att placera ett paket frysta ärtor eller majs inslagna i en kökshandduk under hönan i redet. Krossade isbitar i en påse går också bra. Detta har den dubbla effekten av att kyla ner hönan vilket gör det för obekvämt att sitta och ruva i värpredet.

Hinderbana framför värpredet

Ibland kan en enkel hinderbana som en kruka eller ett par tegelstenar göra susen. Om en höna inte kan nå värpredet, kan hon inte sitta där och värpa. Som tur är, har Eglu Cube hönshus en central avdelare med skjutdörr, vilket innebär att du helt enkelt kan avskärma värpområdet från resten av hönshuset.

Sätt upp en inhägnad för värpning

Vissa hönsägare använder en så kallad “värp-inhägnad” för att bryta vanan. Detta är en trådbur eller -låda, som du placerar hönan i tillsammans med mat och vatten. Efter tre dagar kommer denna milda form av isoleringscell vanligtvis att bryta den ruvande vanan. Tecknen på att ruvningshumöret är över är uppenbara – hönan kommer att sluta fluffa ut sina fjädrar och kommer att gå runt hönshuset istället för att sitta och ruva.

Vill du ha kycklingar?

Då kan du köpa några befruktade ägg och låta den ruvande hönan fortsätta ruva. Om du vill ha kycklingar, så är detta utan tvekan det lättaste och mest naturliga sättet att producera dem – under magen på en ruvande höna.

Omlet och dina höns

På Omlet designar vi produkter som hjälper till att hitta lösningar på alla dina husdjursfrågor, som vilket är det bästa hönshuset för en ruvande höna? Med unika produkter som Omlet Eglu Cube hönshus och walk-in hönsgårdar, strävar våra expertdesigners efter att fortsätta skapa de bästa miljöerna för alla husdjur – både fjädrade och lurviga.

Hönor går i trädgården med Omlet hönsstängsel

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *