Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Varför vill min höna ruva, och hur kan jag få bort henne från redet?

Fyra hönor i sin hönsgård med en pickleksak från Omlet

De flesta höns lägger sina ägg utan några problem. Hon kanske ger ifrån sig ett läte för att göra dig medveten om sin prestation, men annars kommer hon återgå till sina andra sysslor, att utforska och picka efter mat. Vissa höns kan dock komplicera saker och ting, vilket gör livet svårare för både hönan och dig som ägare.

En liggsjuk höna, surhöna, skrockhöna, eller vad denna företeelse kallas där du bor, är en höna som ruvar på sina ägg och stannar på dem tills de kläckts, oavsett om de är befruktade eller inte. Det är väldigt användbart om du vill skaffa kycklingar, men annars kan det bli ett problem. 

Orsaken att hönan stannar på äggen är kopplat till kroppstemperatur, i kombination med modersinstinkter. Höns som sitter stilla i ett hönshus som är för varmt kan uppnå en temperatur som får dem att tänka “Nu ska jag ruva!”. Vissa arter verkar mer drabbade av detta behov än andra. Silkeshöns och kochin är raser som ofta nämns som benägna att bli liggsjuka.

Tecken att se upp för

En liggsjuk höna genomgår en personlighetsförändring. Det mest tydliga tecknet är att hon vägrar lämna värpredet. Hon kommer sitta där och få det att framstå som att hon gärna väntar ett år om det krävs för att äggen ska kläckas. Det något onödiga engagemanget kommer också göra henne sur, och hon kommer picka och ge ifrån sig höga ljud om du försöker flytta på henne.

När du faktiskt lyckas lyfta bort henne från redet kommer hon springa tillbaka direkt och fortsätta ruva. När hon känner sin bekväm i sin nya roll som mamma kommer hon fluffa upp sina fjädrar och kan börja plocka fjädrar från sitt eget bröst för att lägga i redet.

Hur du får upp din höna från redet

Det kanske verkar som att hönan kommer sitta i redet i år om det krävs, men det är sällan fallet. Vanligtvis kommer hon stanna där i ungefär tre veckor. Det är så lång tid det tar för ett befruktat ägg att bli en kyckling. Så om du har tillräckligt med plats i hönshuset (och du kan vara säker på att hönan inte tar skada själv) så kan du låta henne sitta i 21 dagar, och hoppas att hon sedan tröttnar av sig själv.

Med det sagt måste du se till att hon får tillräckligt med vatten och mat under dessa veckor, vilket kan innebära att du måste ta till med hårdhandskarna för att få bort henne från redet och sen stänga hönshuset tills du sett att hon ätit och druckit. Se till att du har på dig kraftiga handskar när du försöker lyfta bort henne, för hon kommer inte vara glad.

Vissa doppar hönans rumpa i kallt vatten för att få henne att lämna redet. Eftersom kroppstemperatur spelar stor roll i hennes vilja att ruva kan ett svalkande dopp ibland hjälpa. Det behövs egentligen inga instruktioner, du bara tar hönan och doppar baken i vattnet i tio sekunder. Se till att bara göra detta varma dagar då hon kommer kunna torka snabbt.

Ett relaterat tips är att lägga en påse frysta ärtor eller liknande under hönan i redet. Krossade isbitar i en påse fungerar också. De både kyler ner hönan och gör redet obekvämt att ligga i.

Ibland kan ett par hinder, som en kruka eller ett par tegelstenar, vara till hjälp. Om hönan inte kan ta sig till redet kommer hon inte heller kunna sitta där och ruva.

Vissa ägare väljer att flytta på hönan för att bryta vanan. Bäst är att använda en gallerbur där hon kan placeras med mat och vatten. Gallret är inte lika bekvämt som det vanliga redet, och kommer dessutom svalka ner henne. Tre dagar brukar vara tillräckligt för att bryta vanan. Du kan släppa ut henne så att hon får springa av sig och umgås med de andra hönsen om hon skulle vilja, men se till att hon inte kan komma åt sitt vanliga rede. Du kommer tydligt märka när det envisa ruvandet är över. Hönan kommer sluta burra upp sina fjädrar, och kommer återgå till sina vanliga aktiviteter.

Du kan dock också köpa några befruktade ägg och låta hönan göra det hon vill göra. Vill du ha kycklingar är det utan tvekan det lättaste och mest naturliga sättet!

Hönor i ett värprede med sina ägg

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *