Omletbloggen

Saker du kanske inte visste om kattsvansar

En av kattens allra tydligare signum är en kaxig gång med en upphöjd svans. Spännande nog går inga andra katter så, och vi vet inte exakt när våra husdjurskatter började med denna hållning, som vi idag ser som helt naturlig.

Tamkattens förfader, den afrikanska vildkatten, gjorde sällskap med människor för mer än 10 000 år sedan. De adopterade förmodligen oss, snarare än tvärtom, och var troligtvis lockade av alla de gnagare som vår spannmålsförvaring drog till sig. Det är säkert kring denna tid som våra kattvänner anpassade sitt kroppsspråk, inklusive svansföring, för att göra oss så glada som möjligt, och således säkra sin plats i vårt knä.

De följande nio sakerna kommer ge dig all information du behöver om ditt husdjurs svingande svans.

1 – Balansakt

Katter har fantastisk balans. Deras svansar är en viktig del av detta, och fungerar som en motvikt när katten ‘går på lina’ över smala murar och kanter. Svansen gör också att katten kan springa och snabbt byta riktning utan några som helst problem. Nästa gång du får chansen, titta på en katt som springer och viker av åt ett annat håll. Om en människa skulle försöka sig på samma rörlighet och hastighet skulle hen helt enkelt ramlat. 

2 – Svansen snackar

Katter kommunicerar med sina svansar, och skickar ut subtila signaler till vänner och fiender runt omkring. Den mest kända signalen är en stående svans, den signalerar en glad katt. När katten är väldigt nöjd och bekväm kan svanstippen till och med skaka av upphetsning. Blanda dock inte ihop det med en ryckande svans, som istället betyder att katten är irriterad. När katten står på alla fyra tassar och svansen gungar från sina till sida har hen gått från irriterad till arg, så då är det bäst att se upp. 

3 – Byteshandel

När katter smyger sig på ett byte håller de i allmänhet svansen låg och still, men den kan ibland rycka till av spänning när attackögonblicket närmar sig. Om jakten inte är framgångsrik är det vanligt att svansen vippar rastlöst fram och tillbaka, ett tecken på irritation. 

4 – Ingen svans att prata om

Vissa raser, som manx, föds på grund av en dominant gen utan svansar. Två svanslösa manxkatter ska dock aldrig paras med varandra, eftersom två av denna dominanta gen leder till allvarliga hälsoproblem hos ungarna. Den vridna svansen hos bobtail-raser innebär inte samma hälsorisk. Dessa raser lär sig balansera utan problem, trots avsaknad av en klassisk kattsvans.

5 – Förlorad svans

En katt som blivit av med sin svans i en olycka, eller som skadat den i en klämningssituation är absolut begränsad. Katten kommer inte vara lika bra på att hålla balansen som tidigare, eller kunna kommunicera på samma sätt. Katten kan dock fortfarande leva ett lyckligt liv, det är bara viktigt att du som ägare lär dig läsa av andra signaler i kroppsspråket för att förstå vad katten försöka säga.

6 – Historien inifrån

Kattens svans har mellan 19 och 23 kotor, beroende på ras (svanslösa manxkatter räknas inte in här!). Det motsvarar ungefär 10% av den totala mängden ryggkotor i kattens kropp. Kotorna ger svansen en otrolig rörlighet, tillsammans med komplexa muskler, senor och ligament.

7 – Sjuka svansar

Om din katt inte mår bra kan du ofta se tecken på det på svansen. Katten kommer inte hålla den lika högt som vanligt, utan den är istället mycket mer slak och stilla. Om du märker några förändringar i hur din katt rör sin svans är det bäst att genomföra en enkel hälsokontroll. Vissa katter drabbas av dermatit, som ofta orsakas av loppor. Symtom innefattar inflammerade områden precis där svansen möter kroppen. En del hormonella problem kan också orsaka inflammationer i svansen.

8 – Rak svans

Förmågan att gå med en upprätt svans är faktiskt unik för våra tamkatter. Alla andra medlemmar av kattfamiljen går med svansen ned, horisontell eller säkert instoppad mellan benen.

9 – Sluttamp

Katter höjer sina svansar för att berätta för oss att de är glada och avslappnade, men när de vandrar runt med andra katter är den upprätta svansen istället en inbjudan att komma fram och undersöka närmare. Andra katter kommer närma sig för att sniffa runt en katt som har svansen i luften.

Det är allmänt känt att spinnandet är något som katter uppfunnit bara för oss, och det är möjligt att den stående glada svansen är en annan egenskap de uppfunnit för att vinna våra hjärtan!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *