Omletbloggen

Bästa och sämsta tiden att skaffa katt

Det finns bara en universell regel när det kommer till en bra tid att skaffa ny katt. Undvik att hämta hem en ny vän när ni planerar stora festligheter, eller när man kan förvänta sig fyrverkerier.

Dessvärre ignorerar många denna regel. Människor samlas för kalas och fester vid jul och födelsedagar. Och när får folk presenter, möjligtvis inklusive nya katter och kattungar? Exakt…

Problemet är att firande innebär mycket ljud och många människor, och en katt som hamnar i denna situation kommer troligtvis springa och gömma sig och försöka hålla sig borta så länge som möjligt. Det kan ta flera dagar för en nervös katt att hämta sig från ett sådant trauma.

Bästa tiden att skaffa katt

  • Det är bäst att hämta hem din nya vän när allting är lugnt hemma. Då kan katten tidigt få en idé om hur livet kommer vara tillsammans med dig och din familj.
  • Om den nya katten är en födelsedagspresent eller en julklapp till ett barn, försök förklara varför katten kommer komma ett par dagar “för sent”. Födelsedagen i sig kan vara ett bra tillfälle att förbereda ert hem. Montera klösträdet, lägg fram kattbädden, installera kattluckan och ställ fram kattlådan. Köp kattmat och godisbitar, och massvis med leksaker. De kan fungera som presenter i väntan på den riktiga presenten som kommer ett par dagar senare. Att se till att ert hem är redo för en katt är nödvändigt i vilket fall som helst, vare sig det är kalas eller inte.
  • Se också till att ert hem är kattsäkert. Flytta bort giftiga växter och ömtåliga prydnadssaker, och se till att ni har en lösning för fönster och dörrar om ni inte vill att katten ska kunna smita ut.
  • Det är viktigt personen som ska ta hand om katten har tid att göra just det, speciellt när katten precis kommit hem till er. Katter är självständiga djur när de kommit på plats, men under de första veckorna måste du vara där för att ge uppmuntran och tröst, ett bekvämt knä att vila i, och lite rumsrensträning. En äldre katt är förmodligen redan rumsren, men det kan ta ett tag för en kattunge att förstå vad hen ska göra.
  • Om katten ska få gå ut utomhus är det bra att skaffa katt när det inte är allt för kallt utomhus. Även om man aldrig kan försäkra sig om att vädret kommer vara fint är det större chans att det är torrt och varmt under sommarmånaderna. Katten kommer inte skadas av vind, regn eller snö, men om det är riktigt otrevligt kan ditt nya husdjur få för sig att springa och gömma sig någon annanstans än hemma. Om hen inte bott hos er särskilt länge kan det vara svårt för katten att veta vad som är hemma, och det kan bli svårt att hitta hen.

Stadier av livet

  • De äldre: Det är en sorglig tanke, men många katter överlever sina ägare. Det är inte en anledning att inte skaffa katt om du börjar bli till åren, men det är viktigt att tänka på att en katt kan bli 15, eller till och med 20, år gammal, och om det finns en risk att till och med enkla sysslor kring att ta hand om katten kan bli svåra att utföra måste det diskuteras. Om det finns någon i närheten som kan hjälpa till att handla kattmat och tömma kattlådan när ägaren inte kan göra det själv kan det lösa problemet. Katter innebär dock positiva hälsofördelar för äldre människor, speciellt när det kommer till psykisk hälsa och lycka.
  • Bebisar: I andra sidan av spektrat rekommenderar man också oftast att undvika att skaffa katt om det finns en bebis i hemmet. Även om det är otroligt ovanligt finns det fall där småbarn råkat kvävas av katter. Ett mycket vanligare problem är allergier; vissa barn kan utveckla symptom som astma och eksem om de bor tillsammans med hundar och katter, och tills du vet att ditt barn inte är allergiskt är det bäst att undvika risken. Och även om det skulle visa sig att barnet är allergiskt finns det hypoallergena raser som kan fungera för många.
  • Barn: Om katten är tänkt till ett barn är det viktigt att det finns någon annan i hemmet som är beredd att engagera sig i det nya husdjuret. Inget barn under 12 år bör få fullt ansvar för en katt, eller något annat djur för den delen.
  • De mitt emellan: Mellan barn- och ålderdom finns stunder då vi planerar att byta jobb eller flytta till en ny plats. Om du vet att du är på väg mot en stor förändring är det bäst att vänta med att skaffa katt. Att vänja dem vid ett nytt hem, och sen flytta dem till ett annat hus kort därefter är långt ifrån idealt, och det är möjligt att katten kommer ge sig iväg från det nya hemmet i jakt på ert förra.

Så, om du vill ha en generell regel ger vi dig detta: Du kan skaffa katt när som helst, så länge det är rätt tid!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *