Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Så här ser du till att dina höns kan svalka sig i sommar

Undrar du över hur du kan se till att dina höns har svalka i sommar? Här är våra bästa tips och råd för att se till att din flock kan njuta av sommaren på ett säkert sätt!

En pojke hämtar in ägg från hönshuset Eglu Cube från Omlet en fin sommardag

Så här ser du till att hönsen har svalka på sommaren

Ett sätt att se till att hönsen har svalka på sommaren är att (om det går) flytta hönshuset till en skuggad plats i trädgården. Det kan vara under ett träd eller på norrsidan av huset där det inte är lika mycket sol. Det betyder att det kommer vara svalt och skönt när dina höns vill gå och lägga sig på kvällen, eller om en av dem vill gå in och värpa under dagen. Eglu-hönshusen är så lätta att flytta att du, på en riktigt varm dag, utan problem kan flytta runt det allt eftersom solen rör sig. Dessutom har Eglu-hönshusen ett ventilationssystem utan drag som också kommer att ge dina hönor svalka!

Ge hönsen nytt färskt vatten minst en gång om dagen

Precis som oss människor kommer dina höns att dricka mer på sommaren. För att minska risken för alger, eller damm och smuts från hönsen, byt vattnet i deras vattenbehållare åtminstone en gång om dagen när det är varmt. Ställ vattenbehållaren på en skuggad plats i trädgården och se till att vattnet är kallt när du häller upp det.

Vad äter hönsen på sommaren?

Torkad majs och spannmål tar längre tid för hönsen att smälta än pellets och färsk mat, vilket kräver mer energi och värmer upp kroppen i onödan. Hönsen kommer inte äta lika mycket när det är varmt, och om de blir hungriga under dagen är trädgården full av kryp och insekter under den här tiden på året. Om du vill ha inspiration på vad du kan ge dem, ta en titt på vårt sommarrecept på frysta bär- och smulformar!

Testa de här godsakerna!

Om du har gjort egen isglass att ha redo i frysen för varma sommardagar, då är det dags att göra plats för mer! Har dina hönor smakat på färsk vattenmelon? Det är inte bara något de brukar tycka är jättegott, utan också ett bra sätt att svalka hönsen på. Skär vattenmelonen i mindre bitar och lägg bitarna i din Caddi godsaksbehållare och lägg den sen i frysen. Nu har dina hönor alldeles egen isglass!

Lämna inte hönsen ensamma för länge

När det är riktigt varmt ute är det viktigt att hönsägare håller ett öga på sin flock och håller utkik efter tecken på att de är för varma. En öppen näbb, flämtande andning och vingar som hålls ut från kroppen är tecken på att en höna är varm.

Täck inte över hönsgården helt

Att täcka din hönsgård med många överdrag kan verka som en bra idé för att skapa en skuggad plats, men om du inte låter luften cirkulera finns det en risk att det blir en varm tunnel där luften står helt still och det är extremt viktigt att det finns ventilation så att frisk luft kan cirkulera och det gäller också i hönshuset. Eglu-hönshusen har ett smart ventilationssystem som gör att sval luft konstant cirkulerar i huset, så att det håller sig svalt och fräscht även under de varmaste dagarna på året. Välj ett par mörkare överdrag till hönsgården för att ge dina hönor skugga också där.

Kan höns blöta ner sig på sommaren?

Du kan ställa ut en liten plaskpool eller grund behållare med vatten som dina höns kan svalka sig i, men det är dessvärre inte jättetroligt att de kommer använda dem. Det kan vara bättre att fixa ett ler- eller sandbad någonstans i trädgården; höns är mycket mer benägna att bada i lera eller sand än vatten.

Lek inte med dina höns

Att interagera med hönsen kan leda till mer rörelse för dem, vilket ökar kroppstemperaturen. Om du vill tillbringa tid med dina husdjur, eller måste plocka upp dem för att genomföra hälsokontroller, gör det tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare.

Slutar hönor lägga ägg på sommaren?

Du får förmodligen färre ägg än vanligt under de varmaste veckorna på året. Det är helt normalt eftersom hönsen inte värper lika mycket när de är varma, och vissa blir liggsjuka och sluta värpa helt. Även om äggen inte blir dåliga ifall du skulle låta dem ligga i värpredet på din Eglu en dag, kan ägg i redet uppmuntra ruvning och resultera i att hönsen börjar äta äggen, så det är bäst att plocka in dem så fort du ser dem.

Skjut inte upp städningen

Det är alltid viktigt att hålla hönshuset rent och fint för dina tjejer, men kanske ännu mer på sommaren. Parasiter och skadedjur är mer i farten i värmen, inklusive röda hönskvalster, så se till att använda ett hönssäkert rengöringsmedel, och täck sittpinnar med kvalsterpulver åtminstone en gång i veckan för att motverka problem.

Alla hönor är olika!

Om du har en flock med olika hönsraser, eller har haft höns förut men nu skaffat ett ny ras, är det viktigt att komma ihåg att olika höns behöver olika saker. Vissa raser är mycket bättre än andra på att hantera värme, och vissa får det väldigt svårt om det blir varmt. Läs på om raserna du har här, och se till att ta extra bra hand om känsliga fåglar.

Med Omlets hönsprodukter kan du se till att dina hönor är redo för alla årstider.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *