Omletbloggen

Hur du håller dina höns svala i sommar

Pojke hämtar ägg från Omlet Eglu Cube hönshus på sommaren

Undrar du hur du ska hålla dina höns svala under sommaren? De långa, varma dagarna är här och dina hönor känner av värmen. Att hönsen ska bli för varma är ett verkligt orosmoment vid denna tiden på året. Vi har sammanställt tips och trick för att hjälpa dig stå emot värmen och förvara dina höns säkert i sommar.

Håll ditt hönshus svalt

Det bästa sättet att hålla hönshuset svalt är att flytta det till en skuggig plats i trädgården, tex under ett träd eller på en skuggig plats vid sidan av huset. Eglu hönshus är så lätta att flytta att du lätt kan flytta din flock när solen flyttar sig. Omlets hönshus har också dragfri ventilation vilket hjälper till att hålla dina höns svala.

Byt vatten minst en gång om dagen

Dina höns kommer dricka mer på sommaren för att inte bli uttorkade. För att se till att vattnet håller sig färskt och kallt, byt vatten i din flocks vattenbehållare minst en gång om dagen under de varma sommarmånaderna. Ställ vattenbehållaren i en sval, skuggig plats i hönsgården för att minska förekomsten av alger och hålla nere vattentemperaturen. Under särskilt varma dagar kan du lägga i isbitar i vattnet flera gånger om dagen.

Vad man ska mata sina höns på sommaren

Torkad majs och spannmål tar längre tid att smälta än pellets och färsk mat, vilket ökar dina höns ämnesomsättning och värmer deras kroppar. Höns behöver inte äta lika mycket som vanligt när vädret är varmt, men din trädgård kommer vara full av insekter och växtlighet vid denna tiden på året när de känner för att äta.

Pröva dessa godsaker

Frysta godsaker är ett sätt att kyla ner dina höns under sommarmånaderna. Fryst majs, ärtor, bär och melon är näringsrika och uppfriskande mellanmål för din flock. Kolla in detta sommarrecept för smulformar med frysta bärs för ett uppfriskande sommarmellanmål.
Du kan också servera hackade vattenmelonbitar i din
Caddi godsaksbehållare för en god, törstsläckande godsak.

Håll ett vaket öga på dina höns

Höns kan snabbt bli för varma i varmt väder, så det är viktigt att inte lämna dem utan uppsikt mer än några timmar om dagen. Sommaren är vanligtvis en tid när många reser på semester, men se till att ha en person som kan se efter dina höns och din flock när du är bortrest. Din flock kommer att dricka mycket mer vatten under de varma sommarmånaderna, så det är nödvändigt att fräscha upp vattnet minst var 8-10:e timme för att hålla det fräscht och svalt.

I det varmare vädret är det särskilt viktigt att se efter tecken på värmestress. Håll utkik efter tecken på överhettning hos hönsen, som:

  • Flåsande öppen mun
  • Slöhet
  • Minskad matlust
  • Hängigt utseende eller okoordinerade rörelser

Eventuella överhettade höns ska tas bort från hönsgården och placeras i ett svalare område. Kyl inte ner dina höns för snabbt, eftersom de kan få chock. Ring din veterinär om eventuella allvarligt uttorkade eller överhettade höns.

Täck över hönsgården, men inte helt

Att täcka över din hönsgårdkan verka som en bra idé för att skapa en skuggig plats, men om du inte låter luften cirkulera kommer det sannolikt att bli en ljummen tunnel fylld av varm luft. Det är viktigt att ha ventilation så att frisk luft kan röra sig. Täck en del av din flocks hönsgård för att skapa ett skuggigt område, men se till att lämna gott om otäckt utrymme så att vindar kan svepa in. Våra gröna väderskydd för hönshus stänger ute solen för att ge dina höns gott om skugga i hönsgården.


Det genialiskt designade ventilationssystemet som våra Eglu hönsgårdar har, tillåter luft att cirkulera i hönsgården hela tiden — vilket håller den sval och fräsch även på de varmaste dagarna.
Den här metoden fungerar mycket bättre på hönshus av plast än på hönshus av trä.

Skjut upp tid för lek

Interaktion med andra höns kan leda till mer rörelse för dina höns, vilket ökar deras kroppstemperatur. Om du vill spendera tid med dina höns eller behöver ta dem till hälsokontroller, planera att göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen när vädret är svalare.

Alla höns är olika

En del hönsraser är inte så toleranta mot värme och kommer behöva mer omsorg under sommarmånaderna. Håll ett öga på raser som holländsk vithätta eller silkeshöns i värmen, eftersom deras fjäderdräkter på huvudet kan hindra dem från att upptäcka vattenkällor. Ha mycket vatten på flera nivåer runt hönsgården för att se till att dina höns alltid har tillgång till färskt vatten.

Gillar höns att bli våta på sommaren?

Höns har inget emot lite vattenstänk, men våta fjädrar kan vara farliga. Våta fjädrar blir tyngda och tillåter inte luftflöde. Höns kommer att sträcka ut sina fjädrar för att skapa ett lager av isolering mot både värme och kyla — lite som tekniken hos våra Eglu hönshus. Spola inte vatten på dina höns i värmen, utan erbjud istället ispåsar i hönshuset eller häckningsområden som de kan ligga bredvid.

Slutar hönor lägga ägg på sommaren?

Du kommer förmodligen att få färre ägg än normalt under årets varmaste veckor. Detta är helt normalt – hönor värper inte lika mycket när de är varma, och vissa slutar helt att värpa. Även om äggen inte blir dåliga om du lämnar dem i hönsboet i Eglu i en dag, kan ägg som ligger kvar i boet uppmuntra hönorna till att ruva på äggen eller att de vill äta sina ägg. Det är därför bra att ha som vana att hämta äggen varje dag.

Ska jag rengöra mitt hönshus oftare på sommaren?

Det är alltid viktigt att hålla huset fint och rent för dina höns och detta är ännu viktigare på sommaren. Parasiter och skadedjur är vanligare när det är varmare, men se till att använda ett desinfektionsmedel som är säkert för höns och rengör sittpinnar och värpreden med ett särskilt pulver för att hålla borta skadedjur. Eglu hönshus kan rengöras snabbt och lätt för att minska förekomsten av parasiter. Högtryckstvätta och torka helt enkelt med en ren trasa för att få ett gnistrande rent, kvalsterfritt hönshus på bara några minuter. Såvida du inte har höns som har ett aktivt kvalsterangrepp, behöver Eglu hönshus inte behandlas för kvalster. Om du rengör ditt hönshus dagligen, gör den lena plastdesignen ditt Eglu hönshus till en ogästvänlig miljö för kvalster.

Håll dina höns svala med Omlet

Se till att dina höns är redo för alla årstider med Omlets utbud av hönsprodukter. Förvara frysta godsaker i vår godisbehållare för höns för att göra sommardagarna mer bekväma och skapa skuggiga områden med väderskydd till walk in-hönsgårdar. Med våra expert-tillverkade hönsprodukter, kommer din flock vara säker och bekväm året om.

Kvinnor dricker te i solen med sina höns vid den stora Omlet Eglu Cube hönsgården

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *