Omletbloggen

Hur länge kan ägg ligga kvar i hönshuset?

Hönsägare med hönshuset Eglu Go UP

En av de vanligaste anledningarna till att många skaffar höns är såklart för att få färska ägg! Att vakna på morgonen och kunna gå ut och hämta in färska frukostägg är en av de bästa sakerna med att ha höns och du kommer sällan att vara utan ägg tack vare hur ofta dina hönor värper! Även om faktorer som hur gamla dina hönor är, vilken årstid det är och sjukdomar kan påverka hur ofta dina hönor lägger ägg så kan du generellt sett förvänta dig att friska och glada hönor lägger ett ägg om dagen. Om du märker att en höna inte lägger några ägg kan det bero på att det faktiskt är en tupp! Läs vår tidigare bloggartikel om hur du skiljer du på en ungtupp och en unghöna för att läsa mer om det här ämnet. Så vad bör du göra efter att dina hönor har värpt sina ägg och hur länge kan äggen ligga kvar i hönshuset?

Så hur länge kan ägg ligga kvar i hönshuset?

Helst ska ett nyvärpt ägg plockas in från värpredet så snabbt som möjligt och du bör aldrig låta äggen ligga kvar i hönshuset över natten om det kan undvikas. En av anledningen till att ägg inte ska lämnas kvar i hönshuset under längre perioder är för att de kan kontamineras med salmonella (något som är extremt ovanligt i Sverige), men det är inte bara av den här anledningen. Ägg kan faktiskt ligga kvar i hönshuset i 4-5 veckor och fortfarande vara färska och ätbara. Det beror på att ägg som inte tvättats har en skyddande lager som hindrar bakterier från utsidan att ta sig in i ägget. När du tvättar äggen så försvinner också det här skyddet och därför behöver du inte tvätta dina ägg om de inte är väldigt smutsiga.

Varför ska ägg inte ligga kvar i hönshuset för länge?

En annan anledning att inte lämna kvar äggen i hönshuset för länge är för att det då finns en risk att dina hönor äter upp dem. Det här kanske låter som ett konstigt beteende, men ju längre du låter äggen ligga kvar desto större är risken att hönorna har sönder dem och äter upp innehållet! Du kan läsa mer om det här beteendet i en tidigare bloggartikel som handlar om varför vissa hönor äter ägg och hur du kan få dem att sluta med det här beteendet. Dessutom kan lukten av knäckta ägg attrahera rovdjur som råttor som också kan försöka stjäla din ägg för att äta upp dem.

Att regelbundet plocka in äggen kommer också att hindra dina hönor från att bli liggsjuka. En liggsjuk höna kommer att sitta på äggen och ruva dem i upp till 21 dagar om de inte har gått sönder. Det här kan vara ett problem eftersom hönan fortsatt måste äta och dricka, vilket inte är det lättaste när hönan vägrar att flytta på sig!

Som tur är har Omlets flyttbara hönshus Eglu Go UP designats för att göra det enkelt för hönsägare att plocka in sina ägg. De lättrengjorda sittpinnarna och värpredet samt den stora dörren på baksidan gör det lätt att komma åt, vilket gör det extremt enkelt att hämta dina ägg. Alla Omlets hönshus är rovdjurssäkra så att din hönor kan känna sig säkra och det finns inte någon risk att dina ägg blir stulna!

värprede på ett stort hönshus i träSå här vet du om ett ägg är dåligt

Det kan vara svårt att veta hur färska dina ägg är om du inte vet hur länge de har legat i värpredet, eller på köksbänken om du redan har hämtat in dem. Som tur är finns det ett par metoder som kan hjälpa dig att reda på om det fortfarande går att äta äggen.

Syntestet

Du kan börja med att bara titta på ägget. Börja med att kontrollera skalet som inte ska ha några skador. Leta efter tecken på slem eller sprickor i skalet eller en pudrig känsla. Om du ser några av de här tecknen kan ditt ägg ha möglat eller innehålla bakterier och du bör kasta bort det. Om skalet ser normalt ut men du fortfarande är osäker kan du knäcka ägget. Om någon del av ägget är missfärgad i en ovanlig färg som grönt eller rosa är ägget dåligt och ska inte ätas.

Lukttestet

Sen har vi lukttestet. När du knäcker ett färskt ägg ska det inte lukta. Ett ägg som är dåligt kommer att ha en väldigt speciell och dålig lukt. I vissa fall kan du till och med känna lukten redan innan du knäcker ägget!

Flyttestet

Du kan också göra ett flyttest för att ta reda på hur gamla äggen är. Det här testet mäter hur stor luftfickan inuti ägget är. Hur mycket luft som finns i ägget kan hjälpa dig att bedöma hur gammalt det är och ju mer luft som finns i ägget desto äldre är det. Allt du behöver göra är att fylla en skål eller ett glas med vatten som du lägger ägget i. Om ägget flyter är det dåligt och du bör inte äta det, men om ägget sjunker är det färskt och du kan utan problem äta det!

För att se till att dina ägg alltid är färska och för att reducera matavfall kan det vara en bra idé att använda en datumstämpel för ägg. Märk dina ägg med det datum du plockade in dem (se till att använda bläck som kan användas på matprodukter) så vet du hur gamla de är.

Hur ofta ska man plocka in hönsägg?

Du bör plocka in äggen från hönshuset minst en gång om dagen, men helst två. Vilken tid hönorna lägger sina ägg varierar, men generellt sett lägger de flesta hönorna sina ägg på morgonen, så den bästa tiden att hämta in äggen är runt den här tiden. Om du gör en andra runda samma dag för att se efter som det finns fler ägg kan det vara bra att göra det på kvällen. Men det finns vissa tillfällen då du som hönsägare behöver plocka in äggen ännu oftare.

Om du märker att några av dina hönor äter upp sina egna ägg bör du istället göra en kontroll av värpredet fyra gånger om dagen och plocka in ägg som hönorna har lagt sen den senaste kontrollen. Om det här får hönorna att sluta med det här beteendet kan du återgå till att bara plocka in äggen en eller två gånger om dagen efter ett par dagar. Förutom det här kan också årstiden påverka hur ofta du behöver plocka in dina ägg. Vi skriver mer om det senare i artikeln.

Hönor ligger i värpredet på hönshuset Eglu Classic från OmletHur länge kan äggen ligga kvar i hönshuset på våren och sommaren?

Svaret på den här frågan beror på klimatet och var du har dina hönor. Hur varmt det är utomhus påverkar temperaturen i hönshuset, framförallt i hönshus tillverkade av trä. Ju varmare det är desto snabbare blir dina ägg dåliga. Om det är värmebölja kan din ägg börja bli dåliga efter tre veckor istället för fyra om de lämnas i hönshuset.

Hur länge kan äggen ligga kvar i hönshuset på hösten och vintern?

Senhösten och vintern kan vara en utmanande tid för hönsägare och kan betyda förändringar både för dig och din flock. Använd de här tipsen för att hålla dina höns aktiva, friska och krya i vinter, och det är också viktigt att ge dina hönor extra vitaminer och mineraler under den här perioden för att hjälpa deras immunförsvar. När det gäller äggen är det viktigt att tänka på att de flesta hönsraserna kommer att helt sluta lägga ägg eller lägga mycket färre ägg än vanligt eftersom det inte är lika ljust på dagarna. Vissa hönsägare löser det här genom att använda lampor i hönshuset för att ha ägg året runt.

Om dina hönor fortfarande lägger ägg under vintern kan äggen förstöras väldigt snabbt om de fryser. Om ägget fryser expanderar innehållet och skalet går sönder, vilket gör att ägget inte längre går att äta. Äggvitan fryser när det är -0.45°C och äggulan fryser när det blir -0.58° så du måste snabbt plocka in dina ägg när det är kallt ute! Men om du har ett välisolerat hönshus och väderskydd för extremtemperaturer kommer det att hindra att äggen fryser.

Kan typen av hönshus påverka hur länge äggen kan ligga kvar?

Som hönsägare är ett av de största och viktigaste besluten du behöver ta vilken sorts hönshus du skaffar. Även om dina hönor inte kommer att spendera alltför mycket tid i värpredet så är det smart att tänka på hur länge äggen håller sig när du väljer ditt hönshus. Både hönshus i trä och plast har för- och nackdelar men hönshus i plast är definitivt mer praktiska.

Hönshus i plast

Hönshus i plast som det stora och isolerade hönshuset Eglu Cube från Omlet, hönshuset Eglu Go och det flyttbara hönshuset Eglu Go UP har väldigt bra ventilation, vilket betyder att hönsen (och deras ägg) håller sig svala när det är varmt och inte fryser när det är kallt ute. En annan fördel med ett hönshus i plast är om du drabbas av röda hönskvalster. Det här är ett skadedjur som kan flytta in i hönshuset och suga blod från dina höns! Även om du kan behandla dina höns och ditt hönshus för att bli av med de här kvalstren är det alltid bättre att vidta förebyggande åtgärder. Hönshus i plast gör det väldigt svårt för röda hönskvalster att få fäste till skillnad från hönshus i trä som har massor av springor där kvalstren kan bosätta sig.

Om dina hönor drabbas av röda hönskvalster kan de helt sluta lägga ägg och om de fortsätter att lägga ägg kanske du märker att äggskalen har röda små fläckar. Det är krossade röda hönskvalster och det betyder att du inte längre kan äta de här äggen.

Hönshus i trä

Den största fördelen med hönshus i trä är deras traditionella utseende. Hönshuset Lenham i trä är ett exempel på ett vackert hönshus som hönsägare själva kan måla i en färg för att matcha huset eller för att det ska smälta in i omgivningarna. Ett problem med hönshus i trä är att de inte har speciellt bra isolering. Det betyder att när det är varmt ute kommer det också att bli varmt i hönshuset vilket kan bli ett problem på sommaren när äggen snabbare blir dåliga på grund av den varmare temperaturen.

hönshuset Lenham i trä som målats i blå färgVad kan man göra för att äggen ska ha bättre kvalitet?

Hönsens hälsa överlag går hand i hand med hur många ägg hönsen lägger och hur bra kvaliteten är. Därför är det viktigt att du som hönsägare tar hand om dina höns på bästa sätt både för att förebygga sjukdomar och för att se till att hönsen lägger så många ägg som möjligt! Om du inte vet vilka av dina hönor som lägger ägg har vi några praktiska tips för att hjälpa dig.

I vår tidigare bloggartikel åtta sätt att få dina hönor att lägga fler ägg diskuterar vi hur viktigt det är att ge hönsen ett pelletsfoder av hög kvalitet. Om du inte är säker på vilken sorts foder de behöver så ska ett bra foder innehålla 16-20% protein, beroende på hur gamla dina hönor är. Dessutom behöver dina hönor få i sig mycket kalcium, vilket de får från krossade snäckskal. Du kan också använda ett tillskott om äggskalen känns väldigt mjuka och svaga.

Visst håller äggen längre om de förvaras i kylskåpet?

Vi vet att det bästa sättet att hålla mat, och framförallt animaliska produkter, färska är att förvara dem i kylskåpet (eller frysen). Men äggen i de flesta länderna i Europa förvaras inte i kylen i mataffären, medan det i USA är här man hittar dem! Så hur förvarar du bäst äggen som dina egna hönor har värpt? Det här är en fråga som diskuteras flitigt bland hönsägare och det finns argument för båda metoderna och vilken som får dina ägg att hålla sig så länge som möjligt. Du kan läsa mer om det här i en bloggartikel vi skrev om hur man ska förvara hönsägg. Men tumregeln är att du ska förvara dina ägg i rumstemperatur eller kallare (alltså inte varmare än 20°C) när du har plockat in dem. Så det är helt enkelt upp till dig om du förvarar dem i kylskåpet eller i en äggsnurra på köksbänken!

Sammanfattning

Trots att det kan verka som en enkel fråga finns det inget enkelt svar som passar alla när det gäller hur länge du kan låta äggen ligga kvar i hönshuset! Sammanfattningsvis ska du plocka in dina ägg en gång om dagen oavsett vilken årstid det är. Men det är viktigt att tänka på faktorer som om vädret kan göra att dina ägg blir dåliga snabbare och plocka in äggen baserat på det. Om du är osäker kan du testa olika metoder för att avgöra om det fortfarande går att äta dina ägg!

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *