Omletbloggen

Så här håller du dina höns aktiva, friska och krya i vinter

aktiva, friska och krya höns som pickar utanför hönshuset Eglu Cube på vintern

För alla djur som bor utomhus är vintern den mest utmanande tiden på året och höns är inget undantag. Dagarna är korta och det finns inte många insekter och växter att picka på när marken är täckt med snö. Och människorna de brukar gilla att följa efter i trädgården spenderar inte lika mycket tid utomhus. Dagarna kan bli väldigt lika varandra och när det finns risk för fågelinfluensa och hönsen inte får gå fritt i trädgården blir det ännu mer samma sak varje dag.

Höns kommer att göra sitt bästa för att hitta något att underhålla sig med, men det finns bara så många spännande aktiviteter de kan hitta på själva innan de börjar picka på andra höns eller äta fjädrar och ägg. Det är därför det är viktigt att du som ägare ser till att dina fåglar har tillräckligt mycket att underhålla sig med i hönsgården tills vädret blir varmare och dagarna blir längre igen.

Här är några tips på hur du ser till att dina höns håller sig aktiva, friska och har underhållning så att de inte blir uttråkade i vinter:

Sittpinnar

En av de bästa sakerna du kan göra för att hönsgården ska bli lite roligare är att investera i olika sittpinnar. Höns älskar att sitta på pinnar och det är både avslappnande och stimulerande för fåglarna. Att ha sittpinnar på olika höjder i hönsgården gör det också mycket roligare för dem. Här passar hönsträdet PoleTree med sittpinnar från Omlet perfekt. De stabila vertikala stängerna kan fästas i taket i nästan alla hönsgårdar och du kan sen välja att lägga till så många sittpinnar som du behöver och själv välja hur högt och var på stången de ska sitta. Se till att det finns tillräckligt många sittpinnar för att alla fåglar ska få plats, och anpassa höjden så att de passar dina hönors ålder och förmåga att ta sig upp på dem. Du kan till och med skapa en spiraltrappa så att hönsen kan ta sig upp till toppen av hönsträdet när de känner sig tillräckligt självsäkra!

Större hönsgård

Det är kanske ingen större överraskning att dina höns kommer att utforska och röra mer på sig om de har mer utrymme. Eftersom du kanske inte har möjlighet att släppa ut hönsen att gå fritt under vintern kan det vara en bra lösning att ge dem mer utrymme i hönsgården. Omlets Walk in-hönsgård kan anpassas för att passa i det utrymme du har tillgängligt och skyddar dina höns från rovdjur som kanske gömmer sig runt knuten. Du kan också välja att lägga till väderskydd för att skydda fåglarna från regn, snö och oönskade besök från vilda fåglar.

Om du redan har en Walk in-hönsgård kan du när som helst bygga ut den genom att lätt lägga till fler paneler. Använd det praktiska designverktyget på vår webbplats för att se hur du lättast förlänger din hönsgård för att ge hönsen mer plats!

hönor sitter på en sittpinne

Hö- eller halmbalar

Du kanske har sett dina hönor ge sig på en stor hög höstlöv du spenderat tid med att kratta ihop på gräsmattan. De hatar högar och kommer att göra sitt bästa för att platta till allt de kan, samtidigt som de letar efter goda insekter och frön.

Placera en hö- eller halmbal i lagom storlek i hönsgården och se hur dina hönor omedelbart kommer att hoppa på den och börja picka!

(Tänk på att det är viktigt att balen kommer från en bondgård eller leverantör där den inte kan ha varit i kontakt med vilda fåglar eller andra fjäderfän för att begränsa risken att fågelinfluensa sprids.)

Leksaker

Precis som med hundar och små barn kommer rätt leksaker att underhålla dina hönor i många timmar! Pickleksaker, som Poppy och Pendant från Omlet, är fyllda med godsaker och släpper ut lite i taget så att dina hönor sakta kan picka i sig godis och de underhåller dem i många timmar. Pickleksaken Poppy sätts ner i marken och gungar när hönsen pickar på den och Pendant hängs i hönsgården eller på en annan passande plats. Ge din hönsflock ett par olika pickleksaker att leka med för att minska risken att det bara är de dominanta fåglarna som tar för sig och att alla fåglar får ta del av det roliga!

Extra godsaker

Det är såklart viktigt att dina hönor inte äter för mycket under den tid av året då de inte är lika aktiva som de är under de varmare månaderna, och det är också viktigt att de fortsatt får en balanserad kost för att de ska hålla sig friska och krya. Men att då och då ge dem extra godsaker av hög kvalitet kan hjälpa dem att hålla sig varma samtidigt som de håller både kropp och knopp aktiva.

Feldy pickbollar passar perfekt i en Caddi godsaksbehållare som kan hängas från taket i hönsgården eller från en sittpinne som sitter högt upp. När hönsen pickar på de goda bollarna kommer godsaksbehållaren att gunga fram och tillbaka för att skapa en rolig utmaning för dina höns, något som kommer underhålla dem i många timmar!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *