Omletbloggen

Vanliga frågor om vad höns behöver på vintern

Kommer det att vara för kallt för mina höns under vintern?

Höns klarar sig väldigt bra även när det är kallt och de är bättre på att anpassa sig till kyla än värme! Så länge som de har ett isolerat hönshus, som en Eglu som håller dem varma, behöver du inte oroa dig över att det blir för kallt för dem. Du kanske märker att hönsen fluffar upp fjädrarna eller kurar ihop sig tillsammans för att dela kroppsvärme för att hålla sig varma. Som många andra fåglar står de också ofta på ett ben och viker ihop det andra i värmen under kroppen. Det här reducerar hur mycket kroppsvärme de förlorar och hindrar fötter och ben från att bli kalla på den snö- eller istäckta marken.

En pojke sitter i hönshuset Eglu som står i snö

Ett Eglu-hönshus skyddar dina hönor från alla extrema väderförhållanden

Kan höns drabbas av förfrysning?

Eftersom det är väldigt osannolikt att det kommer bli för kallt för dina hönor så är den vanligaste anledningen till att de drabbas av förfrysning eller hypotermi att det är för fuktigt i hönshuset och inte att det är för kallt. Därför är det viktigt att du väljer ett hönshus med ventilation som förebygger drag. Hönsraser som har större kammar och slör har större risk att drabbas av förfrysning på de här känsliga kroppsdelarna, så för att förhindra det behöver du smörja in dem med vaselin.

Behöver jag isolera mitt hönshus?

Välisolerade hönshus som Eglu-hönshusen håller dina höns varma vintertid genom att hålla kvar hönsens kroppsvärme samtidigt som de inte släpper in någon kall luft genom väggarna. De har också designats för att låta luft cirkulera i hönshuset för att förebygga att det byggs upp fukt, men utan att det blir drag. Du kan också ytterligare skydda hönsen mot extrema väderförhållanden med Omlets isolerande väderskydd. Om du inte har ett mysigt Eglu-hönshus kan ett hönshus i trä isoleras med bubbelplast, kartong eller gamla mattor och filtar.

Behöver jag värma mitt hönshus?

Visste du att uppvärmning av hönshuset kan leda till att hönsen inte vill gå ut? Det beror på att det kan vara svårt för dem att anpassa sig till kylan efter att ha sovit i ett uppvärmt hönshus, vilket i sin tur leder till att de får mindre motion, inte får någon frisk luft eller den underhållning och stimulans de behöver för att hålla sig friska och krya! Dessutom finns det en risk att hönsen drabbas av en shock om temperaturen helt plötsligt sjunker om det av någon anledning skulle bli strömlöst, och det finns också en ökad brandrisk när du har ett värmeelement i hönshuset.

Vilken mat ska jag ge mina höns vintertid?

Vintertid är det en bra idé att fortsätta ge dina hönor en kost som innehåller ett pelletsfoder av hög kvalitet för att de ska hålla sig friska och krya. De äter vanligtvis mer under de kalla vintermånaderna för att hålla igång matsmältningen och hålla sig varma, så du kan behöva ge dem lite mer än vanligt. Det kan också vara bra att ge hönsen lite extra vitaminer och mineraler för att hjälpa deras immunförsvar att hålla sig i toppform över vintern. Det är också viktigt att du håller ett öga på hönsens vattenskålar så att vattnet inte fryser. Om det gör det behöver du ta bort isen som formats eller helt byta ut vattenskålen om allt vatten har frusit.

Kommer mina höns lättare att bli sjuka vintertid?

Precis som med oss människor kan svagare höns löpa större risk att bli sjuka på vintern. Se upp för tecken på hosta, nysningar, håglöshet eller andra sjukdomstecken hos dina höns. För mer information kan du läsa Omlets guide för hönshälsa.

Hönor sitter på sin sittpinne från Omlet i en hönsgård som skyddar dem från väder och vind

Spenderar hönsen längre på sina sittpinnar under vintern?

Höns älskar att slå sig ner på sina sittpinnar, och vintertid gör de det under längre perioder. Du kommer att se dem hopkurade i en stor fjäderboll eftersom det hjälper dem att hålla värmen, framförallt på natten. Sittpinnarna behöver vara tillräckligt breda för att de ska kunna täcka sina tår med fjädrarna. För att förebygga att de blir kalla om fötterna behöver du se till att hönsen har tillgång till sittpinnar både inuti hönshuset och ute i hönsgården.

Hur underhåller jag mina höns på vintern?

Dina hönor kan behöva lite mer underhållning vintertid och några roliga leksaker som pickleksaker, sittpinnar, The Chicken Swing eller hönsträdet PoleTree med sittpinnar från Omlet kommer att underhålla dem i många timmar. Något så enkelt som en lövhög kommer också att vara riktigt rolig och ser till att hönsen inte hittar på rackartyg när det inte finns lika många insekter, gräs och blommor att picka på och äta.

Kommer mina hönor att lägga ägg på vintern?

Vilken årstid det är kan påverka hur många ägg dina hönor lägger! Det beror på hönornas hormoner regleras av hur mycket dagsljus det är. De behöver vanligtvis 12 -14 timmar av dagsljus varje dag för att producera ägg och hela 16 timmar för den ultimata äggproduktionen. Därför brukar de flesta hönsraserna antingen helt sluta lägga ägg eller lägga mycket färre ägg under de kallare månaderna med mindre dagsljus.

This entry was posted in Höns


One reply on “Vanliga frågor om vad höns behöver på vintern”

Josefine says:

Hej!

Fungerar eglu-hönshusen även för vaktlar vintertid? Eller blir det för kallt för dem utan värmekälla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *