Omletbloggen

Så här får du dina hönor att sluta äta sina ägg

Två hönor pickar på pickleksakerna Poppy och Pendant från Omlet

Höns är inte bara perfekta att ha som sällskapsdjur, utan ett par hönor är också ett bra sätt att producera egen mat eftersom de hela tiden lägger färska ägg. Men om du märker att några av äggen verkar försvinna kan du ha ett problem eftersom höns ibland får en dålig vana där de äter upp sina egna ägg. Det är inget som är skadligt för deras hälsa, men det är ett tecken på att något inte står rätt till.

Dina höns är uttråkade

Dina stackars hönor kan lida av uttråkning! Hönor kan bli uttråkade när de antingen inte har tillräckligt med plats att gå fritt eller när de inte har något att underhålla sig med.

För att dina hönor ska må bra behöver de minst en kvadratmeter per höna i hönsgården men helst ska de ha minst två kvadratmeter per höna och såklart är det bara bättre om de har ännu mer utrymme. Leksaker är också ett fantastiskt sätt att underhålla dina hönor, varför inte testa pickleksaken Pendant från Omlet som är en interaktiv och rolig leksak som ger dina hönor godsaker som belöning och som förbättrar flockens beteende och också ger hönsen den mentala stimulans de behöver.

Uttorkning

Hönor som äter sina egna ägg kan också vara uttorkade. Ägg innehåller mycket vatten och hönan kanske bara äter dem för att få i sig vätska. För att dina hönor ska sluta äta sina ägg är det viktigt att se till att de alltid har en ren mat- och vattenskål. Under de varmare sommarmånaderna behöver hönsen mer vatten än vanligt så lägg i is i deras foder- eller vattenbehållare för att se till att de får i sig tillräckligt mycket vätska.

Vitaminbrist

En annan anledning till att dina hönor äter sina egna ägg kan vara vitaminbrist. Hönans kost är extremt viktig för att hon ska må bra och om hon inte äter en tillräckligt varierad kost kanske hon inte får i sig alla näringsämnen hon behöver. Förutom att hönan äter ägg kan också ägg som gått sönder vara ett tecken på att dina hönor lider av vitaminbrist, vilket med största sannolikhet är brist på kalcium.

Det är viktigt att dina hönor äter en varierad kost som innehåller tillräckligt mycket protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Trots att dina hönor gillar att gå och picka och äta frön, insekter och andra saker de hittar är det viktigt att de också äter ett foder av hög kvalitet. För att de ska få i sig tillräckligt mycket kalcium rekommenderas att blanda i krossade snäckskal i hönsens mat, vilket hjälper dem med matsmältningen. Du kan till och med ge dina hönor krossade äggskal eller som ett alternativ krossade ostronskal som innehåller mycket kalcium.

Hönorna känner sig inte bekväma i värpredet

Värpredet ska vara en plats där dina hönor kan känna sig säkra. Hönorna kan nämligen äta ägg om de känner sig obekväma i värpredet, vilket ofta beror på underlaget eller om dina hönor utsätts för för mycket ljus.

Börja med att se till att det finns tillräckligt mycket och bra underlag i värpredet och att hönan kan känna sig bekväm. Det finns många olika material att välja på så om det verkar som att dina hönor inte gillar den variant du har valt är det bäst att testa något annat för att se om de gillar det bättre. Det är också viktigt att se till att du byter ut det en gång i veckan och tar bort spillning. Eglu-hönshusen gör det lätt att hålla rent och de har privata integrerade värpreden samtidigt som det finns gott om plats för dina höns.

En orolig eller stressad höna

Hönor som äter sina ägg kan också vara stressade eller oroliga vilket kan bero på många olika anledningar. Hönor kan bli stressade av att bli hanterade, nya omgivningar, att du har introducerat nya hönor i flocken, att det är väldigt varmt eller att rovdjur ofta stryker runt hönshuset.

Att ha en höna som är stressad är varken bra för dig eller din höna, men det finns saker du kan göra för att minimera stress och hjälpa dina äggätande hönor. Vissa stressiga situationer är lättare att lösa än andra, som att introducera nya hönor eller hantera dina hönor, om det är vad som stressar dem. Du kan läsa mer i våra guider om hur du fångar och håller dina höns och hur du introducerar en ny höna till din flock.

Har du fortfarande problem?

Om du har testat alla förslagen här ovanför, är säker på att det inte är någon sjukdom och dina hönor fortsätter att äta sina ägg kan du testa de här tipsen för att få bukt med problemet:

En pojke tittar på en höna som lägger ägg i hönshuset Eglu Cube från Omlet

Plocka snabbt in äggen

Om du är snabb med att plocka in äggen efter att hönan lagt dem kommer dina höns, eller höna om det bara är en som visar det här beteendet, inte ha samma tillfälle att hinna äta upp äggen. Om du har möjlighet kan det vara bra att börja med att titta i värpredet fyra gånger om dagen och efter ett par dagar har hönan förmodligen slutat med det här beteendet och du kan börja plocka in äggen en gång om dagen igen.

Fusk-ägg

Fusk-ägg kan vara tillverkade av trä, gummi eller keramik och dina hönor kommer att bli så frustrerade när de pickar på dem men ingenting händer att de också slutar att picka på sina riktiga ägg.

Använd senap

Gör ett litet hål i ditt ägg, töm ur innehållet och fyll det istället med senap, det är nämligen en smak som de allra flesta hönor verkligen inte tycker om och efter ett par försök kommer den därför med största sannolikhet att sluta försöka äta upp äggen.

Om du har en höna som äter upp sina ägg behöver du inte få panik! Det här beteendet kanske verkar lite konstigt och förvirrande, men med våra tips kan du få bukt med det här beteendet och förhoppningsvis kan du se fram emot att alla ägg är hela och finns kvar i värpredet nästa gång du går för att plocka in dem!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *