Omletbloggen

För- och nackdelar med att låta hunden eller katten sova i din säng

Foto: Brooke Cagle från Unsplash

Vi älskar våra husdjur och ibland kan det vara svårt att vara ifrån dem i bara ett par timmar, även om det är på natten när vi sover. Så när

en studie visade att två tredjedelar av britter som har en katt eller hund delar säng med sin fyrbenta vän blev det ännu tydligare att det är svårt att säga nej när hunden eller katten hoppar upp i sängen. Många hund- och kattägare skulle nog säga att det är relativt harmlöst att dela sängen med ett husdjur, men det har faktiskt inte bara fördelar utan också vissa nackdelar, men vi börjar med fördelarna.

Fördelar med att dela säng med ett husdjur

Kom varandra närmare

Att dela säng med ett husdjur kan vara ett perfekt sätt att komma varandra närmare. Hundar och katter kan få sina ägare att känna sig tryggare vilket stärker bandet mellan djuret och ägaren, något som också kan få din hund eller katt att känna sig mer bekväm.

Säkerhet

Hundägare som delar säng med sin hund varje natt kan ibland känna sig säkrare om de är oroliga över att någon ska försöka bryta sig in. Oavsett hur din hund skulle reagera om någon faktiskt bröt sig in så är de fantastiska på att avskräcka potentiella inbrottstjuvar så att du kan känna dig säker och sova gott på natten. Trots att din katt kanske inte kan jaga iväg inbrottstjuvar på samma sätt som en hund så är de känsliga djur som märker om något inte är som vanligt, som en ny lukt eller ett konstigt ljud.

Reducerar stress och oro

Studier har visat att om man delar säng med ett husdjur kan det förbättra humöret och reducera stress och oro. När du gosar med din hund eller katt så bildas må bra-hormonet oxytocin vilket får dig att känna dig mindre stressad och orolig, vilket får dig att sova bättre.

Personlig väckarklocka

Precis som oss människor sover hundar och katter på natten och är vakna på dagen (i alla fall mestadels!). De är vanedjur och älskar rutiner så bli inte förvånad när ditt husdjur väcker dig klockan 6 varje morgon. Det positiva är att du kanske aldrig mer behöver väckas av det hemska ringandet av en väckarklocka!

Nackdelar med att dela säng med ett husdjur

Loppor, fästingar och parasiter

Dessvärre kan både hundar och katter drabbas av loppor och om de sover i din säng så välkomnar du också andra djur, inklusive loppor och fästingar. Trots att det är lätt att behandla så är loppor ingen rolig upplevelse för varken ditt husdjur eller dig. Vad som är mer oroande är att du kan riskera din hälsa när du sover med ditt husdjur eftersom både hundar och katter kan sprida parasiter som bandmaskar som kan göra oss människor sjuka.

Hund- och katthår!

Om din hund eller katt brukar fälla mycket hår så kommer inte din säng att slippa undan! De flesta hussar och mattar vet vilken mardröm der är att ständigt behöva dammsuga upp hundhår och katthår från alla hörn i huset så om du inte vill behöva dammsuga sängen lika ofta så kan det vara en bra idé att hunden eller katten sover i sin egen säng.

Allergier

Om du är allergisk är det ingen bra idé att dela säng med ditt husdjur, även om du inte är allergisk mot just pälsdjur. De som har astma eller är allergiska mot pollen eller damm kan till exempel märka att deras allergier blir värre om de delar säng med sin hund eller katt.

Beteendeproblem

När du låter dina husdjur sova i din säng kan det leda till beteendeproblem. Hos en hund som lätt får separationsångest eller blir aggressiv när någon inkräktar på deras revir kan det här beteendet förvärras om hunden sover i din säng på natten. Katter kan också ha problem som aggression om någon inkräktar på deras revir, så om den fräser eller försöker riva dig om du försöker flytta den från sängen så är det ingen bra idé att fortsätta dela säng med den.

Om du (eller ditt husdjur) bestämmer sig för att sova i sin egen säng är det viktigt att de har en mysig och bekväm säng att sova i. Omlet har ett stort utbud av sängar så att din hund eller katt får optimal komfort och kan känna sig bekväma på sin egen sovplats. Den nya kattsängen Maya Donut ger din katt fantastisk komfort och är tillverkad av en härlig fuskpäls som din katt kommer att älska att sova på. Eller varför inte testa den lyxiga hundsängen Topology till din hund. Sängen har en madrassbotten i memory foam och utbytbara bäddmadrasser så att du kan hitta en som matchar din hunds personlighet.

Så visst kan det vara fantastiskt att dela säng med våra älskade husdjur, men det är viktigt att också tänka på riskerna som allergier och beteendeproblem, så det är verkligen ett personligt val om du väljer att dela sängen med din fyrbenta vän eller inte. Oavsett om du låter hunden eller katten dela din säng så är det alltid bra att se till att de har en egen bekväm sovplats att dra sig tillbaka till och där de kan känna sig trygga, oavsett om de sover i den varje natt eller bara då och då!

 

This entry was posted in Hundar


One reply on “För- och nackdelar med att låta hunden eller katten sova i din säng”

Kristina Lundberg says:

When I was a child, our family had a dog and a cat. Both of them slept by my mother, the cat round her neck snd the dog behind her bended legs.
All three of them were very pleased with the situation!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *