Omletbloggen

Fördelarna med en hundvänlig arbetsplats

Vi är många som har jobbat hemifrån under det senaste året och då också har haft möjligheten att spendera mer tid med våra fyrbenta vänner under arbetsdagen, och visst kan de vara den bästa kollegan som alltid finns till hands för att lyssna eller stötta. Därför är det förståeligt att många inte gillar tanken på att börja jobba på kontoret utan sin pälsklädda kollega igen. Hundarna som nu är vana att alltid ha någon hemma kan också bli stressade eller oroliga när de helt plötsligt behöver vara hemma ensamma igen. Så vad är den bästa lösningen och vad ska du göra om din arbetsplats är hundvänlig? Läs vidare så tittar vi närmare på fördelarna för alla inblandade…

Hur förbättrar hundar vårt humör?

Det är ingen större hemlighet att hundar, och de allra flesta husdjuren, är bra både för vårt fysiska och mentala välbefinnande både när det gäller att människor inte ska känna sig ensamma och isolerade, uppmuntra till motion eller reducera stress, oro och förebygga depression. Du kanske själv har märkt av effekten när du kommer hem till din hund eller hälsar på en kompis som precis har skaffat hund. När vi umgås med en hund ökar våra nivåer av hormonerna oxytocin och serotonin vilka båda är viktiga för att kontrollera våra nivåer av stress och oro samt också förbättrar vårt humör.

Att ha en hund på kontoret kan förbättra de anställdas humör samtidigt som det förbättrar kommunikationen, reducerar stress och förbättrar produktiviteten!

Kan en hundvänlig arbetsplats vara bra för arbetsgivaren?

Din chef kommer inte bara att få fördelen av att alla blir på bättre humör från att ha en fyrbent kollega utan de kanske också ser några praktiska fördelar för sitt företag.

För många som har jobbat hemifrån en längre tid, betyder en återgång till kontoret att någon behöver ta hand om eller rasta hunden när de är på jobbet. De kanske behöver skaffa hundvakt eller skynda hem på lunchen för att rasta hunden. Det här kan såklar vara stressigt för hundägaren och om de istället kan ta med sig hunden till jobbet är det en riktig fördel som gör arbetsplatsen mer attraktiv. Kan en hundvänlig arbetsplats till och med göra att de anställda trivs så bra att de stannar på företaget längre?

Tycker hundar om att följa med till kontoret?

Det handlar så klart inte bara om oss människor och om du planerar att ta med dig hunden till kontoret är det viktigt att din hund känner sig bekväm i de nya omgivningarna.

Om det är första gången hunden följer med till kontoret får du räkna med att den förmodligen inte kommer att lägga sig och sova under ditt skrivbord på en gång och att det kan ta ett tag för den att vänja sig vid de nya omgivningarna! Det kan vara bra att börja långsamt och låta din hund träffa ett par av kollegorna och kanske få vänja sig vid en mindre del av kontoret om du jobbar på ett större företag så att det inte blir för mycket på en gång. Ställ en hundsäng bredvid ditt skrivbord så att du alltid kan hålla ett öga på hunden och klappa den eller ge den godis regelbundet för att uppmuntra den när den ligger i sin säng.

Det kanske tar mer än bara ett besök, men förhoppningsvis känner din hund sig snart lika bekväm på jobbet som den gör hemma och nya ansikten och omgivningar blir en normal del av vardagen och inte något som konstant gör hunden uppspelt eller stressad. Istället kommer hunden att känna sig som hemma på kontoret och att vara med dig hela dagen, precis som du kommer att uppskatta att ha hunden med dig på jobbet och slippa lämna den ensam hemma!

Vad ska man tänka på innan hunden följer med till kontoret?

Om din chef har sagt att du kan ta med dig hunden till kontoret är det fortfarande ett par andra saker som kan vara bra att dubbelkolla, som att kollegor inte är allergiska eller rädda för hundar. Om andra kollegor också planerar att ta med sig sina hundar är det bra att tänka på hur din hund kommer att reagera på det och om den kommer att kunna ligga still på sin plats även med andra hundar i samma rum, eller om den kommer att bli stressad och uppspelt.

Se till att du kan planera in dina raster under dagen så att du kan ta med dig hunden ut för att sträcka på benen och uträtta sina behov, den friska luften är också bra för dig och ditt välbefinnande. Kom ihåg att ta med dig allt du behöver som godis, hundpåsar, en vattenskål och en bekväm säng där din hund kan känna sig avslappnad och bekväm. Om din hund regelbundet följer med dig till jobbet kan det vara bra att alltid ha dessa på kontoret istället för att behöva ta med dem varje dag.

Oavsett om du bestämmer dig för att ta med dig hunden till kontoret eller inte så är det allra viktigaste att din hund är glad och känner sig bekväm. Om du återgår till att jobba heltid på kontoret igen är det viktigt att överväga alla alternativ och göra det som är bäst för din hund.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *