Omletbloggen

Varför älskar katter kattmynta?

Vad är kattmynta?

Oavsett om du har katt eller inte så har du säkert hört talas om kattmynta som är känt för att göra katter “galna”! Kattmynta heter på latin Nepeta cataria, är släkt med vanlig mynta och växer i Europa, Asien, Afrika och Nordamerika. Den kan också förekomma vilt i Sverige men är numera så sällsynt att växten är fridlyst. Kattmynta innehåller nepetalakton som är en olja, eller kemisk förening, som finns i kattmyntans blad.

När katter luktar på kattmynta absorberar vävnaden i deras nos ämnet nepetalakton, vilket skickar signaler till kattens hjärna och stimulerar sensoriska nerver och framförallt de som förändrar kattens beteende. När katten reagerar på örten kan du se att den skakar på huvudet, slickar, gnuggar sig eller hoppar och rullar runt. Beteendet kan också likna en katt som löper, och det även hos hankatter, och andra katter visar tecken på eufori och ett lyckorus genom att vara extra tillgivna, avslappnade eller lekfulla.

Hur kan jag använda kattmynta?

Kattmynta finns i många olika former. Den vanligaste formen är torkad, men det går också att själv plantera kattmynta. Den torkade kattmyntan kan användas på många olika sätt, som i leksaker, skålar eller bara utspritt på olika ställen i ditt hem. Det går också att köpa kattmynta som en spray som du kan spraya på din katts favoritsaker. Leksaker med kattmynta är också väldigt populära och ofta används den som stoppning, som i Omlets kollektion av Maya kattleksaker med havstema. Men oroa dig inte om din katt inte gillar kattmynta eftersom leksakerna också finns utan stoppning.

Varför tycker vissa katter inte om kattmynta?

Ungefär 70% av katter visar en reaktion när de kommer i kontakt med kattmynta och medan många katter blir helt galna så är vissa helt enkelt inte intresserade eller får ingen reaktion. Det här är inget att oroa sig över och kan bero på två olika anledningar. Den första är att din katt inte har den gen som gör att katter reagerar på kattmynta. Hur den reagerar på kattmynta är nämligen ärftligt och är kopplat till en autosomal dominant gen, vilket intressant nog inte är något som är unikt för tamkatter. Större kattdjur som lejon kan också påverkas av kattmynta och effekten kan hålla i sig i upp till en timme, jämfört med bara 15 minuter hos våra vanliga tamkatter!

Kattens ålder kan också vara en anledning till att din katt inte verkar intresserad av kattmynta. Kattmynta är inte skadligt för kattungar, men studier har visat att kattungar som är under åtta veckor gamla inte visar någon reaktion. När katten är runt sex månader gammal brukar den börja visa tecken på om den älskar kattmynta eller inte.

Fördelar med kattmynta

Reducerar stress och oro

Som vi nämnde tidigare kan kattmynta ha en lugnande effekt på katter och kan därför hjälpa till att reducera stress och oro på ett naturligt sätt.

Smärtstillande

Studier visar att kattmynta kan ha andra fördelar för katter, som att vara smärtlindrande. Växten fungerar som en kortsiktig lösning för katter med muskelvärk eller artros på samma sätt som till exempel paracetamol ger oss människor tillfällig smärtlindring.

Uppmuntrar till lek

Eftersom katter ofta blir mer energiska av kattmynta så uppmuntrar det dem att leka och motionera och det är därför kattleksaker med kattmynta kommer att underhålla din katt i många timmar. Om din katt är väldigt lekfull kommer den att älska att jaga en Maya kattvippa stoppad med kattmynta och spöet gör det lättare att lyfta upp leksaken högt i luften.

Använd i badvattnet

Om du har en katt som tycker mer om kattmynta än att ta ett bad kan det hjälpa att lägga kattmynta i badvattnet. Kattmyntan gör att katten tycker att det verkar mycket intressantare att bada och det lättaste sättet att blanda i myntan är att blötlägga en tesked flingor i kokande vatten och sen hälla det i badvattnet.

Om det är första gången du ger din katt kattmynta är det bra att börja med en mindre mängd för att se hur katten reagerar. Om din katt reagerar på ett positivt sätt kan du fortsätta att inkludera kattmynta ett par gånger i veckan. Kattmynta är en helt säker produkt för din katt och det finns ingen risk för en “överdos” eller att din katt kan få för mycket. Det värsta som kan hända är att din katt får tillfälliga matsmältningsproblem, men de allra flesta katter brukar visa när de har fått för mycket genom att vägra leka med leksaken eller undvika kattmyntan.

En ragdoll leker med en av Omlets leksaker som innehåller kattmynta

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *