Omletbloggen

Varför lägger mina hönor inte ägg i värpredet?

Det kan vara frustrerande när en höna bestämmer sig för att ignorera det bekväma värpredet och istället lägger sina ägg på golvet i hönshuset eller på marken i hönsgården. Hönor är vanedjur och älskar rutiner så när de har börjat lägga ägg någon annanstans kan det vara svårt att få dem att ändra sitt beteende.

Den största nackdelen när en höna lägger ägg på marken är att äggen lätt skadas. Det finns också en risk att hönor pickar på ägget eftersom de har en tendens att picka på allt som kommer i deras väg och om dina hönor får smak för färska ägg kommer de att picka på alla ägg de ser, vilket såklart inte är ett önskvärt beteende.

Men det finns olika sätt att försöka övertyga dina hönor att den bästa platsen att lägga ägg är i värpredet.


1. Se till att det finns tillräckligt många värpreden

Det måste finnas plats för alla hönor att lägga ägg, vilket oftast betyder ett värprede för fyra hönor. Notera: om det finns för många värpreden kan några bli “lediga” och då kanske en av hönorna bestämmer sig för att flytta in permanent och då blir det snabbt smutsigt av spillning.

2. Se till att värpredet är rent och bekvämt

Det är viktigt att värpredet har ett mjukt underlag som byts ut regelbundet för att se till att det alltid är rent och fritt från röda hönskvalster. Det är också viktigt att du regelbundet plockar in äggen eftersom en höna som ser redan lagda ägg kanske inte vill sitta där och värpa. Ett värprede med ett, eller helst inga ägg alls, är mycket mer lockande för en höna.

3. Se till att det finns tillräckligt många sittpinnar

Det här kanske inte låter som att det skulle vara kopplat till värpredet och ägg, men det är faktiskt väldigt viktigt. Hönor behöver gott om plats när de slår dig ner på sittpinnen och om det inte finns tillräckligt mycket plats letar de efter någon annanstans, som värpredet, istället. Eftersom hönor är vanedjur är det svårt att få dem att slå sig ner någon annanstans om de har börjar använda värpredet.

4. Locka in hönorna med ett ägg

Unghöns kanske inte instinktivt vet var de ska lägga sina ägg, så om du lägger ett ägg i keramik eller gummi i värpredet kommer det att hjälpa dem att förstå var äggen ska vara. När hönan har lagt ett par ägg i värpredet kommer den ha lärt sig den här rutinen och du behöver inte längre lägga ägg där.

5. Håll kvar hönorna inne i hönshuset på morgonen

De allra flesta hönorna lägger sina ägg på morgonen, så att hålla kvar dem i hönshuset tills det har varit ljust ett tag kommer att hindra dem från att promenera iväg och lägga ägg på andra ställen.

6. Gör det svårare för hönorna att lägga ägg på fel ställe

Eftersom hönorna är vanedjur har de en tendens att lägga sina ägg på samma ställe varje gång. Om det är någonstans på marken där de inte ska lägga sina ägg kan du lägga en sten, några pinnar eller plastflaskor på den platsen för att göra det svårare.

7. Flytta hönan innan hon lägger sitt ägg

Du kommer att se när hönan gör sig redo för att lägga sitt ägg på marken eftersom hon kommer att sluta leta efter mat och istället lägga sig tillrätta. När hon gör det ska du flytta henne till värpredet och förhoppningsvis kommer hon snart att förstå att det är där hon ska lägga sina ägg.

8. Hindra hönorna från att sova i värpredet

En höna som sover i värpredet kommer att stöka till under natten och kommer inte vilja lägga ägg på samma plats på morgonen. Schasa bort hönorna från värpredet på kvällen när de sätter sig tillrätta för att motverka att de sover där. Om beteendet beror på att de har svårt att nå sittpinnarna är det såklart viktigt att lösa det problemet först.

9. Se till att hönorna känner sig säkra i värpredet

Om värpredet är för nära marken, om starkt ljus strålar in eller om högljudda barn eller husdjur leker i närheten precis när hönan ska lägga sitt ägg kommer hon att känna sig osäker och inte vilja lägga sitt ägg där. Se till att värpredet är så bekvämt som möjligt för hönan och en bra början kan vara att lyfta upp det från marken (men inte så högt att unga hönor inte kan ta sig in).

10. Se till att hönorna lätt kan nå värpredet

Det här kanske låter självklart, men det är något som ofta missas. Ett hönshus med en dålig design kan göra det svårt för hönorna att ta sig in i värpredet för att lägga sina ägg där och då tycker de att det är lättare att gå någon annanstans. Värpredet kanske är för långt ner eller för högt upp, vilket gör det svårare för mindre hönor att nå det, eller så kanske sittpinnarna är i vägen för att hönorna lätt ska kunna ta sig in.


Du kan lösa många av de här problemen genom att skaffa ett väldesignat hönshus som en Eglu. Alla hönor föredrar att lägga ägg någonstans där det är tyst, bekvämt och mörkt, så de kommer alltid att föredra ett värprede. Det viktigaste är att se till att de lätt kan nå en ren och inbjudande plats.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *