Omletbloggen

Åtta sätt att få dina hönor att lägga fler ägg

närbild av två grå hönor som går på gräset

Nu när dagarna börjar bli kortare kanske du har märkt att dina hönor inte lägger lika många ägg som normalt. Äggproduktionen regleras delvis av dagsljuset och ju mer ljus hönan får, desto fler ägg lägger hon. Andra faktorer som kan påverka hur många ägg hon lägger är om hönan ruggar, är liggsjuk eller om hon börjar bli äldre.

Men om du märker att dina hönor verkar lägga mycket färre ägg än de gjorde för sex månader eller ett år sedan finns det några saker du kan göra för att uppmuntra dem att börja lägga fler ägg igen för att få så många ägg som möjligt från din flock. Här är våra tips!

1. Välj rätt hönsras

Om anledningen till att du skaffar höns är att du vill ha många färska ägg är det viktigt att du väljer en hönsras som har avlats fram för att lägga ägg. Dvärghöns eller mer dekorativa raser som holländsk vithätta eller silkeshöns lägger relativt få ägg och samma sak gäller större raser som avlats fram för sitt kött.

Den perfekta äggläggaren brukar heller inte tycka om att ruva sina ägg eller bli liggsjuk. Några raser som lägger många ägg är australorp, sussex, rhode island red och leghorn.

2. Ge dina hönor ett foder av hög kvalitet

Det är alltid viktigt att du ger dina höns ett foder av hög kvalitet, men det är ännu viktigare om du vill att de lägger många ägg. Ett bra foder ska vara proteinrikt (16-20% beroende på hur gamla dina hönor är) och också innehålla viktiga vitaminer och mineraler.

Om du ger dina hönor andra godsaker är det viktigt att du inte ger dem för mycket och att de inte har en hög fetthalt. Överviktiga hönor kommer inte att lägga ägg, så se till att de äter sig mätta på ett foder av hög kvalitet, lite majskorn och kanske några smaskiga maskar från trädgården. Det är tillräckligt för att hålla dina hönor nöjda och friska vilket förhoppningsvis får dem att regelbundet lägga ägg.

en vacker höna som sitter på en sittpinne i en hönsgård3. Minimera stress

Hönor som regelbundet utsätts för stress kommer att använda all sin energi för att konstant vara på sin vakt och kommer därför att lägga väldigt få eller inga ägg alls.

Det är viktigt att se till att dina hönor känner sig säkra i hönshuset, hönsgården och om de går fritt i trädgården. Ett rovdjurssäkert hönshus med gård, som en Eglu, låter dina hönor slå sig till ro långt från eventuella faror. Försök också hålla katter och hundar borta från området där dina höns går fritt och låt hönsen komma till dig istället för att jaga dem i trädgården.

Generellt sett brukar höns också känna sig mer bekväma när de följer en rutin. Släpp ut dem ur hönshuset vid samma tid varje morgon (något som blir jättelätt om du har en automatisk dörr), ge dem samma mat på samma plats och låt dem slå sig ner för natten när de är tillbaka i hönshuset.

Ibland är det inte möjligt att undvika något som kan stressa hönorna, som om du flyttar dem till en ny plats eller om du introducerar nya hönor i flocken. I de här fallen brukar hönorna återgå till att lägga ägg som vanligt igen när allt har lugnat ner sig, men det kan ta ett par veckor innan de värper som vanligt igen.

4. Ge dem mycket kalcium

Hönor behöver kalcium för att skapa starka äggskal. Ett bra foder brukar innehålla kalcium, men du bör också ge hönor som lägger ägg en extra kalciumkälla och det brukar vanligtvis vara ostronskal eller krossade snäckskal.

5. Se till att hönorna har färskt vatten

En höna kan dricka över en halv liter vatten varje dag (!) så det är viktigt att din flock alltid har tillgång till färskt och rent vatten. Höns dricker ofta från leriga vattenpölar eller andra vattenkällor i trädgården, men eftersom vatten från de här källorna kan innehålla bakterier och parasiter är det alltid bäst att se till att se har massor av rent dricksvatten i sin vattenbehållare.

Det här är framförallt viktigt under de varmare sommarmånaderna eftersom uttorkade hönor inte kommer att lägga ägg, men det är också viktigt att se till att vattnet inte fryser på vintern.

en höna som tittar ut ur ett grönt hönshus

6. Håll parasiter borta

Kvalster som röda hönskvalster är en av de vanligaste anledningarna till att dina hönor lägger färre ägg än vanligt. De suger blod från hönornas ben på natten, vilket leder till att hönsen kan drabbas av blodbrist och vara för trötta för att lägga ägg. Löss och loppor kan också vara väldigt irriterande för hönsen och göra dem stressade och invändiga parasiter som mask kommer att försvaga hönans immunförsvar och kan göra dem väldigt sjuka.

Det är viktigt att regelbundet ge dina hönor en hälsokontroll genom att lyfta upp dem och undersöka deras ansikte, fötter och fjädrar. Om du gör det varje eller varannan vecka kommer du att kunna upptäcka och åtgärda potentiella problem tidigt och innan det påverkar äggproduktionen. Du kan läsa mer om hur du gör en hälsokontroll här.

7. Se till att det är rent i hönshuset

Precis som oss människor så gillar höns inte att äta, sova och umgås någonstans där det är smutsigt. Så om du vill att dina hönor ska vara glada, friska och lägga många ägg är det viktigt att se till att det är rent och fritt från spillning och smuts i hönshuset och hönsgården.

Om du har ett hönshus som en Eglu Cube är det jättelätt att hålla rent och snyggt och det tar bara ett bara minuter att göra rent i hönshuset tack vare de avtorkningsbara ytorna och den praktiska spillningsbrickan som går att dra ut.

Se också till att värpredet är fyllt med ett mjukt underlag så att hönorna kan känna sig bekväma när de lägger sina ägg.

8. Ge hönorna ett större utrymme

Om hönsen inte har tillräckligt mycket plats kan de bli stressade. När de slår sig till rätta i hönshuset på kvällen gillar de att sitta nära varandra, men under dagen när de går och pickar och sprätter är det viktigt att de har gott om plats så att de kan röra på sig.

Om dina hönor inte verkar lägga ägg, eller lika många ägg som vanligt, kan det vara dags att överväga att ge dem en större hönsgård eller ett större område i trädgården att gå fritt i och om du har introducerat nya hönor i din flock kanske det är dags att köpa ytterligare ett hönshus för att ge dem mer utrymme.


Höns, precis som de flesta djur, har ett visst antal ägg i sin kropp och när de har använt upp dem spelar det ingen roll vad du gör för att få dem att lägga fler ägg. Om du till exempel har tagit hand om före detta industrihöns kan de väldigt snabbt börja lägga färre ägg trots att hönorna är unga eftersom de har kommit från en miljö där man har manipulerat dem för att få dem att lägga så många ägg som möjligt så snabbt som möjligt.

Det är också viktigt att komma ihåg att hönor inte är maskiner och ibland behöver deras kropp helt enkelt bara vila. Men det betyder inte att de aldrig kommer att lägga ägg igen, så ge inte upp! Våra hönor är trots allt inte bara där för att lägga ägg, utan de är också våra husdjur som alltid förtjänar att tas om hand med kärlek oavsett hur många ägg de lägger!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *