Omletbloggen

Var är det för skillnad på en hamster och ett marsvin?

skillnader mellan hamstrar och marsvin

Hamstrar och marsvin kräver båda relativt lite från sina ägare. De båda djuren har dock flertalet stora skillnader. Att ha koll på dessa skillnader gör det lättare för dig att välja vilket husdjur som passar dig bäst.

Vilda hamstrar lever över stora områden i Europa och Asien, framför allt i Syrien, Kina och Ryssland, och det är från dessa länder de flesta hamsterarter som idag finns som husdjur härstammar. Dessa små gnagare föredrar torra, varma klimat.

Marsvin kommer från bergsregioner i Sydamerika: Colombia, Ecuador, Peru och Bolivia. De tillhör dock samma biologiska ordning som hamstrar, gnagare. Detta släktskap är dock något missvisande, eftersom djuren har väldigt olika behov och kosthållning.


Hamster vs. marsvin

närbild på ett brunt marsvinÄven om de två djuren har mycket gemensamt betyder deras olika habitat och sätt att leva på att en hamsters hem är väldigt annorlunda från ett marsvins.

En stor sak som skiljer dem åt är livslängd. Hamstrar lever inte lika länge som marsvin, vanligtvis bara två till fyra år. Det är eftersom de är mindre, och deras metabolism arbetar mycket fortare än hos deras masvinskusiner. Marsvin lever ofta fem till åtta år, men det är inte ovanligt att vissa individer blir 10 år.

En annan stor skillnad är storlek. Som vi nämnde tidigare är hamstrar betydligt mindre än marsvin, oftast omkring 5-15cm. Till och med de allra minsta marsvin är större än stora hamstrar; genomsnittet ligger mellan 20 och 30cm. Det betyder att marsvin behöver större yta att röra sig på.

Även om djurets storlek spelar roll i hur deras hem ska se ut är dessa saker inte någonting som i stort påverkar hur du som ägare tar hand om dem. Snarare är det följande saker som bör påverka ditt val av husdjur.

De fyra största skillnaderna mellan hamstrar och marsvin

1. Sömnvanor

Detta är en viktig sak att tänka på som husdjursägare, och är något som skiljer arterna åt märkbart. Hamstrar är nattdjur, vilket betyder att de kommer vara som mest aktiva nattetid. Många hamsterägare kan bekräfta att deras hamster alltid börjar springa i sitt hjul strax efter midnatt, och sen inte slutar förrän några timmar senare!

Marsvin å andra sidan är främst aktiva under dagen, och de vilar när de känner att de behöver det. Istället för att sova en lång stund någon gång på dygnet laddar de sina batterier i mindre sjok. De tenderar dock att sova mer när det är mörkt dock.

2. Sociala behov

Hamstrar och marsvin har helt olika behov av social interaktion. I det vilda lever marsvin i grupper om tre till tio individer. De har utvecklats att vara sociala, och kommer snabbt bli nedstämda och stressade om de inte får det sällskap de behöver. Ensamma marsvin kan till och med dö om de lever isolerade för länge.

Av denna anledning är det bäst att alltid ha åtminstone två marsvin. Att bara ha ett kan fungera så länge du är beredd att umgås med ditt husdjur större delar av dagen, men det är ett stort åtagande. Eftersom de måste vara med andra är det mer troligt att ett marsvin än en hamster vill leka och interagera med människor. Dessa, samt deras vanor att sova mest under natten, gör att marsvin potentiellt är bättre husdjur om det finns barn i familjen som vill leka med djuren.

Hamstrar är ensamvargar. Åtminstone guldhamstrar, som är den vanligaste typen av husdjurshamster. Även om de potentiellt kan leva med andra hamstrar är andra hamstrar också helt nöjda, och kanske till och med gladare, om de får leva i själva. Många hamstrar som bor tillsammans utvecklar aggressiva beteenden, speciellt om det handlar om två hanar.

Om de tas om hand på rätt sätt och tämjs från en tidig ålder kommer hamstrar skapa starka band till sina ägare och kommer tycka om att tillbringa tid med dem. En hamster som inte är van vid människor bits ofta, vilket kan vara ännu en anledning att de inte fungerar så bra med barn.

3. Kost

gullig hamster som tvättar sigKanske är detta den största skillnaden mellan hamstrar och marsvin. Hamstrar är allätare och kommer tugga i sig i stort sett allting de kan hitta. De sparar som känt mat i sina kinder för att äta senare, vilket gör att deras gulliga små ansikten blir dubbelt så stora.

Det lättaste att ge din hamster är en färdigblandad foderblandning som har allting de behöver, snarare än att försöka plocka ihop egna insekter och protein som tillskott till växterna och grönsakerna de äter. Du kan ge din hamster färsk frukt och grönsaker, så länge de är noggrant tvättade och inte ersätter deras vanliga foder. Gryn och spannmål är också en viktig del i deras kost. Det är också viktigt att ge din hamster någonting att tugga på, som en bit trä eller halm, eftersom det hjälper till att hålla deras tänder perfekt långa och lagom vassa.

Till skillnad från hamstrar är marsvin vegetarianer. I det vilda äter de frukter, rötter och, viktigast av allt, massvis med fiberrikt gräs. Precis som husdjurshamstrar måste marsvin få ett specifikt utvalt foder. Dessa innehåller dock ofta mycket kolhydrater och inte tillräckligt med fiber, så det är bra att ge dina marsvin gott om färska grönsaker, frukt, gräs och hö som komplement till fodret. Hö är superviktigt för marsvinens tänder, och hjälper också till att upprätthålla rätt bakteriebalans i deras magar så att de kan smälta maten på rätt sätt.

4. Utrymme

Hamstrar bor alltid inomhus, eftersom de måste leva någonstans där det alltid är tillräckligt varmt. Eftersom de är så små behöver de inte jättemycket plats, och en bur som Qute kan inkorporeras i ett rum som en attraktiv möbel så länge hamstern får komma ut ur buren för daglig lek och motion.

Marsvin å andra sidan behöver en större bur och en gård, eftersom de inte bara är större än hamstrar utan också måste bo i grupper. Marsvin kan bo inomhus hela året runt, men om du har plats för en gård i trädgården kommer djuren älska det.

Fördelen med hamstrar är att du inte behöver mycket plats varken inom- eller utomhus, medan marsvin kräver lite mer.


För att sammanfatta är både hamstrar och marsvin fantastiska husdjur, och båda kräver förhållandevis lite från dig. De främsta skillnaderna mellan dem är storlek, livslängd och kost. När du väljer vilken av dessa små djur du ska skaffa handlar det i slutändan mest om personlighet. Så länge du tar hand om dem på rätt sätt kommer ni bli väldigt bra vänner!

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *