Omletbloggen

Varför har mina hönor slutat gå in i hönshuset på kvällen?

höns i hönshuset Eglu Cube på kvällen

Hönshuset ska vara någonstans där dina hönor äter, dricker, lägger ägg och sover. Det ska också vara någonstans där dina hönor känner sig säkra och skyddade både från både faror och väder och vind. Men ibland kan hönsen helt plötsligt bestämma sig för att de inte vill gå in i hönshuset på kvällen, vilken kan bero på flera olika saker. Här är några förklaringar till vad anledningen kan vara.

Hönan ruvar ägg

Hönor kan ruva ägg även om du inte har en tupp. De flesta hönorna kommer att lägga sig i värpredet så att de kan sitta på sina ägg när de ruvar dem, men några kan söka sig till en lugnare plats längre bort från hönshuset, vilket kan betyda att de stannar ute hela natten.

Att flytta på en höna som ruvar ägg kan göra den väldigt stressad, så om du tycker att det är bäst att flytta in henne i hönshuset för att det till exempel finns rovdjur som stryker runt hönshuset, måste du ta det väldigt försiktigt. Det är bäst att börja med att plocka in hönans ägg regelbundet (två gånger om dagen) och se till att du har handskar på dig eftersom en ruvande höna kan vara aggressiv mot dig för att skydda sina ägg. Det är också bäst att flytta henne när det inte är alltför ljust eftersom mörker kommer att göra flytten mindre traumatisk.

Rovdjur

Rovdjur som rävar, katter, råttor och grävlingar kan vara en av anledningarna till varför dina hönor inte längre vill gå in i hönshuset på kvällen. De här djuren kan skrämma dina höns och mindre rovdjur som grävlingar kan ibland lyckas ta sig in i hönshuset genom att klättra över stängslet eller klämma sig igenom mindre öppningar.

Men det finns några saker du kan göra för att avskräcka de här djuren så att dina hönor vill gå in i hönshuset igen varje kväll. Du kan till exempel sätta upp en lampa med rörelsedetektor eftersom den kommer att skrämma iväg oinbjudna gäster. Du kan också ta en titt på Omlets hönshus. Alla Omlets hönshus är rovdjurssäkra så att du kan vara säker på att hönsen kan sova gott och inte behöver oroa sig för besökare nattetid. Hönshuset har en grävsäker golvlist som ligger plant på marken och ett armeringsnät i stål som hindrar rovdjur från att gräva sig in. Du kan också köpa en automatisk dörröppnare till hönshuset som stänger om hönsen på kvällen och håller dem säkra fram till den tid du har programmerat dörren att öppna igen på morgonen.

Det är för trångt i hönshuset

Hönor behöver sitt eget privata utrymme och det är därför många hönor får vara frigående. Om det är för trångt i hönshuset är det inte bara otrevligt för hönsen, vilket får dem att undvika hönshuset när det är dags att stänga om dem på kvällen, utan det kan också leda till andra problem som att det utsöndras för mycket ammoniak och att hönsen får fler sjukdomar. Så vad är lösningen? Ju mer plats hönsen har, desto bättre! Som en guide har Omlets stora hönshus Eglu Cube plats för upp till sex stora hönor eller tio dvärghönor.

Det är spänt mellan dina höns

en höna sticker ut huvudet ur hönshuset Eglu Cube från Omlet

Dessvärre så är det inte ovanligt att höns mobbar varandra. Höns skapar sin egen hackordning där de själva utser vem det är som bestämmer. Men om det aggressiva beteendet fortsätter efter det att tuppen, eller den mest dominanta hönan om du inte har en tupp, har hittat sin plats längst upp i hackordningen så kan du ha en mobbare. Vanliga tecken är att en höna saknar fjädrar på ryggen, går ner i vikt, lägger färre ägg eller att du ser blodfläckar där någon har pickat på hönan, och om en höna är mobbad kan hon vägra gå in i hönshuset på kvällen.

För att få stopp på mobbningen, och på så sätt få hönorna att gå in i hönshuset igen, måste du först förstå vad det beror på. Vanliga orsaker är en höna som är skadad eller sjuk, att du har en stor flock eller att hönsen är uttråkade. Men om mobbningen ändå fortsätter efter att du har försökt hitta en lösning på det du tror är orsaken kan du köpa anti-plockningsspray som kommer att avskräcka fåglarna från att plocka varandras fjädrar. Ett annat alternativ är att separera mobbaren från resten av flocken. Om du isolerar hönan från flocken i en vecka kommer den att ha förlorat sin dominanta position i hackordningen när du släpper tillbaka den igen.

Röda hönskvalster och parasiter i hönshuset

En väldigt vanlig orsak till att hönorna inte vill gå in i hönshuset på kvällen är skadedjur. Röda hönskvalster är den mest troliga boven, de bor inuti hönshuset och lägger ägg i springor. De kan också göra hönsen rastlösa på natten eftersom de kravlar sig upp på hönsen för att suga blod från deras ben när de sover. De röda hönskvalstren är bara aktiva när vädret är varmare och de hittas också oftast i hönshus av trä.

Röda hönskvalster är inte jättelätta att bli av med, men en lösning är att köpa ett behandlingsmedel som har en klibbig konsistens som gör det svårt för kvalstren att röra på sig. Det är helt säkert att använda nära där hönsen äter, så du behöver inte vara orolig över att hönsen skulle råka få i sig medlet.


This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *