Omletbloggen

Så här väljer du den kaninras som passar dig bäst

fluffig brun kanin som tuggar på en pinne 
brun och vit kanin med öronen på skaft 

När du har gjort all din research och är säker på att en kanin är det perfekta husdjuret för dig, så är det dags att bestämma vilken kaninras som passar dig bäst. Det finns många olika fantastiska kaninraser att välja på och de har alla sina specifika egenskaper och personligheter. För att hjälpa dig välja den kanin som passar dig och din familj bäst har vi gjort en lista med saker du behöver tänka på:

Storleken

Kaninraser kan variera en hel del i storlek, från små dvärgkaniner som hermeliner till stora belgiska jättar. Mindre raser brukar vara skyggare och mer nervösa och större raser är generellt vänligare och mindre aggressiva.

Större kaniner behöver såklart mer mat och mer plats. Men bara för att en kanin är mindre betyder det nödvändigtvis inte att den klarar sig med ett mindre utrymme eftersom mindre kaniner ofta springer runt mer eftersom de har mer energi.

Barnvänliga kaninraser

Yngre barn bör inte ha huvudansvaret för att ta hand om en kanin, men om det finns barn i familjen är det bra att välja en kaninras som tycker om att bli klappad och hanterad.

Mycket handlar om kaninens personlighet, men det finns vissa raser som är kända för att passa väldigt bra för barn, som fransk vädur och holländska kaniner.

Anledningen till varför du skaffar en kanin

Det är viktigt att tänka på varför du skaffar en kanin och vad som är viktigt för dig. Kan du nöja dig med att bara titta på dem när de skuttar runt i kaningården eller vill du ha en kanin som är social och gillar att bli klappad och hanterad? Vill du använda din kanin för avel eller ställa ut den i kaninutställningar?

Hur den ser ut

Kaniner kan ha olika lång päls, färg, öron och kroppsbyggnad. Du vet förmodligen redan hur du vill att din kanin ska se ut, men det är fortfarande bra att överväga ett par olika kaninraser.

Det är också viktigt att tänka på att olika kaninraser kräver olika mycket pälsvård. Kaniner med längre päls, som angora, behöver borstas varje dag eller åtminstone ett par gånger i veckan, så du måste tänka på om det är något som du kommer tycka om att göra eller om en kanin med kortare päls passar dig bättre.

Träffa kaninen

Visserligen har olika kaninraser karakteristiska drag och temperament, men mycket har också att göra med kaninens personlighet och hur den har fötts upp. Om möjligheten finns, försök besöka uppfödaren du planerar att köpa kaninen från.

Om kaninen fortfarande är liten är det viktigt att observera hur den interagerar med sina syskon och sina omgivningar. Om det är möjligt är det också bra att träffa mamman. Se till att kaninen inte har några uppenbara hälsoproblem och försök att få en idé om vilket temperament den har. Om det är viktigt att kunna lyfta upp kaninen och gosa med den är det viktigt att den regelbundet har blivit hanterad från väldigt ung ålder.

kanin med hängande öron går på en gräsmatta

Gener

Det är viktigt att läsa på om vilka hälsoproblem olika kaninraser kan drabbas av. Visa raser löper till exempel större risk att drabbas av problem med sin käke, medan andra raser oftare drabbas av problem med lederna eller öronkvalster. Så länge de tas om hand väl brukar de allra flesta kaninerna vara glada och friska men det är alltid bra att göra research om eventuella problem så att du kan försöka förebygga dem.

Den förväntade livslängden varierar också mellan olika kaninraser. De allra flesta kaninerna blir 5-8 år gamla, men vissa raser kan bli över 10 år gamla vilket såklart är ett större åtagande och något som är värt att tänka på.


Det är viktigt att tänka på alla de här sakerna när du väljer din kanin. Om du vet vilken sorts kanin du vill ha så har vi några förslag:

Du vill ha en snäll kanin som passar bra tillsammans med barn

Du har haft kaniner förut och vill ha något lite speciellt

Du vill ha en kanin som kan bo inomhus

Du vill ha en intelligent kanin som är lekfull och energisk

Du vill ha en riktigt fluffig kanin som gillar att mysa

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *