Omletbloggen

Vilka av mina hönor lägger ägg?

Det är ofta svårt att veta vilka av hönorna som lägger ägg eftersom en höna inte lägger lika många ägg varje vecka året runt och hönans omgivningar och hälsa kan också påverka hur många ägg hon lägger.

Det är alltid bra att veta om en höna helt plötsligt slutar lägga ägg eftersom du då kan göra en snabb hälsokontroll för att försöka identifiera vad det kan bero på. Men hur vet man att en höna har slutat lägga ägg? Om du bara plockar in ett genomsnitt på fem ägg om dagen i ett hönshus med sex hönor så är det inte alltid uppenbart vilken av hönorna det är som inte längre lägger ägg.

vilka hönor lägger ägg brun höna

Sju tecken på att en höna har slutat lägga ägg

1. Ålder.

Det här är den mest uppenbara anledningen till att en höna helt plötsligt lägger färre ägg. Under de år som en höna värper så kommer hon successivt att lägga färre och färre ägg. Det här är helt naturligt och betyder inte att hönan har nått slutet, eftersom alla hönor har sin roll i hönshuset och en fågel som når slutet på sin karriär som äggläggare kommer fortsätta vara lika pigg, aktiv och älskvärd som de yngre hönorna och hon kommer fortfarande att då och då lägga ett ägg.

2. Hönan ruggar. Ruggning, när hönan ömsar sina fjädrar, är något som sker en gång om året från det att hönan är 18 månader gammal (även om yngre fåglar också kan ömsa sina fjädrar). Man brukar se tydliga tecken på att hönsen ruggar, som att det ligger massor av fjädrar i hönshuset och att hönsen har kala fläckar. Under den här tiden behöver hönan producera massor av nya fjädrar, vilket är en process som kräver mycket energi. Det betyder att hon inte har lika mycket energi för att producera och lägga ägg och det kan gå flera dagar utan att hon värper. En höna ruggar oftast på hösten, men det beror också på när hönan först började lägga ägg. Det tar mellan 8 och 12 veckor för hönan att byta alla sina fjädrar, men ibland kan det ta ännu längre tid.

3. Kloaken. En torr kloak, hålet genom vilket hönan lägger ägget, är ett tecken på att hönan inte lägger ägg. En höna som lägger ägg har istället en fuktig kloak.

4. Buken. Hönans buk ska kännas mjuk och rundad. Om området under bröstbenet känns hårt och svullet kan det vara ett tecken på äggperitonit som är en infektion i bukhålan. Hönan kommer att producera en äggula som transporteras in i bukhålan istället för äggledaren. Hönor som drabbas kommer angtingen att sluta lägga ägg eller bara lägga ägg med mjuka, tunna eller missformade skal.

5. Kam och slör. En frisk och kry höna som lägger ägg brukar ha en kam och slör som är klarröd. Färgen blir lite mattare när hönan snart ska värpa och den blir sen klarröd igen när hon har lagt ägget. Om kam och slör är bleka eller matta hela tiden så kan det vara ett tecken på att hönan inte är frisk.

6. Test med karamellfärg. Om du stryker lite karamellfärg på hönans kloak kommer färgen att färga ägget. Färgen som du inte ser på ett ägg är den höna som inte har lagt något ägg. Den här metoden är bara praktisk i mindre hönsflockar eftersom det inte finns oändligt många olika färger att välja på…

7. Inga ägg. Det här är inte så konstigt som det låter! Om du bara har ett par hönor och de är olika hönsraser vet du ofta vilken höna som lägger ägg med ett visst utseende. I det här fallet kan du se vilka ägg som inte längre finns i värpredet och på så sätt vet du vilken höna det är som inte lägger ägg.

Fem anledningar till att din höna har slutat lägga ägg

1. Temperatur och solljus. Vilken årstid det är kan spela en stor roll för äggproduktionen. När dagarna blir kortare under hösten och vintern brukar hönorna lägga färre ägg. Mitt i vintern när det är både kallt och mörkt kan kylan bidra till att hönan inte lägger lika många ägg som tidigare eftersom hon behöver all sin energi till att hålla sig varm, och när hon fokuserar på att hålla kroppsvärmen uppe lägger hon inga ägg.

2. Stress. Om något gör hönan stressad kan det påverka äggproduktionen och till och med få hönan att sluta lägga ägg. En höna kan bli stressad av många olika anledningar vilka inkluderar saker som parasiter, att hönan blir mobbad, att hon är skadad eller rädd (till exempel för hundar).

3. Mat. Om en höna inte får i sig alla näringsämnen kan det påverka äggproduktionen och hon behöver få i sig många olika vitaminer och mineraler, inte bara kalcium, för att hon ska lägga ägg. Ett pelletsfoder av hög kvalitet brukar innehålla allt hönan behöver. En höna som istället äter andra godsaker innan hon äter hönsfodret kan bli undernärd och sluta lägga ägg. Det kan vara en bra idé att fylla på med foder både till frukost och det sista du gör på kvällen och bara ge dem majs och andra godsaker mitt på dagen.

4. Hönan är liggsjuk. En höna som är liggsjuk och ruvar obefruktade ägg kommer att sluta lägga ägg. Det finns flera sätt att försöka hindra hönan från att ruva ägg och det är vanligare hos vissa hönor än hos andra. Om försöken att få henne att lämna värpredet misslyckas kan du trösta dig med att hon efter 21 dagar, vilket är den tid det tar för ett befruktat ägg att kläckas, kommer sluta med det här beteendet och fortsätta med sin vanliga rutin, vilket inkluderar att lägga ägg.

5. En rutin har ändrats. Om du flyttar hönshuset, introducerar nya hönor i flocken eller om en av dina hönor avlider så rubbas hönornas rutiner och hackordning. Det här kan ofta bidra till att de slutar lägga ägg under en kortare period tills de har vant sig vid omställningen.

Fyra sätt att uppmuntra dina hönor att lägga ägg

1. Bekvämt hönshus. Det första du ska göra är att se till att hönans omgivningar är bekväma och att hon har allt hon behöver. Kontrollera att det inte finns röda hönskvalster i hönshuset, eftersom de här parasiterna som kommer ut på natten kan få hönan att sluta lägga ägg. Reducera drag och se till att inga av hönorna blir mobbade, något som vanligtvis är ett tecken på att det är för många hönor i hönshuset.

2. Ljus. Vissa hönsägare installerar lampor i hönshuset för att uppmuntra hönorna att lägga ägg under årets mörkare månader. Men det är också viktigt att komma ihåg att en höna bara kan lägga ett visst antal ägg under sitt liv och om hon naturligt kommer att lägga 1000 ägg så kommer hon att sluta lägga ägg tidigare om du uppmuntrar henne att lägga lika många ägg som vanligt under vintermånaderna.

3. Ägg. Om en höna som verkar frisk och kry inte lägger ägg går det att uppmuntra henne genom att lägga ägg i värpredet, eller använda gummiägg eller till och med golfbollar på den plats där hönan ska lägga sina ägg. När hon ser och känner de här äggen kommer det att uppmuntra hennes instinkt.

4. Reducera stress. Se till att hundar inte stör hönorna och se till att hönshuset och hönsgården är rovdjurssäkra. Det är också viktigt att se till att det finns tillräckligt mycket plats i hönsgården och att det finns tillräckligt många sittpinnar i hönshuset för att hönorna ska kunna slå sig ner bekvämt.

Ägg som försvinner

Om dina hönor är frigående händer det ibland att de lägger sina ägg i ett lugnt hörn i trädgården. Det här kan bli en vana och om hönan gör det i hemlighet kan det se ut som att hon inte lägger ägg.

En höna som är frisk och kry men som inte verkar lägga några ägg kan vara utsatt för sabotage av ett rovdjur, en tjuv eller en annan höna som äter ägg och att ägget därför försvinner. Det bästa sättet att undvika att det här händer är att uppmuntra hönan att lägga ägg i värpredet. I hönshus där det är för trångt kan en höna ibland söka sig någon annanstans för att lägga sina ägg om det inte finns plats i värpredet när det är dags att lägga ägget.

När hönan blir äldre lägger hon färre ägg. Om du inte vet hur gammal din höna är finns det ett enkelt test du kan göra som ibland ger dig en ledtråd. Lägg handen på hönans rygg, om hon omedelbart hukar sig betyder det att hon fortfarande är fertil och därför fortfarande lägger ägg. Hönor hukar sig när de parar sig, så det är en automatisk reaktion.


Trots att en höna lägger färre ägg ju äldre hon blir så kommer hon oftast att fortsätta lägga ägg genom hela sitt liv. Ett ägg då och då från en gammal höna är alltid en påminnelse om vilken fantastisk vän hon har varit genom åren!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *