Omletbloggen

Så här skapar du fred när du har flera katter

Fyra katter sitter tillsammans på en köksbänk

Trots att katter är väldigt självständiga djur så visar en rapport från PDSA PAW att 43% av katter i Storbritannien bor med minst en till katt.

Det är såklart inte svårt att förstå varför så många kattägare skaffar mer än en katt, men det är också viktigt att vara försiktig och tänka på eventuella negativa och aggressiva beteenden som att katterna fräser och morrar eller jagar varandra. Tänk på hur dynamiken i hemmet blir när du skaffar ytterligare en katt och hur det passar dig och din familj. Men om du har bestämt dig för att skaffa en kattkompis till din katt har vi några tips på saker du ska tänka på för att försöka behålla lugnet och skapa fred.

Massor av motion

Att se till att dina katter har möjlighet att motionera hjälper dem att både ha en hälsosam vikt och ger dem stimulans vilket är viktigt för alla katter, även om de bor ensamma. Men om du har flera katter är det ännu viktigare att se till att katterna kan hålla sig aktiva och göra sig av med överskottsenergi eftersom den annars kan visa sig som aggression mot andra katter i hemmet.

Ett sätt att underhålla dina katter och se till att de får motion är genom lek, vilket också hjälper dig och din katt att komma varandra närmare. Varför inte testa Omlets nya kattvippor med kattmynta som kommer att uppmuntra din katt att jaga leksaken och ha kul i många timmar. Ett annat fantastiskt sätt att få katten att motionera är att investera i ett katträd, katter älskar nämligen att klättra och klösa, så ett katträd är perfekt för det.

Använd en diffuser med feromoner

En doftavgivare med feromoner

är en luktfri produkt som verkar genom att producera feromoner, eller kemiska substanser, som din katt naturligt avsöndrar när den antingen stryker sig mot olika ytor, klöser på föremål eller stöter huvudet mot människor eller andra katter. Produkter med feromoner imiterar hur feromoner som produceras naturligt verkar och sänder signaler mellan katter, vilket kan hjälpa i hem med flera katter eftersom det får katterna att känna sig mer avslappnade och reducerar stress.

Flera kattlådor

Det är viktigt att dina katter har sin egen kattlåda när de bor tillsammans med andra katter eftersom de har sina egna revir där de går på lådan och inte vill dela toalett med andra. Om en katt känner att deras revir är under hot kan det leda till ett aggressivt beteende och slagsmål.

Dessutom kommer de allra flesta katterna att vägra använda en smutsig kattlåda, så om du bara har en låda till flera katter kommer den oftare att behöva göras ren än om alla katter har sin egen låda. Tumregeln är att du bör ha en kattlåda per katt plus en extra låda någonstans i ditt hem.

Olika matplatser

Katter tycker om att vara ensamma när de äter, så om du har flera katter är det bäst att ge dem mat på olika ställen. När katter tvingas att äta på samma plats som en annan katt kan deras jaktinstinkt komma fram där de vill jaga och äta själva, vilket kan leda till oro och aggressiva beteenden. Om du har flera katter och ger dem mat på samma plats kan de se det som en tävling om vem som får tag på maten först, vilket kan leda till att en av katterna mobbar och jagar bort de andra. Det är därför viktigt att du ger dina katter både en egen matskål och en egen matplats.

Det här hjälper dem också att inte äta för mycket eftersom alla äter sin egen mat och ingen stjäl från någon annan. Om dina katter är olika gamla, väger olika mycket eller har några hälsoproblem kan det betyda att de inte alla äter samma mat och det är därför viktigt att katterna får mat på sin egen plats där andra katter inte kan stjäla den!

Personligt utrymme

Många katter vill ha sitt eget personliga utrymme även när de inte äter. Det kan därför vara en bra idé att ha någonstans i hemmet dit de kan dra sig undan till och vara för sig själva utan störningsmoment från människor eller andra djur. Om du har plats så rekommenderas det att varje katt har sin egen vrå någonstans i hemmet dit de kan dra sig undan. Det kan vara något så enkelt som en kartong om du bor trångt, men det är viktigt att det är någonstans där det är lite lugnare.

Två fluffiga katter sitter ner och tittar åt samma håll


Det kan ibland vara svårt att introducera en ny katt om du redan har en katt som är van att vara ensam, men det är inte omöjligt att skapa fred i ett hem med flera katter. Så efter våra råd hoppas vi att det ska vara lite enklare, men om du ser några tecken på aggression mellan dina katter är det viktigt att kontakta en veterinär innan problemet blir värre.

 

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *