Omletbloggen

Så här vet du att din kanin är nöjd och glad

Det uppskattas att det finns mellan 15 och 700 miljoner tama kaniner världen över. Vi har haft kaniner som husdjur i många hundra år och traditionellt så var de djur som hölls för att få mat och päls eftersom de förökar sig väldigt snabbt. Det högre uppskattade numret inkluderar också kaniner som inte bara hålls som gulliga husdjur utan också för mat och päls i vissa delar av världen.


Med så många kaninägare världen över, och med kaninens ganska svårlästa ansiktsuttryck, är det inte konstigt att att många kaninägare har ställt sig frågan “är min kanin nöjd och glad?”

Men det finns flera sätt att veta att din kanin är nöjd och glad, de flesta genom att titta på deras kroppsspråk.

Kroppsspråk hos glada kaniner

Det enklaste sättet att veta hur din kanin känner sig är att titta på kroppsspråket. Bara genom att spendera tid med din kanin kommer du att lära dig att känna igen vanliga tecken på om din kanin är nöjd och glad, stressad eller arg.

Här är några av de vanligaste tecknen på vilket humör din kanin är på.

  • Det rycker i kaninens nos. Det rycker konstant i kaninens nos och det här hjälper dem inte bara att vädra nya lukter i omgivningarna utan det hjälper dem också med andningen, med att reglera kroppstemperaturen och med att slappna av. En nöjd och avslappnad kanin kommer att rycka mycket mer i nosen än en stressad kanin så om du ser att kaninen inte har gjort den här rörelsen på länge kanske det är något som gör att den känner sig stressad.
  • Kaninen tar det lugnt. Ett annat tecken på en nöjd och glad kanin som också är lätt att se är när kaninen verkar help avslappnad. Då brukar kaninen ligga tyst med resta öron (förutom om rasen har hängande öron) och ibland med benen utsträckta och rycker nöjt med nosen.
  • Kaninen hukar sig. Precis som oss spänner en kanin sina muskler när den är stressad. Kaninens instinkt är att vara redo att fly och adrenalinet pumpar genom kroppen. Om kaninen hukar sig med öronen bakåt och har förstorade pupiller så är den nervös, stressad eller rädd. Anledningen kan vara ett annat husdjur, ett konstigt ljud eller att den vädrar en okänd lukt i luften. Det här beteendet är vanligt hos kaniner som inte är vana vid människor sedan en ung ålder. Om din kanin däremot är lugn och vilar i höet helt avslappnad kan du vara säker på att den är glad och nöjd.
  • Kaninen hoppar. När de flesta tänker på en kanin föreställer de sig en söt liten krabat som hoppar runt. Kaniner har utvecklats till att vara bra på att hoppa och har väldigt starka bakben som hjälper dem att komma upp i höga hastigheter. Hoppandet är inte bara ett sätt för kaninen att snabbt kunna fly, utan hjälper dem också när de leker. Kaniner gillar nämligen att hoppa runt när de känner sig glada och busiga. Dina kaniner kanske då och då tar ett glatt skutt i kaningården där de hoppar upp i luften, vrider sin kropp en aning och sen landar igen på ett alert och lekfullt sätt. Det här är ett riktigt tecken på att kaninen är glad och nöjd med livet. En kanin som hoppar runt och utforskar sina omgivningar är också lekfull och glad.
  • Springer och tar skydd. En kanin som springer och tar skydd och ofta stampar baktassarna i marken först, är inte en glad liten kanin. Din kanin har blivit skrämd av något och det bästa du kan göra är att låta den samla sig och bygga upp tillit igen någonstans där den känner sig säker, vilket vanligtvis är ett tyst och lugnt hörn i buren. Om kaninen snabbt springer till en annan plats med öronen liggandes platt så kan det också vara ett tecken på ilska.
  • Nyfikenhet. Kaniner är nervösa av naturen och visar bara sin nyfikenhet när de känner sig säkra. När de lever vilt är kaniner längst ner i näringskedjan och ett byte för många rovdjur. På grund av detta är kaniner naturligt väldigt lättskrämda och alltid på vakt. Tama kaniner är lite lugnare än vilda, men de har fortfarande väldigt försiktiga.

Ett argt kroppsspråk

De här fysiska tecknen berättar för sig att din kanin inte är avslappnad eller rädd, den är arg!

  • Kaninen sitter med frambenen upphöjda. Om din kanin sitter upp med upphöjda framtassar som den rör som om den försöker slå någon betyder det att den är arg, detta trots att det här beteendes kan se gulligt ut! Den kommer att ha uppresta öron (om det inte är en ras som har hängande öron) och öronen kommer att stå ut. Kaninen kan också ge ifrån sig ett morrande läte.
  • Kaninen hukar sig och stampar i marken. Om din kanin är spänd och stampar i marken med baktassarna men inte springer och gömmer sig, då är den arg. Svansen kommer att vara rest och öronen kommer att stå upp (förutom hos raser med hängande öron). Hela kaninens kropp kommer att vara spänd och pupillerna kommer att vara utvidgade.
  • Kaninen hukar sig och visar tänderna. Om kaninen hukar sig och sträcker ut frambenen framför sig med huvudet högt och visar tänderna så är den arg och redo att slåss. Kroppen kommer att vara spänd och kaninen kanske till och med darrar med munnen öppen och svansen spänd, pupillerna förstorade och öronen bakåtfällda.

Så här kan du se till att dina kaniner är glada

Det finns flera anledningar till varför en kanin kan vara olycklig eller stressad. Den vanligaste anledningen är att den inte trivs i sina omgivningar. Kaniner behöver gott om plats i sin bur och i kaningården och de vill inte bli störda av nyfikna hundar och katter eller höga ljud. Kaniner behöver också stimulans och sällskap för att kunna utföra sina naturliga instinkter. Kom ihåg att kaniner är sociala djur som älskar att ha andra kaniner att leka med.

Det är också viktigt att regelbundet göra hälsokontroller på din kanin och se till att de har fått alla vaccinationer de behöver och de behöver äta en hälsosam kost. Ett pelletsfoder av hög kvalitet och massor av hö är en bra bas för en hälsosam kost och sen kan du såklart ge kaninen färska grönsaker som godis.


Sammanfattningsvis kan det alltså sägas att om din kanin är avslappnad och känner sig glad så kommer den att visa tecken på att vara nyfiken istället för rädsla när den introduceras till något nytt, som en ny person.

En kanin blir avslappnad som en kombination av hur du tar hand om den och kaninens personlighet. Kaniner är nervösa av naturen, men om de vänjer sig vid att umgås med människor och bli hanterade från en ung ålder så kommer den att se dig som en del av sina omgivningar där den känner sig säker och det kommer bli uppenbart att din kanin är nöjd och glad när den spenderar tid med dig.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *