Omletbloggen

Allt du behöver när du skaffar en cockerpoo

Foto: Joe Caione från Unsplash

Hela familjen brukar tycka att det är spännande att skaffa en hundvalp (även om det betyder att ett par hektiska månader väntar!). En cockerpoo (även kallad cockapoo eller spoodle) är en korsning mellan en pudel och en cocker spaniel och de har blivit mer och mer populära under de senaste åren både på grund av sin allergivänliga päls och sitt söta utseende! Med sitt lekfulla och älskvärda temperament är det heller inte förvånande att de snart brukar bli familjens favorit. Så nu när du har bestämt dig för att en cockerpoo är rätt hundras för dig och din familj, vad behöver du tänka på innan du hämtar hem din lilla valp? Det kan vara bra att skriva en checklista med allt du behöver förbereda och skaffa innan den nya familjemedlemmen flyttar in.

Viktiga saker att tänka på innan valpen flyttar in

De första dagarna med en ny valp kan vara riktigt tuffa eftersom det kan ta valpen ett par dagar att anpassa sig till sitt nya liv och det kan ta lika lång tid för dig och din familj att vänja er vid er nya fyrbenta vän. Alla hundar är såklart olika men om du följer de här råden innan hunden flyttar in kommer allt att gå lite lättare redan från början.

Mat och vatten (inklusive skålar)

Hundvalpar behöver såklart både mat och vatten (och skålar i en passande storlek). Uppfödaren kommer att berätta vilket hundfoder din valp brukar äta så att du kan köpa samma märke för att göra det lättare för valpen att snabbt känna sig som hemma och inte bli stressad. Se till att också köpa godis eftersom du kommer att behöva något att belöna valpen med när ni börjar valpträningen och godsaker kommer att hålla din valp motiverad.

Halsband och koppelNär du hämtar din valp från uppfödaren kanske den redan har ett halsband på sig, men du bör ändå köpa ett eget halsband innan du hämtar hem den. Det är viktigt att börja vänja valpen vid att ha ett halsband på sig och gå i koppel från en väldigt ung ålder, även om du inte tar med den ut på några längre promenader på en gång. Om du är osäker på vilken storlek du ska köpa brukar cockerpoos räknas som en mellanstor hund, men det kan variera beroende på vilken sorts pudel som är i mixen. Tumregeln är att du ska kunna få in två fingrar under halsbandet när hunden har det på sig. Som ett alternativ kan du också överväga att istället för halsband köpa en sele. Oavsett vad du väljer kan det vara bra att köpa en ID-bricka att sätta på halsbandet eller selen som har ditt namn och din kontaktinformation samt information om att din hund är mikrochippad (om du har valt att märka den med chip istället för en tatuering, som ju är lättare att se).

Hundsäng

Valpar sover i många timmar varje dag, så en bekväm hundsäng är ett måste! Hundsängen Topology är lätt att hålla ren och tvätta i maskin vilket gör den perfekt för valpar. Du kan också placera en valpträningskudde under bäddmadrassen för att ta hand om eventuella olyckor och det går snabbt att ta av och tvätta bäddmadrassen i tvättmaskin när det behövs!

Några extra saker till din cockerpoo

Foto: FLOUFFY från Unsplash

Valpträningskuddar

Cockerpoos är väldigt intelligenta hundar och många valpar blir helt rumsrena inom ett par veckor, så det är upp till dig om du vill använda valpträningskuddar eller inte under de här första veckorna. Valpträningskuddar är väldigt praktiska och de kan vara väldigt bra för hundägare som kanske bor i lägenhet och inte lätt kan släppa ut hunden i en trädgård när den blir kissnödig. Men om du inte har något emot att gå upp mitt i natten för att rasta hunden så kan det vara bättre att undvika det här steget eftersom valpen kan tycka att det är svårt eller förvirrande att lära om från valpträningskuddarna till att istället kissa utomhus och det kan vara lättare att lära den att gå ut redan från början.

Leksaker

Alla valpar älskar att leka och cockerpoos är kända för att vara utåtriktade med en lekfull personlighet. Därför är det viktigt att du ser till att du har många valpleksaker redo för att underhålla din nyfikna och leksugna valp med. Leksaker är också bra att ha när du börjar träna din valp på att vara ensam hemma, men det är väldigt viktigt att leksakerna är säkra, anpassade för valpens ålder och inte är något som valpen kan tugga sönder och få i sig av misstag! Valpar älskar nämligen att sätta sina sylvassa tänder i allt som kommer i deras väg, speciellt när de börjar tappa sina mjölktänder. Utforska olika hundleksaker för att se vad din hundvalp tycker är roligast och hjälper när den vill tugga på något.

Pälsvård

Trots att det kan vara bra att ta med din cockerpoo till en professionell hundsalong då och då är det också viktigt att själv ta hand om hundens päls på bästa sätt hemma. Börja med att köpa en borste, kam, hundschampo och klotång. Eftersom en cockerpoo är en blandras kan deras päls variera en hel del och det är först när hunden är mellan sju och nio månader och får sin “vuxenpäls” som du vet vad det är du kommer att behöva borsta framöver.

Förhoppningsvis kommer den tid du lägger ner på att förbereda innan din valp flyttar in att hjälpa hela familjen att välkomna den nya fyrbenta familjemedlemmen!

 

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *