Omletbloggen

Så här skiljer du på en ungtupp och en unghöna

En ungtupp och en höna med en Caddi godsaksbehållare och en pickleksak

Funderar du på att ruva och kläcka några av dina hönors ägg? Eller har du kanske välkomnat några nya kycklingar till familjen och undrar hur du vet om det är en tupp eller höna?!

Unga tuppar och hönor kallas båda för kycklingar oavsett kön. Du kanske också har hört talas om att unga hanfåglar kallas ungtuppar och unga honfåglar kallas unghöns. Du hittar de här och andra användbara förklaringar i vår ordlista och i vår bloggartikel “Så här vet du hur gammal en höna är” där du kan läsa mer.

Nu när vi har etablerat vad de är kan vi titta närmare på skillnader i utseende och beteende. Tänk på att de här skillnaderna inte kommer att märkas direkt när äggen kläcks och att de kan variera lite mellan olika raser. Senare i den här artikeln kommer vi att gå igenom hur kycklingarna utvecklas varje vecka och när du kommer att kunna börja se om det är en unghöna eller ungtupp.

Fem lätta sätt att se fysiska skillnader på en ungtupp och en unghöna

Nackfjädrarna

Att ta reda på om kycklingen är en han- eller honfågel kallas att könsbestämma och ett sätt att göra det är att titta på fjädrarna och då framförallt på nackfjädrarna. Det är som namnet antyder de fjädrar som sitter runt fågelns hals och de ser olika ut på olika kön. Du kommer att märka att hanfåglarna har längre, spetsigare och tunnare halsfjädrar som står upp. Det är för att de ska kunna skapa illusionen av att vara större än de faktikst är när de möter en motståndare. På honfåglarna är de här fjädrarna mindre, rundare och mjukare.

Har de en yvig “svans”?

Ett annat sätt att skilja på honor och hanar är att titta på stjärtfjädrarna.

Sadelfjädrarna är en del av stjärtfjädrarna som sträcker sig ner över fågelns rygg och som sitter framför svansen. Både hönor och tuppar har sadelfjädrar, men hönor har rundare fjädrar och tuppar har längre och spetsigare fjädrar.

Sen har vi de långa böjda stjärtfjädrarna som sticker ut ur tuppens “svans” och som hönor inte har.

Fötter och ben

Tuppar brukar ha kraftigare och tjockare ben eftersom de behöver kunna slåss för att skydda sin flock (senare i artikeln tittar vi närmare på skillnader i beteende). Ett annat tecken på att det är en tupp är om det växer ut sporrar, vilket är den del av benet som ser ut som ett horn. De här sitter på hälen och trots att det inte bara är tuppar som har sporrar är de mycket vanligare hos dem. Sporrana på en tupp kan vara flera centimeter långa och är vassare än hos en höna om hon har sporrar.

Kammar och slör

Både tuppar och hönor har en kam och slör. Kammen sitter på huvudet och slören är halsfliken som sitter under hakan. Hur de här ser ut varierar mellan olika hönsraser, men generellt sett kan man könsbestämma en ungfågel genom att titta på kammen. Både hönor och tuppar har röda kammar, men en hönas kam har inte en lika stark färg och är mindre än tuppens som är väldigt livfull och känns lite vaxliknande när du känner på den. Hönor har också en mindre slör än tuppar och precis som med kammen så har tuppens en starkare och livfullare färg.

Lägger de ägg?

Äggläggande är ett av de allra tydligaste tecknen på om fågeln är en tupp eller höna! Om du ser att fågeln lägger ägg spelar det ingen roll om du baserat på utseendet trodde att det var en tupp eftersom du nu helt säkert vet att det är en höna! Tre hönor ruvar i ett Eglu Go UP hönshus

Hur skiljer sig beteendet hos en ungtupp och en unghöna?

Skillnader i beteendet

Vi har precis tittat på skillnaden i utseende mellan en ungtupp och en unghöna, men kan man könsbestämma dem med hjälp av hur de beter sig?

En stor skillnad är hur de låter och hur de kommunicerar med de läten de gör. Ungtuppar är ökända för sitt väldigt högljudda galande! Tuppar börjar gala redan runt fem månaders ålder, eller när de är könsmogna, och gör det av flera olika anledningar. Det kan vara för att visa att de är den dominanta fågeln, för att markera sitt revir eller som en parningsritual.

Det är inte helt omöjligt att en höna också gal, men det är mycket ovanligare, och en höna som gal är oftast mycket tystare än en tupp.

Om en unghöna börjar gala är det vanligtvis för att hon är högst upp i hackordningen eller för att det tidigare fanns en tupp i flocken som brukade gala. Du kan också märka skillnader i hur aggressiva fåglarna är. Det är dessvärre inte ovanligt att höns mobbar varandra och det kan bero på många olika anledningar. Det här beteendet är inte exklusivt för tuppar, men det sägs att de alltid håller ett öga på om det finns några faror i närheten och är redo att slåss för att skydda sin flock. Tuppar är vanligtvis högst upp i hackordningen och de gillar att visa sin dominans genom att slåss med andra tuppar för att visa vem det är som bestämmer! Du kan läsa mer om tuppars aggressiva beteende i en tidigare bloggartikel. Precis som med de fysiska skillnaderna så kan hur aggressiv en tupp är bero på vilken hönsras det är. Vissa raser som asil, modern engelsk stridshöna och gammal engelsk stridshöna hamnar precis som namnen antyder högt upp på listan över några av de minst vänliga hönsraserna!

Från vilken ålder kan man se skillnaden på en ungtupp och unghöna?

En höna tar hand om sina kycklingar

Nu vet vi vad de största skillnaderna i utseende och beteende mellan en ungtupp och en unghöna är, men vid vilken ålder kan man börja märka de här skillnaderna?

Vecka 1

För de allra flesta hönsraserna är det inte möjligt att se någon skillnad på en gång eller under den första veckan. Undantaget är så kallade könsvisande raser där man kan se skillnaden genom att titta på färgen redan när de är ett par dagar gamla. Ett exempel är renrasiga gökfärgade maraner där tuppar vanligtvis har en mycket ljusare färg än hönorna och de har också en större blek fläck på huvudet än vad hönorna har.

Det finns också hönsraser som korsats för att avla fram nya raser där man kan se skillnader i färgen mellan könen redan när äggen kläcks. Det betyder att det är möjligt att se skillnaden på tuppar och hönor väldigt tidigt och ibland redan direkt när äggen kläcks. Ett exempel är hönsrasen red sex link som är en korsning mellan en hane av rasen rhode island red med en hona som är antingen är en vit plymouth rock, delaware, rhode island white eller silver laced wyandotte, där hönorna blir röda och tupparna vita.

Vecka 5-9

Det är framförallt mellan vecka 5 och 8 som kycklingarna börjar utveckla drag som gör det lättare att kunna könsbestämma dem. Vid den här åldern kommer du att se förändringar i deras utseende. Till exempel har vi redan nämns att tuppar generellt sett har en livfullare röd färg på sin kam och det är vid den här åldern som de här dragen börjar synas. Det här är dock inte en helt säker metod för att veta om fågeln är en tupp eller höna vid den här åldern.

En annan förändring som brukar ske vid den här åldern är att tuppens ben börjar bli grövre än hönornas.

Under de här veckorna kan man också märka vissa skillnader i beteendet, som att tupparna börjar strutta runt, vilket är när de står rakryggade, gå på ett överdrivet sätt och sticker ut bröstet.

Vecka 10-15

Nu är dina höns “tonåringar” och de kommer att gå igenom många olika stadier av förändringar. När dina höns är 12 veckor gamla är de redo att flytta in i hönshuset Eglu Go. Det kan också vara bra att läsa vår bloggartikel om vanliga misstag som många gör när de föder upp kycklingar i den här åldern.

När det gäller skillnader mellan tuppar och hönor under de här viktiga veckorna i fåglarnas utveckling så är det när fåglarna är runt 12 veckor gamla som de spetsiga nackfjädrarna verkligen börjar synas på en tupp. Samma sak gäller tuppens ståtliga stjärtfjädrar, som är något som hönor inte får ens när de är fullvuxna.

Det är också runt 12 veckors ålder som fåglarna först börjar gala (även om det ibland kan inträffa tidigare). Det är vanligare att det är en tupp som gal, men som vi nämnt tidigare så kan hönor ibland också göra det.

Du kan också börja märka att hönorna hukar sig som om de ska lägga ett ägg. Trots att de faktiskt inte börjar lägga ägg förrän ett par veckor senare kan det här vara ett tecken på att hönan börjar göra sig redo för att snart börja värpa!

Vecka 16-20

När hönsen når 16 till 20 veckor börjar de mogna till vuxna fåglar! Om du har haft svårt att könsbestämma dem fram tills nu kommer det definitivt inte att vara några problem om hönorna börjar lägga ägg under de här veckorna. Och det är det absolut lättaste sättet att veta vilket kön fågeln har!

Kan en unghöna bli en ungtupp?

En ungtupp står på en plattform i trä utomhusDet här kanske låter som en väldigt konstig fråga, men det finns faktiskt flera dokumenterade fall av hönsägare som hävdar att deras höns har bytt kön! Svaret på frågan är dock att nej, hönor kan definitivt inte byta kön och bli en tupp, och inte heller kan tuppar byta kön och bli en höna.

Men vad som kan inträffa i väldigt sällsynta fall är att en höna kan ha samma egenskaper som en tupp på grund av komplikationer med hennes äggstockar. Den vänstra sidan ansvarar för att producera ägg och östrogen och den högra är inaktiv när ett ägg har kläckts. Om en höna drabbas av problem som cystor på äggstockarna kommer testosteronnivåerna att öka och den vänstra äggstocken kan krympa, vilket leder till att hönan utvecklar ovotestis. När det händer kommer hönan att sluta lägga ägg och kan till och med börja se ut som en tupp med drag som en större kam och slör!


Nu vet du allt om skillnaden mellan en ungtupp och en unghöna! Om du är en nybörjare och precis har skaffat dina första höns, eller om du funderar på att kläcka dina egna ägg kan du ta en titt på Omlets produkter för ruvning och uppfödning.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *