Omletbloggen

Sittpinnar för höns – den ultimata guiden

Precis som de allra flesta andra fåglar så älskar höns att sitta uppflugna på sittpinnar. Det är en av deras starkaste naturliga instinkter och något som får dem att känna sig säkra samtidigt som de sitter bekvämt och är stimulerande. Vilda fåglar får hålla tillgodo med trädgrenar, telefonledningar och trädgårdsstolar, men det är viktigt att dina höns har sittpinnar speciellt avsedda för hönsfötter så att de trivs både på dagen och natten. Läs vidare för att få svar på alla dina frågor om sittpinnar!

höna sitter på hönsträdet PoleTree från Omlet

Varför behöver höns sittpinnar?

Att sitta uppflugna på sittpinnar är en väldigt stark instinkt som tama fåglar fortfarande har och du kommer märka att både hönor och andra fåglar letar efter någonstans över marken att sitta och koppla av på.

När hönsen har sittpinnar känner de sig säkra när de sover bredvid sina kompisar, och det är viktigt att de har någonstans både inne i hönshuset och ute i hönsgården där de kan känna sig säkra. Höns måste ha sittpinnar för att må bra och det finns riktlinjer och lagar som säger att alla fåglar ska ha tillgång till en sittpinne, även burhöns.

Hur bör en sittpinne se ut?

Det beror lite på hur länge hönsen sitter på sittpinnen. Till skillnad från många andra fåglar sover hönor med fötterna plant och en praktisk biologisk låsmekanism böjer endast tårna runt pinnen så att de inte ramlar ner när de somnar.

När hönsen slår sig till ro på kvällen vilar de både bröstbenet och fötterna mot sittpinnen vilket fördelar hönans vikt. Om sittpinnen har vassa kanter eller är ojämn kan det betyda att hönan hamnar i obalans, vilket leder till sår på fötterna och att gnida bröstbenet mot en ojämn yta kan irritera hönans hud. Därför är det bäst att sittpinnen är platt och slät för att de ska kunna sitta bekvämt.

Sittpinnar som monteras i hönsgården eller på andra platser i trädgården och bara är någonstans där hönsen kan sitta och ta en snabb tupplur eller spana på omgivningarna kan vara rundare och lite ojämna. Det eftersom fåglarna inte kommer att sitta lika länge på de här sittpinnarna som de gör när de sover på natten. Du kan till exempel sätta upp några trädgrenar som din flock kan sitta på, men om du vill ha något designat specifikt för höns passar Omlets sittpinne för höns som kan monteras på valfri höjd, på olika ytor och är den perfekta storleken för de allra flesta hönsen.

Hur mycket utrymme på sittpinnen behöver varje höna?

Du bör beräkna ungefär 20-25 cm sittpinne per fågel, men större hönor kan behöva lite mer utrymme och dvärghöns lite mindre, så det beror på din flock. Nattetid, framförallt på vintern, kommer du att se hur fåglarna kurar ihop sig i en enda stor fjäderboll för att hålla sig varma. Men för att förebygga aggressiva beteenden och för att fåglarna inte ska bli för varma på sommaren, är det viktigt att det finns tillräckligt mycket utrymme för varje fågel.

Hur bred ska en sittpinne vara?

Vad som är den perfekta storleken på en sittpinne beror lite på vilken ras dina hönor är, men någonstans mellan 2 cm och 5 cm brukar passa de allra flesta hönorna. Om sittpinnen är bredare än 8 cm kommer det vara svårt för hönorna att få grepp vilket gör det svårt för dem att hålla balansen när de sover.

sittpinne i ett eglu hönshus

Vilket material ska en sittpinne vara tillverkad av?

När det gäller materialval är det viktigaste att välja ett material som är säkert för hönan att sitta på i alla temperaturer och att den är slät men fortfarande har grepp. Till exempel så kan hönans fötter frysa fast i vinterkylan om sittpinnen är av metall och vissa plaster kan spricka i kyla och smälta när det blir väldigt varmt på sommaren.

Tåligt obehandlat trä som eukalyptus är det allra vanligaste material som används för sittpinnar, och det är vad sittpinnarna i hönsträdet PoleTree med sittpinnar från Omlet är tillverkade av. En plast av hög kvalitet som inte är alltför hal har fördelen att den är lätt att torka av. Sittpinnarna i Eglu-hönshusen har ett strukturerat mönster på den platta sittpinnen med rundade kanter, vilket ger hönsen både grepp och stabilitet.

Hur högt upp bör sittpinnarna vara placerade?

Du kanske har hört att vilda höns sitter högt upp i träd och då är det naturligt att tro att också tamhöns vill sitta så högt upp som möjligt. Men våra tama höns är väldigt olika de vilda fåglar i djungeln som de härstammar från och trots att de gillar att sitta ovanför marken gillar de allra flesta inte att vara alltför högt upp, framförallt inte när de sover.

Sittpinnar som sitter allt för högt upp ökar risken att hönsen skadar sig när de hoppar ner, och den risken är större för äldre hönor eller tidigare industrihöns som precis flyttat in. Så länge de har något att få grepp om och inte behöver sitta på det smutsiga golvet så är de flesta hönsen nöjda.

Behöver kycklingar sittpinnar?

Ja det gör de. Kycklingar börjar gå på upptäcktsfärd i sina omgivningar och hoppa upp på högre höjder från när de är tre dagar gamla, så även om de inte kommer att sitta på sittpinnar som äldre hönor så är det en bra idé att ge dem något som de kan börja sitta på redan när de är väldigt unga och börja vänja sig vid. Det är också bra för deras ben och lär dem hur de säkert kan hålla fast sig på sittpinnen.

Men det är viktigt att kycklingarna inte får sittpinnar som sitter för högt upp eftersom du inte vill att de ska hoppa från höga höjder innan benen i deras kropp har utvecklats ordentligt. Börja med något som ligger på marken och höj sittpinnen allt eftersom kycklingen växer.

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *