Omletbloggen

Hur ska man förvara hönsägg?

Ägg i äggkartonger

Vi är alla vana vid att färsk mat är ren och sval, så det bästa för ägg borde väl vara att tvätta dem och lägga dem i kylen?

Svaret är ‘nej’. Med lite ‘ja’ inblandat. Även om hönsägares kollektiva kunskap är oändligt pågår det fortfarande en debatt om det bästa sättet att förvara ägg på.

Vi har satt ihop lite olika delar av argumenten och sammanfattat här nedanför. Välkommen till debatten!

Tvättade ägg?

Såvida äggen inte är smutsiga, alltså täckta i lera eller hönsbajs från hönshuset snarare än smuts som orsakats av själva värpandet behöver de inte tvättas. Ett färskt ägg täcks av en skyddande hinna på skalet som fungerar som en antibakteriellt vägg. Om du tvättar ägget försvinner också detta skydd. Förvarar du äggen i rena kartonger efteråt är det dock inte ett problem i sig.

Ägg med smutsiga skal bör torkas rena, och det är bra att använda de smutsiga äggen först, speciellt om du förvarar dina ägg framme i köket och vill att det ska se fint ut!

Kalla ägg?

Vissa hönsägare förvarar sina ägg i kylen, medan andra menar att det är onödigt. Så vad är rätt?

Det finns två saker att hålla sig till: förvara äggen i temperaturer under 20°C, och håll dem borta från starka dofter, eftersom dessa kan påverka smaken. Annars är det helt upp till dig!

En studie genomfördes 2013 på livsmedelslaboratorier i England där man jämförde två grupper av ägg köpta i mataffären. Äggen förvarades i två veckor, hälften i kylen och andra hälften i rumstemperatur.

Äggen testades för ‘vanliga’ bakterier som salmonella och listeria när experimentet startade, samt två veckor senare. Resultaten visade varför det finns så delade åsikter om förvaring av ägg: ingen av äggrupperna visade tecken på otrevliga bakterier, varken på eller inuti äggen.

Det är hinnan på skalet som håller äggen fräscha och fria från bakterier. Om du varit tvungen att tvätta dina ägg är det bäst att förvara dem i kylen, eftersom skalen inte längre skyddar insidan. Ställ dem i kartonger inne i kylen, snarare än i den specialanpassade ägghållaren som ibland finns i dörren på kylen.

Ägg mår inte bra av att skakas; det bryter ner vitan och gör ägget vattnigt. Ett ägg som konstant skakas i en kylskåpsdörr som öppnas och stängs kommer troligtvis fungera sämre som ett bindningsmedel under bakning, och kommer se ledsamt platt och vattnigt ut när du steker eller pocherar det. Dörren är också den varmaste platsen i kylen, och den plats där temperaturen skiftar mest, vilket inte är idealt för äggförvaring.

Korg eller kartong?En liten pojke plockar ägg från ett Eglu-hönshus

Ägg du inte har i kylen kan läggas i kartonger med de äldsta högst upp. Det är svårare att ordna äggen efter när de värpts om du förvarar dem i en korg, men det är ett populärt och snyggt alternativ. Vissa hönsägare använder ritade prickar i olika färger, eller skriver datum, för att hålla koll på i vilken ordning äggen ska ätas. Om du är osäker på hur länge ett ägg legat kan du alltid testa det genom att lägga det i en skål med vatten. Färska ägg kommer lägga sig vägrätt mot botten, äldre kommer stå upp, och ägg som blivit dåliga kommer flyta. Dessa måste kastas direkt.

En annan fördel med äggkartonger är att du kan förvara äggen med den rundade, snarare än den toppiga, sidan uppåt. Det håller gulan centrerad, så att de visar sig från sin bästa sida om du ska koka dem. Om de flesta av dina ägg hamnar i kakor och pajer är detta ingenting du behöver oroa dig över.

En äggsnurra är ett annat praktiskt sätt att förvara dina ägg. Den sorterar äggen efter ålder, och ser snygg ut i alla sorters kök!

Förvara ägg utan skal

Rester av rått ägg kan förvaras i kylen i en lufttät matlåda. Använd ägget inom tre dagar. Överblivna äggulor kan täckas med ett lager vatten för att motverka att de torkar ut. Vattnet är lätt att hälla av när du ska använder äggen.

Kokta ägg du inte ätit kommer ge kylskåpet en ‘äggig’ odör. Det orsakas av lämna svavelväte, en gas som bildas när äggen tillagas (du känner aldrig av lukten med råa ägg). Även om det inte är supertrevligt är gasen helt ofarlig. Tillagade ägg bör ätas inom en vecka.

Så, det viktigaste att ta med sig härifrån är att ägg kan förvaras precis där du vill förvara dem. Så länge du håller dem borta från värme, starka lukter och för mycket skakade kommer din lösning vara lika bra som andras!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *