Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Saker att tänka på innan du adopterar en katt

Funderar du på att adoptera en kattunge eller en äldre katt? Jättebra – men det är viktigt att du ser till att du är helt förberedd och medveten om vad de behöver när de kommer hem till dig.

Många katter hamnar fortfarande på katthem (vare sig det är första eller sjätte gången) när nya ägare ändrar sina planer. Det är otroligt stressande för katten, och kan göra att de redan fulla katthemmen hamnar i en jobbig situation. Se till att du svarar på frågorna här nedanför för att se om du och ditt hem är helt redo för en ny familjemedlem.

Ska jag köpa eller adoptera?

Innan du börjar fundera på att köpa en kattunge från en uppfödare är det viktigt att komma ihåg att det finns massvis med katter i alla åldrar på katthem över hela landet som väntar på att få komma till ett riktigt hem.

Vi rekommenderar starkt att du hör av dig till närmsta kattorganisation innan du bestämmer dig. Katterna där kan ha varit med om mycket jobbiga saker och kan till att börja med vara blyga och reserverade, men de flesta adopterade katter återhämtar sig helt, och man kan snabbt se stora förändringar i personlighet när de kommer till ett säkert hem och får lära känna sina nya ägare.

Är mitt hus, min trädgård och mitt kvarter säkra för en katt?

Fundera på var ditt hem ligger. Vissa katthem låter dig inte adoptera om du bor vid en tungt trafikerad väg, av goda skäl. Nervösa katter kan utsätta sig själva för fara genom att springa ut i trafiken, vilket kan leda till allvarliga skador. Tänk igenom om ditt nuvarande hem verkligen passar för en utekatt som får gå fritt. Om svaret är nej kanske du kan ge dem en alternativ och säker plats att leka utomhus, som Omlets kattgård?

Om du bor i en lägenhet är det fortfarande möjligt att adoptera en katt, såvida du ser till att det är en katt som är van vid att tillbringa sina dagar inomhus. Vill du ge katten möjlighet att leka ute i friska luften kan du kanske använda dig av en balkonggård, så att katten kan vara utomhus utan att du behöver oroa dig för rymningsförsök eller skador.

Har du andra husdjur i hemmet som skulle kunna reagera negativt på din nya katt? Adoptera bara en katt som du vet kommer fungera tillsammans med de barn och andra husdjur du möjligtvis har, och på samma sätt bara om du vet att de kommer acceptera er nya familjemedlem.

Kan jag ge min katt en säker plats att känna sig bekväm på?

Det är väldigt viktigt för adopterade katter att de har en plats att gömma sig på när de känner sig rädda eller oroliga. Har ditt hem gott om gömställen dit din katt kan gå om det blir för mycket?

Kanske vill du kunna ge ditt nya husdjur en mysig kattkoja att slappna av i? Maya Nook är det perfekta huset för nervösa katter, och gardinerna erbjuder en helt avskild och lugn plats. Läs mer om du hur Maya Nook kan hjälpa din nya katt att komma på plats här.

 

Kommer jag kunna förse katten med det stöd hen behöver?

Att de förvandlingen en adopterad katt går igenom är fantastiskt, men du måste vara säker på att du kan vara där och ha det tålamod som krävs för att hen ska komma på plats på rätt sätt i ert hem.

Om du jobbar heltid kan det vara bra att ta ledigt några dagar för att se till att katten känner sig som hemma och vänjer sig vid sitt nya hem, kattlådan och trädgården. Om det finns barn i huset måste du se till att de vet att de ska vara försiktiga och tysta runt den nya katten.

De flesta adopterade katter har genomgått en hälsokontroll på katthemmet och bör vara i toppform, men i vissa fall kan hen behöva ett par extra veterinärsbesök eller någon slags medicin. Om du hämtar hem en katt med dessa behov måste du se till att du är okej med kostnaderna och tiden det innebär.

Vad behöver jag hemma för att se till att min nya katt kommer på plats så fort som möjligt?

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *