Omletbloggen

Påverkar din katt din sömn?

En kvinna sover på en säng tillsammans med sin katt

Mer än 80% av kattägare får sin sömn störd av sina kattvänner, enligt Omlets senaste undersökning.

Efter en diskussion bland kattägare på Omlets huvudkontor om sovvanor och resultatet av dessa dagen efter började vi fundera på om det faktiskt är normalt, eller speciellt bra, att låta katterna sova i våra sängar?

Är vi kanske för snälla när det kommer till att låta katterna mysa med oss nattetid, eller handlar det om att vi är en nation av slavar under våra husdjur som tycker att det är viktigare att våra husdjur får en god natts sömn än att vi får det?

För att ta reda på svaret bestämde vi oss för att genomföra en undersökning och se hur andra kattägare påverkas av deras katters sovrutiner. Vi fick in över 900 svar, och mer än hälften (56%) sa att de låter katten sova i deras säng på natten, och 40% har gjort det från första dagen! Efter första månaden var det hela 71% av ägare som lät katten komma upp i sängen under natten.

Totalt 84% av de kattägare som sover tillsammans med sina katter erkände att deras nattsömn har störts av katten – och 1 av 5 kattägare säger till och med att de har känt sig arga på sin katt efter en natt av dålig sömn. Kan dessa mysiga sovrutiner faktiskt påverka relationen till våra katter negativt?

Vi bad dessa kattägare att dela med sig av exakt hur deras katter stör deras sömn. Många säger att den främst anledningen är att katterna ligger för nära dem och spinner, snarkar eller tvättar sig själva. Här är dock våra 10 bästa, något mer annorlunda, sätt som katter stör sina ägares sömn:

  1. Jagar möss i sovrummet
  2. Klappar mig i ansiktet
  3. Försöker äta mina tår
  4. Springer runt som en galning klockan 03:00
  5. Dreglar på mig
  6. Hårbollar i sängen
  7. Försöker väcka mig för att få frukost
  8. Välta saker från nattduksbord och hyllor
  9. Slickar på mina ögonlock
  10. Rastlösa drömmar

En tredjedel av alla kattägare säger att de måste byta lakan oftare sedan de började låta sina katter sova i sängen. Bara en väldigt liten del av de tillfrågade (12,2%) är medvetna om att det är ohygieniskt att låta katten sova i sängen.

Cornell University’s College of Veterinary Medicine har sett att när man tittar lite närmare kan katter ha parasiter som loppor och ringmask som om de inte behandlas kan påverka även människors hälsa. Loppor kan t.ex. hoppa in i din mun, vilket i sin tur kan leda till en infektion av bandmask. Blä. 

37% av kattägare har valt att stänga dörren till sovrummet på natten, och säger att de inte kan låta katterna sova i deras säng eftersom det stör deras nattsömn.

1 av 4 ägare önskar att katten kunde sova i sin egen säng på natten, så då är det värt att fundera på varför de inte gör det?

Kanske är de så fästa vid sina ägare att de inte kan stå ut med tanken på att vara mer än 10cm från dem, eller kanske är det så att deras ägare inte hittat en kattsäng som erbjuder samma nivå av lyx som en människosäng med ett fluffigt täcke?

Maya Nook ger din katt en egen liten yta med en mysig säng, gardiner och en garderob, så att de får en varm, avskild och lugnande plats där de kan sova i lugn och ro, och inte behöver störas av dig, och framför allt där de inte stör dig.

En katt vilar i den lyxiga kattsängen Maya Nook med garderob

Maya Nook är designad som en modern möbel, och ser fantastisk ut i alla rum, så den kan ställas i ditt sovrum om katter tycker om att vara nära dig, eller i vardagsrummet om du föredrar att hålla katten i ett separat rum medan ni båda njuter av en god natts sömn.

52% av kattägare sa att de skulle föredra om deras katter sov i sin egen säng, men 70% säger att de inte ångrar att de lät katten sova i deras säng från första början. Så Maya Nook kan vara det perfekta alternativet för att hålla både katterna och deras ägare glada.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *