Omletbloggen

Varför din adopterade katt kan må bättre med en Maya Nook

Många katt på katthem har det ganska jobbigt under tiden de väntar på att hitta sitt nya hem. Vare sig de behandlats dåligt, övergivits, rymt eller skadat sig kan katterna som hamnat hos dessa organisationer med all rätt vara lite tveksam mot människor. Men det är inte en anledning att ge upp hoppet om dem.

När jag adopterade min katt Smudge var han deprimerad och överviktig på grund av all den tid han gömt sig i sin säng, utan att visa något intresse för lekstunder eller mänsklig kontakt. Han hade bott på katthemmet i fyra månader, och ingen hade gett honom någon uppmärksamhet. Stress hade gjort att hans päls hade ramlat bort på vissa platser, men när jag klappade honom började han spinna tyst. Jag adopterade honom där och då.

När jag kom hem med Smudge öppnade jag dörren till reseburen, men han vägrade röra sig de första timmarna, och när han väl kom ut sprang han och gömde sig så gott han kunde under köksbordet.

De första veckorna hos oss tillbringade han större delen av tiden under sängar, bakom soffan, mellan lådor eller med att försöka smälta in på en hög med kläder eller under en filt. Det tog lång tid innan Smudge var modig nog att lägga sig på soffor och sängar, och när han vågade var han inte där länge eftersom minsta lilla rörelse eller ljud fick honom att springa och gömma sig igen.

Det var tydligt att han behövde lite mer tid att komma på plats och känna sig mindre rädd, så jag var tvungen att tänka utanför boxen, eller kanske fokusera mer på att tänka inuti den. Jag märkte att han kände sig som mest säker på stängda och avskilda platser där ingenting kunde nå honom, så jag började fundera på vilken sorts säng som skulle kunna passa hans skygga personlighet.

Maya Nook är en mysig kattkoja med gardiner. Ja, du hörde rätt – gardiner. Men innan du börjar himla med ögonen åt ännu ett tveksamt exempel på antropomorfism – låt mig förklara. Gardinerna gör inte bara att Nook ser bra ut, de är också fullt användbara och förvandlar din Nook till ett avskilt litet ‘rum’ där katterna kan sova på en fridfull och säker plats som är deras egen. Att lägga deras säng i en koja som Nook distanserar dem från allting som händer i hemmet, och gardinerna stänger helt ute resten av världen för komplett avslappning.

När jag presenterade Maya Nook för Smudge tog det en stund innan han vande sig vid den. Jag lämnade honom att bekanta sig med den på egen hand så att han kunde närma sig kojan när han var redo, istället för att plocka upp honom och tvinga in honom på sängen, vilket jag tror hade skapat en negativ association. Han nosade runt ett tag och gick in och ut ibland när gardinerna var öppna. När han hade kommit på plats för första gången stängde jag gardinerna 30 sekunder och öppnade dem sen igen. Jag upprepade detta några gånger så att han kunde vänja sig vid båda varianter.

När han brukade gömma sig bakom soffan och under sängen var han oftast vaken och på sin vakt, utan att kunna slappna av, men när han nu sover i sin Maya Nook känner jag att kvaliteten på hans sömn är betydligt bättre eftersom han kan slappna av helt och släppa vad som händer på andra sidan gardinerna.

Kombinationen av en tyst plats och bättre sömn har haft flera positiva effekter på Smudges liv hos oss. Han är tydligt mer avslappnad och tillbringar mer tid utanför sängen bland oss i familjen. Han har börjat öppna upp för lekstunder, och även om gäster fortfarande är väldigt läskiga kommer han ibland och säger hej, och han har alltid möjlighet att gå tillbaka till sin Nook om det blir för mycket för honom.

Jag är också säker på att den kommer bli toppen under vintern när grannarna smäller raketer flera veckor innan nyår. Kojan kommer dämpa ljudet, och gardinerna kommer stänga ute blinkande ljus som kommer genom fönstret.

Maya Nook är designad att passa i vilket hem som helst, som en snygg möbel, och vi kan använda ytan ovanpå till vad vi vill. Det är en perfekt plats att mata Smudge på och ställa hans vattenskål så att den alltid är nära hans “safe zone”. Maya Nook kan också beställas med en praktisk garderob som erbjuder förvaring för kattmat, godisbitar och leksaker.

Att adoptera ett djur är väldigt berikande, och jag är så glad att jag inte lät Smudges blyghet hindra mig. Om du har adopterat eller funderar på att adoptera en katt som är nervös eller stressad i ditt hem skulle jag absolut rekommendera att ge dem en koja som Maya Nook så att de får en säker plats att kalla sin egen – det kan verkligen förvandla din katts personlighet.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *