Omletbloggen

Hur skapar hönsen egentligen ägg?

Om du nyligen har blivit hönsägare kanske du undrar hur det egentligen går till när hönsen lägger ägg? Här går vi igenom de fascinerande stegen i äggläggningsprocessen.

En pojke tittar på en höna som lägger ägg i hönshuset Eglu Cube från Omlet

Steg ett: ljus

Äggproduktionen börjar i hönans öga. När solens ljus kommer in i ögat aktiveras den ljuskänsliga tallkottkörteln som sitter precis bredvid ögat. Detta startar i sig en process som gör att ett ägg, eller en oocyt, släpps från hönans äggstock. Denna ljuskänslighet är en av anledningarna till att höns lägger färre ägg under vintern.

Steg två: gulan

Höns föds med två äggstockar, men en av dem slutar fungera direkt efter födseln. Man tror att detta sker för att spara både energi och vikt, och så länge som den andra fungerar är en äggstock mer än tillräckligt!

Äggstocken innehåller tusentals potentiella äggceller, eller ovum som de också kallas. Om du skulle öppna upp en höna kan dessa outvecklade ovum ses i början av ryggraden. När hönan är gammal nog att börja värpa kommer dessa börja utvecklas till vad som sedan blir äggulan. Vid det här laget är äggcellerna separerade och sitter i äggblåsor, men när de är redo släpper de äggblåsan och förflyttar sig ut ur äggstocken och ner i äggledaren.

Denna process, ägglossning, sker ungefär var 25:e timme och börjar vanligtvis igen ungefär en timme efter att det förra ägget värpts. 

Steg tre: vitan

Gulan rör sig alltså via infundibulum in i äggledaren, och det är här som ägget befruktats om en tupp har uppvaktat hönan. Du kanske någon gång har sett en liten vit fläck på sig. Det är något som kallas blastodisk, en enkel kvinnlig cell som tillsammans med sperman utvecklas till ett embryo genom celldelning.

Äggets resa ser dock likadan ut oavsett om ägget är befruktat eller inte. Gulan rör sig genom delar av ledaren som heter magnum och istmus, och det är där som äggvitan skapas. Den fungerar som ett tunt membran runt gulan som håller allting på plats. Äggsnoddarna, två spiralband av vävnad, ser till att gulan håller sig i mitten av vitan, och det hela börjar se ut som ett ägg, även om en viktig sak fortfarande saknas – skalet!

Steg fyra: skalet

Ägget får sitt skal i livmodern, tack vare skalkörteln. Det tar ungefär 20 timmar att skapa skalet, så detta är dem mest tidskrävande delen av processen. Innan ägget rör sig vidare för sista gången skapas ett yttre lager för att skydda ägget från mikrober och bakterier. När ägget är klart puttar skalkörteln ut det ur äggledaren till kloaken, delen där tarmen och fortplantningsorganen möts.

Så går det alltså till! Nu vet du mer om den fascinerande äggläggningsprocessen och du kan läsa fler äggstra fascinerande fakta här! Och varför inte köpa en Egg Ramp eller äggsnurra för att förvara dina färska ägg!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *