Omletbloggen

Äggets dag – 9 fascinerande fakta om ägg

Omlets röda Egg Ramp

Äggets dag, eller World Egg Day, firas sedan 1996 på den andra fredagen i oktober, vilket betyder att äggets dag i år firas den 8 oktober. Om det är första gången du firar den här dagen kan du använda våra recept som inspiration för hur du kan laga proteinrika rätter med dina ägg.

Såklart ville vi heller inte missa chansen att dela några fascinerande fakta om ägg lagom till äggets dag!

Du kan förutspå färgen på en hönas ägg genom att titta på hennes örsnibbar

Om en höna har röda örsnibbar kommer hon med största sannolikhet att lägga bruna ägg. Om hon istället har vita örsnibbar kommer hon att lägga vita ägg. Som med alla regler finns det såklart vissa undantag, men varför inte se om det stämmer på dina hönor!

En höna vänder på sina ägg nästan 50 gånger om dagen

En höna som ruvar ägg vänder på dem nästan 50 gånger om dagen under ruvningstiden. Anledningen är att hon kan hålla embryot i rätt position vilket förebygger att gulan fastnar på sidan.

Du kan ta reda på om ett ägg är rått eller hårdkokt genom att snurra det

Du kan testa det här som en rolig aktivitet genom att koka några ägg och blanda dem med råa ägg för att testa vänner och familj. Om äggen snurrar lätt betyder det att de är hårdkokta, men om de istället snurrar mycket långsammare betyder det att de är råa. Vetenskapen bakom det här experimentet är att hårdkokta ägg snurrar snabbare eftersom tyngdpunkten är fixerad, medan tyngdpunkten i ett rått ägg ändras när vätskan inuti ägget rör sig.

Det längsta avstånd ett ägg har kastats och också fångats är 98,51m

Det finns många världsrekord som handlar om ägg, men ett av de mest imponerande är nog från Texas i USA. Året var 1978 när Johnny Dell Foley kastade ett hönsägg det imponerande avståndet 98,51 där det fångades av Keith Thomas utan att ägget gick sönder. Det är nästan ett helt 100-meterslopp!

Flest omeletter tillagade på 30 minuter är 427!

Här är ytterligare ett ägg-relaterat världsrekord… 1990 gjorde Howard Helmer hela 427 omeletter som innehöll två ägg var på endast 30 minuter! Det är fortfarande ingen som har lyckats slå hans rekord.

Ägg innehåller D-vitamin

D-vitamin kallas också ibland ”solskensvitaminet” och är bra för vårt immunförsvar, så det är en en vitamin det är väldigt viktigt att vi får i oss tillräckligt mycket av. Men det finns väldigt få råvaror som naturligt innehåller D-vitamin, men här är äggulor ett fantastiskt undantag och en bra D-vitaminkälla.

En höna lägger ett blått ägg i ett Eglu-hönshusVissa hönor lägger blå eller rosa ägg!

Om du trodde att hönor bara lägger bruna och vita ägg så hade du fel! Vem sa att dr Seuss hittade på när han skrev om gröna ägg och skinka?!? Flera hönsraser som araucana kan lägga blå, gröna och rosa ägg!

I genomsnitt äter en person 173 år om året

Det betyder att över hela världen produceras ungefär 1,2 biljoner ägg för konsumtion varje år. Bonusfakta: I Kina äter en person ungefär 300 ägg varje år. Det är en hel del ägg!

Det tar en höna mellan 24 och 26 timmar att producera ett ägg

Det tar en höna mellan 24 och 26 timmar att producera och lägga ett ägg och 20 av de här timmarna behövs bara för att skapa skalet. Efter att hönan lagt ägget startar processen om igen endast 15-30 minuter senare.


I år är det 25-årsjubileum för äggets dag så du kan verkligen passa på att fira och det hålls många evenemang världen över. Förhoppningsvis har vi inspirerat dig så mycket med våra fakta att du försöker dig på att slå ett av världsrekorden!

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *