Omletbloggen

Frittata med sparris, purjolök och ärtor

frittata med purjolök och ärtor

Elise Pulbrook är en australiensisk kock, bagare och semifinalist i Australiens mästerkock 2021. Hon lade också nyligen till ytterligare en imponerande titel, nämligen hönsägare! Här delar hon med sig av ett av sina favoritrecept för att använda upp de färska äggen – en jättegod frittata med sparris, purjolök och ärtor!


Mitt favoritrecept med ägg är Zia Marias frittata med sparris. Jag har gjort om receptet och lagt till purjolök och ärtor och ibland tillsätter Zia Maria tärnad kokt potatis. Vi har alltid massor av sparris i början av våren och Koo-Wee-Rup i Victoria är känt för sparrisodling och det är där min stora italienska familj har sina rötter. Zio Frank brukade ta med sig minst en stor frigolitlåda med sparris till sina systrar i Melbourne varje år.

Det här är ett recept som jag brukar göra så fort som de första späda små stjälkarna tittar upp ur jorden i början av sparrissäsongen och att göra det här med ägg från mina egna höns är väldigt tillfredsställande! Det här är en tunn frittata som inte innehåller mjöl och som ofta kallas omelett i vår familj.

Ingredienser:

 • 200g hackad purjolök
 • 200g sparris skuren i bitar och med den nedersta träiga delen bortskuren
 • 200g små ärtor
 • 10g hackad vitlök (ungefär 2 klyftor)
 • 230g uppvispat ägg (ungefär 4 stora ägg)
 • 30g hackad färsk persilja
 • 2-3 krm salt eller efter smak (tänk på att olika saltsorter är olika salta så det är viktigt att du kan ditt salt!)
 • 1 tsk chiliflingor eller efter smak (tänk på att olika chiliflingor är olika starka!)
 • 1-2 krm torkad oregano eller zaatar
 • 40g riven pecorinoost (eller tillräckligt mycket för att täcka hela din omelett)
 • Olivolja för tillagning (minst 1 dl, det är viktigt att vara generös med oljan och tillaga din frittata som de gör i Italien!)

Gör så här:

1 – Hetta upp en stor stekpanna i gjutjärn eller en vanlig stekpanna med non stick-beläggning. Om du använder en stekpanna som är 30 cm i diameter kommer du att kunna göra två omeletter från det här receptet. Jag har använt en stekpanna i gjutjärn som är 35cm i diameter för frittatan på bilden. En tumregel för att lyckas med många recept är att använda rätt stekpanna för ändamålet.

2 – Hetta upp 2-3 matskedar olivolja i pannan och stek purjolöken på medelvärme tills den är mjuk. Tillsätt två kryddmått salt för hjälpa till att dra ut vätska och få purjolöken att mjukna snabbare. Tillsätt vitlöken när purjolöken är mjuk och smakar sött. Låt vitlöken bli mjuk och smaksätta oljan. Höj temperaturen, tillsätt och fräs sparrisen. Rör om då och då så att inget bränns. Sparrisen ska vara bara precis genomstekt och fortfarande ha lite tuggmotstånd och en söt smak. Tillsätt ärtorna och låt dem bli till gröna små juveler, något som inte tar speciellt lång tid. Om du använder frysta ärtor tinar du dem i princip bara i pannan. Smaka på grönsakerna och om de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd är det dags att slå av plattan och hälla i grönsakerna i en stor skål.

så här lagar du frittata med sparris

3 – Knäck och vispa upp äggen innan du blandar dem med grönsakerna, persilja, chiliflingor, ett kryddmått oregano och ett kryddmått salt.

4 – Torka ur stekpannan och häll i ett 5mm tjockt lager olja när temperaturen är medelhög. Det är viktigt att oljan inte börjar ryka, utan den ska bara vara tillräckligt varm för att det ska fräsa när du häller i äggsmeten i stekpannan. När du hällt i smeten är det viktigt att platta till allt så fort som möjligt och se till att allt är jämnt fördelat i pannan och täcker hela botten. Fördela den rivna osten och resten av oreganon över din frittata.

5 – Sätt på ugnens grillfunktion medan du väntar på att kanterna på din frittata ska börja bli bruna. Kolla undersidan genom att lyfta upp frittatan med en stekspade, när den är brun är det dags att ställa stekpannan under grillen tills osten har smält och fått en fin yta. Ta ut din frittata ur ugnen.

6 – Skär upp din frittata i bitar och servera antingen som antipasto eller på smörat bröd som lunch. Smaklig måltid!

Recept frittata sparris

This entry was posted in Recept


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *