Omletbloggen

Vill du skaffa marsvin? Här är allt du behöver veta

En pojke i Omlet marsvinsgård med Zippi marsvinsgömställe med två marsvin

Om du funderar på att skaffa marsvin är du i gott sällskap. Marsvin (som också kallas för “gnagare”) är roliga och unika husdjur för människor i alla åldrar. Även om de är små, är dessa små djur fantastiska husdjur som är fulla av karaktär och personlighet. De hälsar dig med glädje med en rad bedårande ljud, är underbara att gosa med och ger dig timmar av underhållning genom sina olika mat- och lekvanor. Om du någonsin har ägt ett marsvin vet du själv hur roligt och givande det kan vara att ha ett marsvin i familjen. Men om det här är första gången du skaffar marsvin, kommer här en checklista med allt du behöver veta.

En vän till ditt marsvin

I naturen lever marsvin i grupper som kallas flockar. De är väldigt sociala varelser och mår bäst när de har en eller två vänner. Ofta kommer marsvin bra överens i par, men ibland kan en grupp på tre vara oskiljaktiga. Ett ensamt marsvin kommer snabbt bli deprimerad, så se till att planera att ha minst två marsvin från början.

Samkönade syskon är ofta ett önskvärt par. Andra samkönade par kan också fungera bra, men se till att introducera dem långsamt innan du placerar dem tillsammans. Se till att endast ha kastrerade hanar med honor – annars kommer det att sluta med oavsiktliga marsvinsungar. Idén med marsvinsungar kan låta söt, men bakom den söta fasaden ligger mycket extra omsorg och man behöver skilja hanar från honor när de är gamla nog att börja äta vanligt foder. Och om du inte har mycket utrymme måste du också hitta nya hem för marsvinsungarna.

En mysig bur

Dina marsvin kommer att behöva en bur att bo i, även om du har dem hemma. Oavsett om du väljer en modern bur som vår Eglu Go marsvinsbur eller en inomhusbur, kommer du att behöva överväga ditt beslut noga.

En bra bur är avgörande för ett marsvins välbefinnande. Det är deras hem och där de kommer att tillbringa större delen av sin tid. Välgjorda burar ger en säker miljö för dina marsvin att sova, umgås och träna och kommer att hålla i många år. Och genom att investera i en högkvalitativ bur behöver du inte oroa dig för underhåll eller att behöva köpa en ny.

Eglu Go marsvinsbur kan bekvämt rymma 2-3 marsvin och är den enklaste buren du någonsin kommer att ha nöjet att städa. Vår unika design uppmuntrar dina marsvin till att få utlopp för sina naturliga beteenden, vilket får dem att känna sig som hemma från början. Och med dubbelisolerade väggar kommer din bur att hålla dina marsvin bekväma under alla årstider.

Det är en vanlig missuppfattning att marsvin inte kan hållas utomhus året runt. När de har ett högkvalitativt skydd och utrymme anpassar de sig väl i naturliga miljöer. Särskild försiktighet bör iakttas under extrema väderförhållanden och temperaturer, men marsvin kan leva säkert utomhus under större delen av året i en bra bur som Eglu Go marsvinsbur.

Det är viktigt att komma ihåg att marsvin bör hållas inomhus när temperaturen konsekvent är över 27 grader C eller under 10 grader C. Om du inte kan kontrollera dem varannan timme under extremt kalla och varma temperaturer, är det bäst att ta med dem in i en temperaturkontrollerad miljö.

Ett marsvin går in i Omlet Eglu Go bur

Plats för motion och lek

Som de flesta husdjur trivs marsvin när de har så mycket plats som möjligt. Det är särskilt viktigt för marsvin att ha plats att motionera, eftersom de är benägna att drabbas av fetma. Deras små ben är bedårande, men kämpar under extra vikt. Gården som kan kopplas till Eglu Go marsvinsbur ger gott om rum till lek och springande, men du kan ge dem mer plats genom att lägga till Zippi marsvinsgårdar och lekhagar.

Våra Zippi tunnelsystem för marsvin sammanför allt detta genom att skapa en väg mellan deras bur och lekhage. I naturen söker marsvin skydd i hålor eller tunnlar som byggts av andra djur. De är ständigt på jakt efter potentiella hot, så att ge dem gömställen och tunnlar tilltalar deras önskan om att söka skydd. Och Zippi tunnelsystem för marsvin kan enkelt anslutas till träburar eller valfri marsvinsgård.

För extra motion kan Zippi plattformar för marsvin installeras inuti våra marsvingsgårdar. Rampen är speciellt designad för små ben, och säkerhets-räckena hjälper till att förhindra att dina marsvin ramlar. Zippi plattformar är ett utmärkt sätt att utnyttja luftutrymmet och hjälpa dig interagera med ditt marsvin på en helt ny nivå — bildligt talat.

Kvalitetsfoder och färskt vatten

Marsvin behöver alltid ha tillgång till kvalitetspellets och färskt vatten. Deras foder bör bestå av timotejhö-baserade pellets. När de får denna blandning kommer marsvinen att välja ut sina favoritbitar och lämna de mer näringsrika bitarna. Eftersom marsvin lätt kan bli överviktiga är det viktigt att bara mata dem med mat med högt näringsinnehåll och inte bara tomma kalorier.

Marsvin ingår i gnagar-familjen och deras tänder växer hela tiden. För att bekämpa detta, se till att de har tillgång till löst timotejhö hela tiden. I det vilda äter marsvin gräs och växter hela dagen för att hjälpa till att hålla sina tänder trimmade och magen i fungerande skick. Utöver hö, kan du ge dina marsvin färska örter, bladgrönsaker och grönsaker för marsvin i måttlighet för att komplettera deras kost. Som en tillfällig belöning kan du servera dina marsvin små bitar av färsk frukt.

Vitamin C

Marsvin tillhör en liten grupp däggdjur som inte kan göra sitt eget C-vitamin. Liksom människor behöver de sin dagliga dos av detta viktiga vitamin för att hålla sig friska. De flesta kommersiellt tillverkade marsvinspellets har C-vitamin tillsatt, men var noga med att kontrollera etiketterna.

Det finns flera andra sätt att se till att dina marsvin får tillräckligt med C-vitamin. Dessa inkluderar:

  • Butiksköpta vitamin C-droppar att lägga till deras vatten
  • Erbjud C-vitaminrika grönsaker som broccoli, paprika eller mörka bladgrönsaker
  • Under lektid, belöna ditt marsvin med C-vitaminrika frukter som jordgubbar

En förutsägbar rutin

Marsvin gillar att ha en daglig rutin och kommer snart att förvänta sig sina måltider, lektid och läggdags på bestämda tider. De kommer också snabbt att lära sig att du är är den som ger dem mat, leker med dem och ger dem trygghet – och kommer att belöna dig med vänliga pip och kuttrande ljud på marsvinsspråk.

Planera att se till dina marsvin minst en gång om dagen och ju mer du interagerar med dem, desto bättre kommer ni att bonda. Dina marsvin kommer snart att se fram emot dina besök och bli aktiva när du umgås med dem.

Omlet har allt ditt marsvin behöver

Vi har designat bekväma marsvinshem som håller dina marsvin säkra samtidigt som det är enklare än någonsin att ta hand om dem för dig. Vår Eglu Go marsvinsbur, Zippi tunnelsystem för marsvin, och Zippi marsvinsgårdar och lekhagar är högkvalitativa lösningar för inhysning och lek för marsvinsägare i alla åldrar och med olika nivåer av erfarenhet. Med Omlet får du den bästa starten på din resa som marsvinsägare.

Två marsvin i Omlet Zippi lekhage för marsvin

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *