Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Ska du skaffa marsvin? Här är allt du behöver!

Marsvin är roliga och lustiga små sällskapsdjur för människor i alla åldrar. Även om de är små har de massvis med personlighet och väldigt distinkta och individuella personligheter. Om du funderar på att låta några marsvin flytta in hos dig kommer du belönas med tjattrande pip, kärleksfulla puffar och nöjet att se dem smaska i sig hö och grönsaker. Om du redan har marsvin vet du givetvis att de är fantastiska husdjur, och relativt lätta att ha att göra med. 

Om du funderar på att skaffa marsvin har du här en checklista på allting du behöver för att hålla dina nya husdjur friska och glada! 

1 – En kompis

Marsvin är väldigt sociala djur, och måste bo tillsammans med en vän, eftersom de annars blir väldigt deprimerade. Syskon av samma kön är vanligtvis den bästa kombinationen, men hanar kommer oftast bra överens även om de är olika gamla, så länge det inte finns några honor i närheten. Om du tänker låta en hane och en hona bo tillsammans och inte vill få massvis med ungar måste du se till att hanen är kastrerad.

2 – Ett säkert och torrt hus

Dina marsvin behöver en bur att bo i, även om du tänker ha dem inomhus. Det är upp till dig om du väljer en modern bur som Eglu Go, eller en traditionell i trä, men det kräver lite eftertanke.

För att marsvinen ska må bra är det superviktigt att ha en bra bur. Buren är deras hem, och platsen där de tillbringar större delen av sin tid. Välgjorda burar erbjuder en säker plats där dina marsvin kan sova, socialisera och motionera, och den bör fungera i många år framöver.

Marsvinsburen Eglu Go är det enkla, snygga och praktiska sättet att ha husdjur. Den passar för två till tre marsvin, och blir ett fantastiskt hem för dina nya vänner. Buren har designats för att låta dina marsvin leva ut sina naturliga instinkter, och ger dem en plats där de verkligen kan känna sig som hemma.

3 – Plats att röra sig på

Marsvin älskar att springa runt och leka, så de måste få komma ut på en gård varje dag. Om din bur har en gård kopplad till sig, som marsvinsburen Eglu Go, kan du bara öppna dörren till gården när du tittar till dina marsvin på morgonen. Om buren är helt fristående måste du se till att köpa en separat gård dit du kan lyfta marsvinen så att de får sträcka på benen.

Du kan berika dina husdjurs levnadsyta genom att ge dina marsvin aktivitetstunnlar som kopplar ihop buren till gårdar och lekhagar. Det är ett praktiskt tillbehör som dina marsvin dessutom kommer tycka mycket om. I det vilda är de rädda för öppna ytor och springer så fort de kan och gömmer sig under en buske eller i en grästunnel, speciellt om de känner sig hotade eller rädda.

Tunnelsystemet Zippi för marsvin är specialdesignat för detta syfte: någonting som håller marsvinen glada samtidigt som det är praktiskt för dig och gör det lättare för hela familjen att ta hand om marsvinen. Tunnlarna kopplar alltså ihop alla ytor som dina marsvin rör sig på, så att de själva kan bestämma var de vill leka eller vila. De går att koppla till den bur du valt till dina marsvin, vare sig det är en Eglu Go, en traditionell bur eller någonting du byggt själv. Om du vill kan du sedan enkelt fästa dem på en Zippi-gård eller lekhage, eller Omlets större marsvinsgård.

4 – Mat och vatten

Marsvin behöver ha konstant tillgång till mat, så se till att fylla på deras foder varje morgon och kväll. Fyll höstället och skär upp lite färsk frukt och grönsaker som de kan knapra på. Se också till att vattenflaskan alltid är fylld med färskt vatten.

Marsvin äter i stort sett allt. Förutom gräs på somrarna kan de också ges en rad olika vilda växter, som maskrosor, groblad, våtarv och vissa tistlar. När det inte finns några färska växter utomhus kan du ge dem grönsaker, örter och frukt. Det är viktigt att introducera så många olika sorters färsk mat som möjligt när de är små, eftersom de är mindre benägna att prova nya saker när de blir äldre. Undvik dock potatis, lök, råa bönor och rödbetor, samt saker som kan göra deras magar uppblåsta.

Hö är en annan viktig del av marsvinens kost. De behöver den allra bästa kvalitet, och det får inte vara dammigt eller mögligt. Om du har plats att förvara höet på är det värt att köpa en bal från en bondgård, av samma kvalitet som ges till hästar. Förutom att äta höet kommer marsvinen också använda det för att vila på och i. Använd inte halm! Det har inget näringsvärde, och hårdheten på stjälkarna kan lätt orsaka skador på marsvinens ögon när de gräver runt i det.

5 – C-vitamin

En av de viktigaste sakerna att veta om marsvin är att de, precis som vi människor, behöver dagligt intag av C-vitamin. Det får de om du ger dem en balanserad kost med gott om frukt och grönsaker. De flesta marsvinsfoder innehåller nu för tiden också C-vitamin. Morötter och broccoli är annars bra källor.

6 – Och till sist… en rutin!

Marsvin vänjer sig snabbt vid en rutin, och kommer välkomna dig med glada pip så fort de hör att du är på väg ut till dem. Det är viktigt att kolla till dem morgon och kväll. Marsvin älskar dock mänsklig kontakt, så ju mer tid du kan tillbringa tillsammans med dem, desto gladare kommer de blir.

För mer information om marsvin, läs vår handbok här.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *