Omletbloggen

Lär dig att förstå vad ditt marsvin säger

Ett marsvin i ett grönt Zippi-gömställe från Omlet

Marsvin är populära husdjur och de är perfekta som ett första husdjur för barn eftersom de är relativt lätta att ta hand om. De är såklart också supersöta, gosiga och deras spillning är små kulor som gör det lätt att hålla rent. Deras storlek gör dem också lätta att lyfta upp och gosa med, vilket gör dem till ett bra val.

Men det kan ta lite tid att förstå vad ditt marsvin menar när den gör vissa ljud eller beter sig på ett visst sätt, när de pratar med dig helt enkelt. Du kanske inte förstår alla de ljud de gör eller vad deras kroppsspråk betyder, men det är vissa som har en väldigt tydlig mening och om du kan tyda dessa kan du bättre förstå ditt marsvin.

Positiva ljud – så här vet du att ditt marsvin känner sig bekvämt

Flera pip i rad/kluckar: Det här betyder att marsvinet har roligt och det kallas ibland för ett “kluckande” ljud, liknande det som en höna gör. Det är ett ljud som betyder välbefinnande. Ditt marsvin kanske gör det här ljudet när du hanterat det eller mot sina burkompisar. Marsvin kan också ge ifrån sig det här lätet när det är nyfikna och ute på upptäcktsfärd i sina omgivningar.

Kuttrar: Det här ljudet betyder att ditt marsvin känner sig tryggt och är ett tecken på tillgivenhet som marsvin gör mot människor som de tycker om och för sina ungar.

Spinner: Marsvin som känner sig nöjda och bekväma när de blir klappade eller gosade med kommer att göra ett djupt spinnande ljud och vara avslappnade.

Snarkar:
Nej, du läste inte fel, marsvin kan också snarka! Om din kompis ligger i ditt knä och snarkar betyder det att den känner sig trygg och avslappnad. VIKTIGT: Om ditt marsvin börjar göra ljud som låter som snarkande eller väsande/klickande när de andas som vanligt är det viktigt att du kontrollerar om det finns några symptom på sjukdom, bara för att vara på den säkra sidan.

Piper:
Det här är ett ljud som betyder att ditt marsvin vill ha mat. Det är ett tydligt och vanligt läte som marsvin gör och det används oftast för att kommunicera upphetsning eller för att marsvinet väntar på godsaker när de hör att godisburken öppnas. Det låter som ett långt och högt tjut eller visslande.

Visslar:
Marsvin kan ibland vissla när något gör dem väldigt exalterade.

Negativa ljud – så här vet du att ditt marsvin inte känner sig bekvämt

Skallrar tänderna: Något som betyder “sluta” och är ett aggressivt ljud som visar att marsvinet är upprört eller argt och redo att attackera. Precis som namnet antyder åtföljs skallrande med tänderna ofta av att marsvinet visar tänderna, vilket ser ut som om det gäspar.

Spinner högljutt:
Om det är ett väldigt högljutt spinnande kan det ofta vara en indikator på att ditt marsvin är irriterat och det låter ibland som en vibration. Spinnande kan också indikera att marsvinet är rädd eller osäker och du kommer att märka att ditt marsvin inte rör på dig. I båda fallen är det bäst att försiktigt lugna marsvinet.

Fräser:
Precis som när det skallrar tänderna är det här ett tecken på ett marsvin som är argt eller aggressivt, precis som när en katt fräser.

Skriker:Ett genomträngande och högt gnisslande som brukar kallas att marsvinet “skriker” är ett relativt entydigt tecken på att ditt marsvin är rädd eller har ont. Om du hör det här ljudet bör du titta till ditt marsvin för att se att allt är ok och att det inte har skadat sig.

Tjuter:
Du kommer att höra det här ljudet om dina fluffiga vänner är olyckliga eller bekymrade. Vanligtvis är det här ett ljud de gör när andra marsvin mobbar eller biter dem.

Gnäller:
Något som betyder “Jag gillar inte det här”. Ett gnällande eller stönande läte kan kommunicera irritation över något du eller ett annat marsvin gör.

Piper eller “kvittrar”:
Marsvin kan kvittra precis som en fågel, och det är kanske ett av de ljud som är minst förstått eller hört. Det här ljudet gör marsvinet när den tas ifrån sin familj, Ett marsvin som kvittrat kan ibland också vara som i trans.

Kroppsspråk – positiva uttryck

Popcornar: När ett marsvin “popcornar” hoppar det rakt upp i luften, ibland flera gånger på raken, precis som popcorn när de poppar i en kastrull. Den vanligaste orsaken till det här är att de är glada och exalterade. De har helt enkelt roligt, är upphetsade och hoppar högt av glädje! Alla marsvin underhåller inte sina ägare med att “popcorna”, men de allra flesta brukar göra det. Du kan läsa mer om det här uttrycket i vår bloggartikel.

Slickar:
Det här är ett tecken på att ditt marsvin tycker om dig! Om ditt marsvin slickar dig är det vanligtvis ett tecken på tillgivenhet och att de är nöjda och försöker tvätta dig, det är också möjligt att de bara tycker om smaken av salt på din hud.

Sträcker ut sig:
Det här är vanligtvis ett tecken på att ditt marsvin känner sig säkert och bekvämt när det slappnar av i ditt knä.

Så här pratar marsvin - Zippi marsvinsgård och lekhage från Omlet

Kroppsspråk – negativa uttryck

Backar iväg: Om du försöker lyfta upp ditt marsvin och det backar iväg från dig kan det betyda att det känner sig hotat eller är obekvämt och det kan vara värt att ge ditt marsvin lite utrymme och inte tränga dig på. Marsvinens instinkt är att springa iväg om de känner sig hotade.

Om ditt marsvin är nervöst eller försöker bita dig när du håller det:
Ofta är det här bara ett tecken på att ditt marsvin behöver gå på toaletten. Men det kan också indikera att ditt marsvin känner sig obekvämt, stressat eller till och med är rädd för något. Det kan också bara betyda att det tröttnat på att du håller i det. Det bästa kan vara att ställa ner marsvinet i buren igen för att se vad det vill.

Fryser på stället:
Om ett marsvin blir skrämt eller är osäkert på något i sin omgivning kommer det att stå helt still. Om du uppmuntrar och lugnar dem kommer de att börja röra på sig igen.

Struttar runt:
Om de struttar runt och flyttar sig från sida till sida med stela ben kan det vara ett tecken på att de visar dominans eller aggression och de visar ofta samtidigt tänderna.

Slänger huvudet i vädret: Ett marsvin kommer att slänga huvudet bakåt om det blir irriterat när du klappar det vilket betyder att det vill att du ska sluta.

Står på bakbenen:
Om ditt marsvin står på bakbenen och visar tänderna kan det vara ett tecken på att det snart blir bråk mellan det och några av dina andra marsvin. För att undvika skador kan det vara bäst att ingripa när det här händer. Om du introducerar ett nytt marsvin för första gången är det viktigt att försöka undvika att det här inträffar.

Neutrala läten och kroppsspråk

Rider på andra marsvin: Det här kan antingen vara ett sexuellt beteende (när en hane gör det mot en hona) eller ett beteende för att visa dominans inom flocken om du har flera marsvin och det är framförallt vanligt bland honor.

Doftmarkering:
Marsvin brukar gnida sin haka, kind och bak mot föremål som de vill markera som sina. De kan också kissa på föremål eller andra marsvin för att visa sin dominans.

Sniffar: Sniffande är ett sätt att kolla vad som händer runt omkring och för att lära känna andra marsvin. De gillar att sniffa runt nosen, hakan, öronen och baken på andra marsvin. Sniffande är marsvinens sätt att upptäcka på.

Lyfter på huvudet:
När ett marsvin sträcker på nacken och lyfter upp huvudet är det vanligtvis ett tecken på dominans.

Mullrande läte:
När ett marsvin ger ifrån sig ett mullrande läte är det djupare än när de spinner. En hane gör ofta det här ljudet när han försöker attrahera en hona och det är en del av deras parningsritual som ofta åtföljs av en typisk “parningsdans”.

Springer iväg när du försöker lyfta upp det:
Marsvin brukar vara skygga av sig, speciellt i början. Om de springer iväg från dig betyder det inte att de inte tycker om dig, utan det är en försvarsmekanism. Ha bara tålamod och ge dem lite tid så kommer de snart tycka om att du lyfter upp dem för en lekstund utanför buren då och då.

Gäspar:
Precis som när det lyfter upp huvudet kan dina marsvin visa dominans när de visar varandra tänderna.

Studera ditt marsvin noga för att se vilka ljud eller beteened det gör vid vilket tillfälle så kommer du efter ett tag att bättre förstå det. Kom ihåg att det kan ta lite tid innan ditt marsvin känner sig bekvämt med att du lyfter upp det och det kan interagera lite annorlunda med dig än vad det gör med sina marsvinskompisar.

För att dina marsvin ska ha bra liv och vara glada och friska är det viktigt att förebygga att de känner sig stressade eller deprimerade. Därför är det viktigt att de får umgås och leka mycket. Om du vill lära masrvinen att göra några roliga trick hittar du vår guide här.

Två marsvin tillsammans - marsvinens kroppsspråk

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *