Omletbloggen

Såhär lär du dina marsvin och kaniner nya trick

Undrar du hur du kan lära dina marsvin och kaniner nya trick? En av de roligaste sakerna du kan göra med dina husdjur är att lära dem trick – och det är mycket enklare än du kanske tror. Kaniner och marsvin är sociala husdjur som gillar att umgås med sina ägare genom att lära sig nya saker och leka. Lär dig hur du kan lära dina husdjur nya trick på ett roligt sätt och hur det kan bygga upp deras förtroende för dig och stärka deras självförtroende.

En flicka matar en kanin i kaningården till Eglu Go

Hur du kan börja träna dina marsvin och kaniner

Att lära dina kaniner eller marsvin trick är mest effektivt när du kan göra det varje dag – även om det bara är i fem eller tio minuter. Dina husdjur kommer inte bara uppskatta den extra uppmärksamheten, utan att ha en regelbunden rutin hjälper dem också att komma ihåg det du har lärt dem.

Det första du behöver när du ska lära dina marsvin och kaniner trick är en lugn plats som är fri från distraktioner. Zippi kaningårdar och lekhagar är idealiska då det är en trygg och bekant plats där du och dina husdjur kan fokusera på uppgiften. Du kommer också behöva några av dina kaniners och marsvins favoritgodsaker för att uppmuntra dem och förstärka deras inlärning.

Det kan vara bra att träna dina marsvin och kaniner separat, men vissa husdjur kan dra nytta av att lära av varandra. Till exempel om du har en äldre tränad kanin och en ung, otränad kanin, kan den unga kaninen lära sig trick lättare genom att kopiera sin mer erfarna vän. Och oroa dig inte för att dina husdjur ska vara för gamla för att lära sig nya trick – de är aldrig för gamla för att lära sig nya saker.

Trick för kaniner och marsvin för nybörjare

När du börjar träna ditt marsvin eller din kanin gäller det att ha tålamod och vara konsekvent. Ditt husdjur kanske inte verkar intresserad av att lära sig från början, men när du fortsätter att förstärka deras inlärning med godsaker, kommer du att märka att de rutinmässigt kommer tillbaka för att få mer. Börja med något enkelt, som att gå runt i en cirkel – ett perfekt trick för både kaniner och marsvin.

Lär din kanin eller marsvin att gå runt i en cirkel

För att lära ditt husdjur att gå runt i en cirkel, håll en godbit hårt mellan fingrarna och håll den nära ditt husdjurs mun. Led sedan ditt husdjur runt i en cirkel med godbiten framför, så att den snurrar i en snäv cirkel. Upprepa detta tills ditt husdjur snurrar runt utan att du leder den, och förstärk beteendet då och då med godbiten. Det är viktigt att du bara ger den en belöning när de lyckas göra tricket. Så småningom kommer rörelsen med din handled vara tillräcklig uppmuntran för ditt husdjur att utföra detta trick – så länge som det finns en godbit i beredskap för dem efter deras uppträdande.

Oroa dig inte om det tar lite tid att lära sig – det första tricket kan vara det svåraste för din kanin eller marsvin, men när de väl har lärt sig att gå runt i en cirkel kommer ni båda att ha tillräckligt med självförtroende för att lära er ännu fler trick. Om ditt husdjur kämpar för att lära sig att gå runt i en cirkel på kommando, försök att uppmuntra den att vända åt andra hållet. Precis som vi är våra husdjur antingen vänster- eller högerhänta, så riktningen du vill att de ska gå i måste vara i linje med deras naturliga böjelse.

Hur man får kaniner eller marsvin att komma när man kallar på dem

Ett annat bra första trick att lära dina kaniner eller marsvin är att komma när du kallar på dem. Det är inte bara gulligt och imponerande, utan det är också praktiskt för ditt husdjur att närma sig dig på kommando.

Som med många trick är nyckeln till att lära din kanin eller marsvin att komma när du kallar på den, mat. Erbjud en godbit när du är nära ditt husdjur samtidigt som du säger deras namn. Så småningom kommer de att associera sitt namn med godbiten. Nästa steg är att kalla på ditt husdjur när du är längre bort och visa dem godbiten. Upprepa deras namn när du ger dem deras belöning. Efter två veckor av denna regelbundna övning med att kalla på dem och ge dem godsaker, försök att kalla på din kanin eller marsvin genom att säga deras namn utan att visa dem en godbit.

Gå vidare till mer avancerade trick

När du och dina marsvin eller kaniner har lärt er ett första trick är det dags att gå vidare till mer avancerade övningar. Ju fler övningar ditt husdjur lär sig, desto självsäkrare blir de – och desto tajtare blir ert band.

Hur du kan lära kaniner och marsvin att gå i siffran åtta

Utmana dig själv och dina husdjur genom att uppmuntra dem att gå i en åtta-siffra mellan dina ben. Som när du lär dem att gå i en cirkel, håll en godbit framför din kanin eller marsvin samtidigt som du uppmuntrar dem att följa ett mönster i form av en åtta genom dina ben. Belöna dem med godbiten så snart mönstret är klart. Vissa husdjur kan behöva en godbit halvvägs genom sitt mönster för att behålla sitt fokus – men så småningom kommer de att lära sig att slutföra siffran åtta innan de förväntar sig sin belöning.

Hur man får kaniner och marsvin att hoppa genom ringar

För att lära din kanin eller marsvin att hoppa genom en ring behöver du en pinne och lite godsaker. Börja den här metoden med pinn-träning, genom att hålla spetsen på pinnen nära din kanin eller marsvin. När de vänder sig för att undersöka den, ge dem en godbit. Detta kommer att förstärka tanken att pinnen är förknippad med godsaker.

När de väl är bekanta med denna rutin, håll en ring nära din kanin eller marsvin, lite upphöjd från marken. Håll pinnen på motsatt sida av ringen och vänta tills ditt husdjur hoppar fram till pinnen. Ge dem en godbit så fort de har avslutat hoppet. När din kanin eller marsvin hoppar genom ringen mot pinnen, kan du hålla upp ringen utan en pinne. Belöna dem med en godbit så fort de hoppar igenom ringen.

Du kan långsamt öka höjden på ringen för kaniner, men tänk på att marsvin bara kommer att kunna göra ett litet hopp. Kaniner kan nå imponerande höjder då de är ganska akrobatiska, så se till att ge dem en utmaning.

Kom ihåg att begränsa deras godsaker

Glöm inte att godsakerna som ges till dina husdjur är en del av deras kost – och om du håller fast vid din dagliga träning kan du behöva använda nyttigare mellanmål som godsaker för att se till att deras kost förblir balanserad. Bladgrönt, gröna bönor, morotstoppar eller örter är alla fantastiska godsaker som både är nyttiga och goda för dina marsvin och kaniner.

Omlet och dina marsvin och kaniner

Hjälp dina kaniner och marsvin att nå sin fulla potential och bli själv förvånad. Med Zippi tunnlar och Zippi plattformar till kaningård, kommer du lätt kunna lära dina husdjur nya trick och ge dem saker som de längtar efter i deras egen miljö mellan träningstillfällena. Och med våra husdjursgårdar för utomhusbruk, kommer du ha den plats du behöver för att uppnå alla dina mål vad gäller inlärning av trick.

En pojke och flicka leker med marsvin runt Eglu Go

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts