Omletbloggen

Så här lätt är det att lära dina marsvin och kaniner roliga trick

En av de mest givande stunderna du kan ha med dina husdjur är när du lär dem nya trick och oavsett vad du kanske har hört är det faktiskt mycket lättare än vad många tror.Foto: 

Kaniner och marsvin är sociala djur och de har verkligen nytta av att spendera tid med sina ägare för att lära sig nya saker, och det kan vara ett bra sätt att bygga upp tillit mellan dig och dina husdjur samtidigt som ni har roligt tillsammans!

Det bästa sättet att träna dina kaniner eller marsvin på är att öva lite varje dag, även om det bara är i ett par minuter. Dina husdjur kommer att älska uppmärksamheten och att ha en rutin kommer att hjälpa dem att komma ihåg tricken bättre.

Det första du behöver är någonstans där det är tyst och inte finns något som kan distrahera dina husdjur. Zippi kaningårdar och lekhagar passar perfekt eftersom dina husdjur har en säker och familjär omgivning där de kan slappna av och ha kul eftersom de känner sig säkra. Du behöver också några av din kanins eller ditt marsvins favoritgodis till hands för att uppmuntra dem och belöna dem under träningen.

Det kan vara praktiskt att separera dina husdjur när det är dags för träning, men samtidigt så kan vissa djur dra nytta av att lära från varandra. Om du till exempel har en äldre kanin som redan kan några trick och en yngre kanin som inte har lärt sig några än kan den yngre kaninen lära sig snabbare genom att kopiera den äldre kaninens beteende. Och glöm allt du har hört om att man “inte kan lära gamla hundar sitta” eftersom det aldrig är för sent att lära husdjur nya trick!               

En flicka tittar på två marsvin som leker på Omlets Zippi-plattformar för marsvin                            

Trick för nybörjare

När du börjar träna dina marsvin eller kaniner gäller det att ha tålamod och uthållighet. Till att börja med kan det verka som om de inte är speciellt intresserade men om du fortsätter träna och belöna dem med godis kommer de snart att vara med på noterna. Börja alltid med något lätt som att “snurra” vilket är ett perfekt trick för både kaniner och marsvin.

Lär dina kaniner eller marsvin att snurra runt

För att lära ditt husdjur att snurra runt, håll en godis med fingrarna och nära djurets mun. Led sedan runt det i en cirkel med godisbiten så att det snurrar runt på stället. Repetera tills ditt husdjur snurrar runt utan att du behöver leda det och bara då och då behöver uppmuntra dem med en godisbit. Det är viktigt att du bara ger dem godiset när de gör tricket på rätt sätt men få inte dåligt samvete om de lyckas ta godisbiten ur din hand eftersom det fortfarande är en del av er tid tillsammans.

Oroa dig inte om det tar lite tid för din kanin eller ditt marsvin att lära sig tricket eftersom det kan ta lite längre tid för dem att lära sig sitt första trick. När de har lärt sig att snurra runt kommer de att ha förstått principen och att det väntar godis, så då kan ni ha kul tillsammans och träna på flera trick! Om ditt husdjur inte riktigt lyckas med tricket att snurra runt, testa att byta riktning eftersom våra husdjur, precis som oss, är antingen höger- eller vänsterfotade.

Du kan lära dina husdjur många olika trick med samma metod, som att lära dina marsvin att gå igenom en av tunnlarna i sin Zippi-gård genom att guida dem med med godis till början av tunneln och sen lägga godisbiten på andra sidan av tunneln som en belöning. Du kan också lära dina kaniner att stå upp på bakbenen genom att hålla en godis precis utom räckhåll så att den måste ställa sig på bakbenen. När den har lärt sig det kan du långsamt börja flytta på godiset och du kommer snart se din kanin ta sina första stapplande steg på två ben för att få tag på godbiten.

Lär dina kaniner och marsvin att “göra en åtta”

Om du har lyckats lära dina husdjur några trick med hjälp av godis kanske det är dags för en ny utmaning som är lite svårare, som att få dem att gå i en åtta runt dina ben, ett trick som liknar att snurra runt. Med lite ihärdighet kommer du kanske att bli förvånad över hur mycket dina husdjur kan lära sig att komma ihåg. Det här tricket är något som du kommer att vilja visa för dina vänner och du kommer också att märka att dina husdjur känner sig mer bekväma runt människor de inte känner efter träning.

Kom ihåg att godsakerna du använder för träningen är en del av deras mat och om du övar varje dag kan du behöva ge dem lite mindre mat än vanligt för att kompensera för godiset de ätit under träningen. Du kan också göra träningen mer effektiv genom att byta ut torrfoder mot färska blad eftersom det är viktigt att de får godis som också är nyttigt.

Få dina kaniner och marsvin att komma till dig när du ropar

Precis som med andra trick så det viktigt att ha godis till hands. Visa dem godiset när du är nära djuret och säg deras namn när du gör det eftersom de då så småningom kommer att koppla ihop namnet med godis. Nästa steg är att säga deras namn när de är längre bort samtidigt som du visar godiset och upprepa sedan deras namn när du ger dem godisbiten. Ropa på din kanin och ge den godis när den kommer. Efter ungefär två veckor av den här regelbundna övningen av att ropa på den och sen ge den godis, försök att ropa på den utan att visa något godis.

Om din kanin eller ditt marsvin inte kommer när du ropar har de ännu inte lärt sig tricket och du behöver då gå tillbaka till de första stegen och ropa deras namn samtidigt som du visar, och sen ger dem, godis. Så fort som ditt husdjur har lärt sig det här tricket kommer det att komma skuttande mot dig när den hör sitt namn. Självklart kan du fortsätta ge den en godbit då och då!

Två marsvin framför Omlets Zippi-plattformar för marsvin

Lär kaniner och marsvin att hoppa genom ringar

För det här tricket behöver du en pinne och en så kallad “klicker” som används vid träning av vissa husdjur. Till att börja med, och under de första dagarna av träning, håll bara pinnen nära din kanin eller ditt marsvin. När den närmar sig pinnen för att nosa på den och se vad det är, klicka med klickern och ge djuret en godis. Så småningom kommer de att koppla samman pinnen med godis.

Nästa steg är att hålla upp en ring som inte nuddar marken framför din kanin eller ditt marsvin. Håll pinnen på andra sidan av ringen så kommer husdjuret snart att hoppa igenom ringen för att få tag på belöningen. Marsvin kommer bara att kunna göra ett litet hopp, men om du tränar en kanin kan du efter en tid börja höja ringen eftersom de kan hoppa mycket högre.

Lär dina kaniner att göra en “high five”!

Det här är ett svårare trick och något som du bara kan lära kaniner. Det involverar en del “klickträning” med en klicker.

Börja med att sitta med din kanin och vänta på att den ska lyfta på tassen, något de gör ofta, och klicka med klickern varje gång den gör det. De första dagarna är det här allt du behöver göra. Kaninen lyfter på tassen, du klickar med klickern! Du kan snabba på träningen något genom att lägga godis någonstans lite högre upp och när kaninen lyfter nosen, och sen tassen måste du vara redo med din klicker!

Nästa steg är att du placerar din hand på marken nära kaninen. När kaninen ställer ner tassen på marken igen kommer den att nudda din hand. Så fort den gör det ska du klicka med klickern och ge den godis som belöning. Så fort kaninen börjar koppla ihop rörelserna kan du flytta din hand lite längre bort. Det viktiga är att få din kanin att förstå att klicket och belöningen är för att de rör din hand.

Genom att hålla din hand på ena sidan av kaninen och inte rakt framför kommer du att kunna kontrollera att tassen på handen bara involverar en tass, vilket är en viktig del av en “high five”. Din kanin kommer så småningom lära sig att de får en belöning när den rör din hand. Nästa steg är att hålla ut handen och vänta på att kaninen gör en “high five”. Så fort den gör det är det viktigt att du klickar och ger den godis!

Den här processen kan ta ett tag, men det är ett fantastiskt trick och något som kommer att förvåna de som tittar på!

Gårdar och plattformar för kaniner och marsvin

För att göra omgivningarna mer stimulerande både mentalt och fysiskt kan du skaffa en riktig utegård med många roliga leksaker. Det är viktigt att dina husdjur har tillräckligt mycket plats för att kunna motionera regelbundet och det blir mycket lättare för dem om du skaffar ett Zippi tunnelsystem och Zippi plattformar som du själv kan bygga ihop för att passa det utrymme du har tillgängligt.

Plattformarna utnyttjar höjden i gården för att ge dina husdjur mer utrymme och ger dem fler möjligheter att hålla i gång.

Zippi-plattformarna ger dina husdjur mer möjligheter att ha kul samtidigt som de motionerar och de kan också ta sig högre upp och hålla utkik på vad som händer runt omkring. Det är viktigt att dina husdjur har spännande omgivningar som uppmuntrar till lek, eftersom djur som är glada och mår bra kommer ha mycket lättare att lära sig nya trick.

Om du har många kaniner eller marsvin är träning ett bra sätt att spendera kvalitetstid med en av dem åt gången och du kanske snart märker att både du och dina husdjur ser fram emot den här stunden tillsammans!

En kanin hoppar ner för en Zippi-plattform för kaniner i en Zippi-kaningård

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *