Omletbloggen

Vad behöver jag tänka på när jag skaffar höns?

Visst låter det bra att ha några fjäderklädda kompisar i trädgården som regelbundet lägger goda frukostägg? Men innan du skaffar en flock hönor i trädgården är det några saker du måste tänka på, som om din trädgård faktiskt passar för höns, om du har tillräckligt med plats och hur mycket det kommer att kosta… Så för att hjälpa dig har vi samlat några tips och råd!

Hur mycket kostar det att ha höns?

De regelbundna driftkostnaderna inkluderar foder, strö, sand, kalk, vatten och elektricitet. Beroende på vilken hönsras du har, hur gamla dina hönor är och vilken sort och kvalitet av foder du väljer kostar foder ungefär 100-200 kr i månaden för fyra hönor. Om dina höns också kan hitta mycket mat i hönsgården eller om de är frigående i trädgården blir det billigare och om du istället enbart ger dem ekologisk mat av hög kvalitet blir det såklart dyrare. Du kan också ge dem billigare mat som kål, blomkålsblad eller spenat tillsammans med pellets eftersom hönor tycker om att äta grönsaker. Strö kostar 50-150kr per månad för fyra hönor.

Sen tillkommer det kostnader för veterinärbesök som är svåra att uppskatta på förhand. Om du behöver några vaccinationer brukar priset för dessa vara överkomliga men det beror ju såklart på hur många hönor du har och vilka vaccinationer de behöver. Om du regelbundet avmaskar dina höns tillkommer också kostnaden för det. För hälsotillskott och tillbehör kan du räkna med en kostnad på cirka 700 kr om året för fyra hönor.

Driftkostnaden för att ha fyra hönor i trädgården är som mest ungefär 400 kr i månaden. Så sammanfattningsvis kan det sägas att det är billigare att ha höns än andra husdjur som katter och hundar plus att du såklart får färska ägg!

Notera att alla priser som anges i den här artikeln är ungefärliga och kan variera en hel del beroende på var du bor, vilken hönsras du har och så vidare.

Förutom de vanliga driftkostanderna rekommenderas också att du investerar i ett praktiskt hönshus för att hålla dina höns säkra från faror. Du kan antingen köpa ett färdigt hönshus eller bygga ditt eget.

Omlets sittpinne för höns

Något som verkligen behöver finnas med på listan på saker du bör ha innan hönorna flyttar in är
foder- och vattenutrustning, en sittpinne och åtminstone några pickleksaker och en godsaksbehållareför att kunna mata din flock på det enklaste och hälsosammaste sättet.

Glöm inte heller kostnaden för hönorna som vanligtvis är 70 – 700 kr per höna. Priset beror på vilken ras du väljer och hur gamla hönsen är. Det kan vara bra att börja med en flock som består av fyra eller fem fåglar som är mellan 16 och 24 veckor gamla. Om du vill ha en väldigt speciell ras eller höns med en fin stamtavla kan de vara dyrare.

Du kan läsa mer om hur mycket det kostar att ha höns i vår guide.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Omlets pickleksak

Hur mycket jobb är det och har jag tillräckligt mycket tid för att ta hand om höns?

Hur mycket jobb det är varje dag beror på hur stor flock du har och hur gamla hönorna är samt hur väl förberedd du är. Om du har kycklingar behöver de mycket mer tid och omsorg än om du har vuxna hönor. Du kan läsa mer om vad som är bäst att börja med i vår bloggartikel om att skaffa höns som nybörjare.

Generellt sett gäller att om du har fler hönor är det mer jobb, men det betyder ju också att du får fler ägg vilket kommer göra både dig och familjen glad! Att ha en liten hönsflock med sex fåglar är mycket lättare än att ha en hund. Du behöver mata hönorna och byta deras vatten varje dag och du behöver också göra en snabb hälsokontroll på alla hönor varje dag. Du måste också släppa ut dina hönor från hönshuset åtminstone en gång om dagen så att de antingen kan vara frigående eller i en Walk in-hönsgård som ser till att de är skyddade från rovdjur.

Det är också viktigt att tänka på vad dina arbetstider är. Om du börjar tidigt på morgonen ellet slutar sent på kvällen kan det vara svårt att kunna släppa ut och stänga om hönsen vid rätt tid. Men det behöver faktiskt inte vara ett problem eftersom du kan köpa en automatisk dörröppnare till hönshuset, som sköter jobbet att öppna och stänga dörren till hönshuset vid rätt tid, utan att du behöver vara hemma!

Du behöver bara lägga runt 10-15 minuter per dag på de vanliga sysslor som du behöver utföra för att ta hand om dina höns (plus extra tid om du vill umgås med dem!).

Passar min trädgård för att ha höns?

För att dina hönor ska hålla sig friska och glada är det viktigt att de har någonstans utomhus där de kan gå runt och picka i säkerhet, motionera, njuta av solen och den friska luften. Det är viktigt att dina höns har tillräckligt mycket utrymme för sina vanliga rutiner som inkluderar att picka, sprätta och leta mat.

Vilken hönsras du väljer liksom hur många höns du vill ha är de viktigaste faktorerna för att avgöra hur mycket utrymme dina höns behöver och det är viktigt att hönsen har gott om utrymme och tillgång till en gräsmatta där de kan gå runt och sprätta.

Det är också viktigt att du har ett hönshus och en hönsgård så att dina hönor kan känna sig säkra också när du inte är hemma.

Vem tar hand om mina hönor om jag reser bort?

Så länge du planerar ordentligt kommer det inte vara något problem att lämna dina hönor utan att behöva ha dåligt samvete, oavsett om du planerar en kortare eller längre resa.

Det lättaste och mest praktiska skulle vara att be en kompis, familjemedlem eller granne att hålla ett öga på din flock när du är bortrest. Om du inte har någon i närheten som kan hjälpa till behöver du inte oroa dig eftersom det ofta finns folk som jobbar extra som “hönsvakt” och som kan hjälpa till när du är borta. Precis som för hundar och katter är det såklart bäst att det är någon med rätt kunskap som tar hand om dina husdjur när du inte är hemma.

Ett annat alternativ om du inte ska vara borta länge är att investera i en automatisk matare eftersom dina höns då har tillgång till mat hela dagen och den håller också maten borta från råttor och andra ovälkomna gäster. En annan bra investering är en automatisk dörröppnare till hönshuset, där du kan programmera när dörren ska öppnas och stängas via kontrollpanelen. Du kan antingen välja specifika tider eller beroende på hur ljust det är ute, så att dina hönor automatiskt släpps ut eller stängs om på kvällen även när du inte är hemma.

Kan jag blanda hönor av olika raser?

Ja, i de allra flesta fallen kan du blanda hönor av olika raser, men det är bäst att låta tuppar vara för sig själva.

När det gäller ålder kan äldre hönor ofta hacka på yngre hönor på grund av hackordningen. När det helt plötsligt finns nya hönor i hönshuset vill de äldre hönorna visa vem det är som bestämmer, men det är ett naturligt beteende och har inget att göra med vilken ras hönorna är.

Problem kan uppstå om du “blandar” olika raser och till exempel har fem hönor som ser väldigt lika ut (som rhode island red och new hampshire) men bara en höna som ser väldigt annorlunda ut, eftersom hönor som ser väldigt annorlunda ut mot resten av flocken kan bli mobbade.

Vissa raser med en yvig fjäderskrud på huvudet som holländsk vithätta ser inte speciellt bra eftersom fjädrarna skymmer sikten och det kan leda till att de blir hackade på.

Det viktigaste när du introducerar en ny höna i din flock är att den nya hönan isoleras och hålls i karantän i minst 30 dagar. Under den här tiden kan du observera den nya fågeln för att vara säker på att den inte bär på några sjukdomar eller tecken på parasiter och behandla den om så skulle vara fallet. Efter de första 30 dagarna kan du introducera den nya fågeln till din flock men det är viktigt att du till att börja med håller ett öga på dem tills du är säker på att den nya hönan har välkomnats av de andra hönorna. När du ser att de verkar känna sig bekväma och komma överens räcker det sen att bara titta till dem dagligen. För att dina höns ska lära känna varandra är det bäst att låta dem vara frigående eller någonstans där de har gott om utrymme.

Du hittar mer information om att introducera nya hönor i din flock här.

Kom ihåg att dina hönor är dina husdjur och precis som när du skaffar en hund eller katt är det ett åtagande och du måste ta hand om dem. Så det är viktigt att du har tid och det utrymme som behövs för att dia hönor ska vara glada och friska.

Så länge du tar hand om dina höns ordentligt kommer de vara glada och belöna dig med mysiga stunder och såklart färska ägg! Ju bättre du planerar innan du skaffar höns desto mer avslappnad kommer du att vara när de anländer, vilket i sin tur gör dina hönor glada!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *