Omletbloggen

Hur du introducerar nya höns till din flock

Fyra hönor utanför sin Walk in-hönsgård

Vi är många som varit där. Man börjar med ett par höns och tänker att man bara ska prova hur det är, men när man inser vilka fantastiska husdjur de är och vilka goda ägg de lägger kommer man förmodligen snart känna att det är dags att utöka flocken och skaffa några nya hönor till trädgården.

Men att addera nya höns till en redan etablerad flock är lättare sagt är gjort, och det är viktigt att du vet vad du gör för att undvika bråk och mobbning, eller ännu värre problem. 

Nyckeln till framgång när det kommer till att att introducera nya höns är tid. Ha tålamod, det kan ta ett tag innan de nya hönsen lever lyckligt tillsammans med din nuvarande flock, men det kommer vara värt det i slutändan. Alla hönsraser är olika, och alla höns har olika personligheter, så det finns många saker som spelar in i hur väl du kommer lyckas. Här är dock några användbara saker att tänka på:

Gör smarta val

Vissa hönsägare väljer att hålla sig till en ras för att minska risken för problem, men det är definitivt möjligt att ha flera raser tillsammans i samma gård. Om det är möjligt, introducera höns som är ungefär lika gamla och lika stora som de du redan har. Mindre, unga höns kan lätt bli måltavlor om de adderas till en grupp med större höns, och nya yngre och starkare höns kan orsaka stress för de äldre medlemmarna i din nuvarande grupp. Låt aldrig nya kycklingar flytta in hos en grupp höns förrän de är gamla och starka nog att försvara sig själva om någon skulle få för sig att ge sig på dem.

Se också till att aldrig introducera en ensam höna; hon kommer med säkerhet bli attackerad i en grupp med en redan etablerad hackordning. Ju fler höns du lägger till, desto mer måste hackordningen ändras, och de kommer vara lättare för gruppen att bestämma vem som faktiskt är den mest dominanta. Om det är möjligt, addera alltid fler höns än vad du redan har för att minska problem med mobbning. Detta är dock lite av en riskabel taktik om du planerar att skaffa nya höns fler gånger!

Karantän

De första stegen i processen är att sätta de nya hönsen i karantän någon annanstans än hos din flock för att se till att de inte bär på några sjukdomar eller parasiter. Genomför regelbundna hälsokontroller på de nya fåglarna medan de bor separat, och behandla möjliga sjukdomar du upptäcker. Det kan vara värt att avmaska och pudra kiselgur på dem ett par gånger för att se till att de inte för in några parasiter in i hönshuset. 

Håll de nya hönsen i karantän i åtminstone en vecka, gärna längre, eller tills du är helt säker på att de är friska och glada.

Ta det lugnt

Dessvärre fungerar det inte att bara ställa ner de nya hönsen tillsammans med de gamla så fort du är säker på att de mår bra. Istället måste du se till att de vänjer sig vid varandra. Helst görs detta genom att hålla de två grupperna nära varandra nog att de kan se och känna lukten av varandra, men inte nära nog att de kan röra varandra. De kommer förhoppningsvis vara nyfikna på den andra gruppen, men inte känna att deras hem har blivit invaderat. Skiljeväggarna till Omlets Walk in-hönsgård är perfekta för detta steg i processen, eftersom de gör att du kan dela upp gården och långsamt introducera de båda grupperna för varandra.

Behåll denna uppställning i åtminstone en vecka. Det kan verka som att de har vant sig vid varandra efter ett par dagar, men för höns är skillnaden mellan att se några höns över stängslet och att faktiskt dela hönshus och gård med dem väldigt stor. Ha tålamod, då är det större chans att du lyckas!

Första riktiga mötet

När du känner att det är dags för de två grupperna att träffa varandra är det bäst att göra detta på en ny, neutral yta som inga höns har etablerat som sin egen, även om det bara är en liten inhägnad i ett hörn av trädgården.

Det är alltid bäst att låta den gamla flocken komma till den nya, så sätt ner nytillskotten innan du låter dina nuvarande höns närma sig. Det är extra viktigt om du genomför första mötet på hönsens nuvarande gård: släpp inte ut dem på gården förrän de nya hönsen har fått varandra runt ett tag.

Prova att fixa lite distraherande underhållning som kan få hönsen att tänka på något annat. Fyll en pickleksak eller en Caddi med dina husdjurs favoritmellanmål, så kommer de förhoppningsvis lägga mer energi på den än på nykomlingarna.

En annan teknik som är värd att prova är att introducera hönsen på natten när de tyst sover i hönshuset. Öppna dörren till din Eglu och sätt in de nya hönsen bredvid de gamla. Det gör att de kan vänja sig vid varandras närvaro och dofter medan de är sömniga och mindre benägna att attackera. Detta fungerar väldigt bra för vissa, medan de kan orsaka problem hos andra, så det är upp till dig om du vill riskera att prova. Se till att du är där på morgonen när hönsen vaknar för att se hur de reagerar på sina nya vänner.

Som vi sa, det kan ta ett tag innan gruppen återgår till sitt vanliga lugna själv. Du måste förbereda dig på att det kommer bli en del bråk och lite mobbning; det är en del av att etablera en hackordning. Det bör lugna ner sig efter ett par dagar, kanske en vecka. Om du märker att hönsen allvarligt skadas eller blöder från sår är det dags att gå emellan. Fastställ vem som är den främsta mobbaren och isolera henne någon annanstans i ett par dagar. Det kan verka taskigt, men det är det bästa du kan göra för dina höns. När du släpper tillbaka henne i gruppen kommer hon vara för upptagen med att försöka hitta sin plats i hackordningen att hon inte har tid att mobbas.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *