Omletbloggen

Visste du detta om hundars svansar?

Brun hundsvans i gräs

? Det främsta syftet med hundens svans är kommunikation, och att sprida personlig information i form av feromoner. Hundar har körtlar precis under svansen, och dessa ger ifrån sig dofter som andra hundar plockar upp. När hunden viftar på svansen spänner sig musklerna kring rumpan och trycker på körtlarna, som skickar ut massvis med information. Svansens svepande rörelser kan också hjälpa till att sprida doften ännu längre.

? I en situation där hunden inte vill ge sig till känna eller bli upptäckt, kanske om han eller hon känner sig rädd eller tveksam, kommer hen stoppa svansen mellan benen för att minska spridningen av sin personliga doft.

? Hundar som har väldigt små svansar, eller ingen svans över huvud taget, har givetvis begränsad förmåga att använda denna kroppsdel för att kommunicera, och kommer vara tvungen hitta andra sätt att få fram sina budskap. Öron kan t.ex. vara väldigt användbara för att visa andra hundar vem du är och hur du mår.

? Olika sorters svansrörelser motsvarar olika känslor. En försiktig gungning vid ett nytt möte kan ses som en avvaktande hälsning, medan en svans som åker fram och tillbaka i svepande rörelser är väldigt vänlig och icke-konfrontativ. En hund som håller svansen högt och rör den kort fram och tillbaka kan försöka visa tecken på osäkerhet, och försöker förmodligen utröna potentiella hot. Du kan läsa mer om hundars kroppsspråk i Omlets hundguide.

? Valpar viftar inte på svansen när de föds. De första sex veckorna i livet tillbringar de i stort sett bara med att äta och sova, och de visar inget direkt intresse för sin omgivning. Så fort de dock börjar förstå poängen med kommunikation, vid ungefär 49 dagars ålder, kommer de direkt börja vifta.

? Svansen kan ses som en förlängning på ryggraden. Precis som ryggen består svansen av ryggkotor, 5-20 stycket, med mjuka diskar mellan sig. Dessa möjliggör rörlig- och böjlighet. Kotorna är bredare längst in på svansen och blir mindre mot toppen.

? Formen och utseendet på svansen hos specifika hundraser har i många fall avlats fram. Taxens långa, kraftiga svans tros t.ex. ha fungerat som ett handtag när man var tvungen att dra upp hunden ur grävlingsgryt, beagles har en vit topp på svansen för att jägarna ska kunna se dem i fjärran, och labradorer har en så kallad “uttersvans” som är tjock och rund och kan fungera som ett slags roder när hunden simmar.

? Hundar använder inte bara sina svansar för kommunikation, den är också användbar för att hålla balansen. Om du tittar på en väldigt snabb hund som springer, t.ex. en greyhound eller whippet, kan du se att svansen står rakt ut bakom dem. Den fungerar som en motvikt och hjälper hunden att accelerera, bromsa och vända i höga hastigheter. Läs mer om de här supersnabba hundarna i Omlets hundrasguide!

? Enligt studier som gjorts på hundsvansar finns det bevis för att riktningen som hunden börjar vifta med svansen kan säga något om deras känslor. Positiva stimuli (mat, eller att se sin ägare) gör att hunden börjar vifta med svansen åt höger, medan negativa stimuli (t.ex. en annan hund som ser aggressiv ut) får hunden att vifta med svansen åt vänster. 

Gillade du den här bloggartikeln om hundsvansar? Då kanske du också vill läsa vår bloggartikel om kattsvansar!

En tax hoppar på hundsängen Topology från Omlet - svansen är i fokus

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *