Det Àr för tillfÀllet vÀntetid pÄ grund av stor efterfrÄgan. Se vÄr leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Visste du detta om hundars svansar?

Brun hundsvans i grÀs

đŸ”č Det frĂ€msta syftet med hundens svans Ă€r kommunikation, och att sprida personlig information i form av feromoner. Hundar har körtlar precis under svansen, och dessa ger ifrĂ„n sig dofter som andra hundar plockar upp. NĂ€r hunden viftar pĂ„ svansen spĂ€nner sig musklerna kring rumpan och trycker pĂ„ körtlarna, som skickar ut massvis med information. Svansens svepande rörelser kan ocksĂ„ hjĂ€lpa till att sprida doften Ă€nnu lĂ€ngre.

đŸ”č I en situation dĂ€r hunden inte vill ge sig till kĂ€nna eller bli upptĂ€ckt, kanske om han eller hon kĂ€nner sig rĂ€dd eller tveksam, kommer hen stoppa svansen mellan benen för att minska spridningen av sin personliga doft.

đŸ”č Hundar som har vĂ€ldigt smĂ„ svansar, eller ingen svans över huvud taget, har givetvis begrĂ€nsad förmĂ„ga att anvĂ€nda denna kroppsdel för att kommunicera, och kommer vara tvungen hitta andra sĂ€tt att fĂ„ fram sina budskap. Öron kan t.ex. vara vĂ€ldigt anvĂ€ndbara för att visa andra hundar vem du Ă€r och hur du mĂ„r.

đŸ”č Olika sorters svansrörelser motsvarar olika kĂ€nslor. En försiktig gungning vid ett nytt möte kan ses som en avvaktande hĂ€lsning, medan en svans som Ă„ker fram och tillbaka i svepande rörelser Ă€r vĂ€ldigt vĂ€nlig och icke-konfrontativ. En hund som hĂ„ller svansen högt och rör den kort fram och tillbaka kan försöka visa tecken pĂ„ osĂ€kerhet, och försöker förmodligen utröna potentiella hot. Du kan lĂ€sa mer om hundars kroppssprĂ„k i Omlets hundguide.

đŸ”č Valpar viftar inte pĂ„ svansen nĂ€r de föds. De första sex veckorna i livet tillbringar de i stort sett bara med att Ă€ta och sova, och de visar inget direkt intresse för sin omgivning. SĂ„ fort de dock börjar förstĂ„ poĂ€ngen med kommunikation, vid ungefĂ€r 49 dagars Ă„lder, kommer de direkt börja vifta.

đŸ”č Svansen kan ses som en förlĂ€ngning pĂ„ ryggraden. Precis som ryggen bestĂ„r svansen av ryggkotor, 5-20 stycket, med mjuka diskar mellan sig. Dessa möjliggör rörlig- och böjlighet. Kotorna Ă€r bredare lĂ€ngst in pĂ„ svansen och blir mindre mot toppen.

đŸ”č Formen och utseendet pĂ„ svansen hos specifika hundraser har i mĂ„nga fall avlats fram. Taxens lĂ„nga, kraftiga svans tros t.ex. ha fungerat som ett handtag nĂ€r man var tvungen att dra upp hunden ur grĂ€vlingsgryt, beagles har en vit topp pĂ„ svansen för att jĂ€garna ska kunna se dem i fjĂ€rran, och labradorer har en sĂ„ kallad “uttersvans” som Ă€r tjock och rund och kan fungera som ett slags roder nĂ€r hunden simmar.

đŸ”č Hundar anvĂ€nder inte bara sina svansar för kommunikation, den Ă€r ocksĂ„ anvĂ€ndbar för att hĂ„lla balansen. Om du tittar pĂ„ en vĂ€ldigt snabb hund som springer, t.ex. en greyhound eller whippet, kan du se att svansen stĂ„r rakt ut bakom dem. Den fungerar som en motvikt och hjĂ€lper hunden att accelerera, bromsa och vĂ€nda i höga hastigheter. LĂ€s mer om de hĂ€r supersnabba hundarna i Omlets hundrasguide!

đŸ”č Enligt studier som gjorts pĂ„ hundsvansar finns det bevis för att riktningen som hunden börjar vifta med svansen kan sĂ€ga nĂ„got om deras kĂ€nslor. Positiva stimuli (mat, eller att se sin Ă€gare) gör att hunden börjar vifta med svansen Ă„t höger, medan negativa stimuli (t.ex. en annan hund som ser aggressiv ut) fĂ„r hunden att vifta med svansen Ă„t vĂ€nster. 

Gillade du den hÀr bloggartikeln om hundsvansar? DÄ kanske du ocksÄ vill lÀsa vÄr bloggartikel om kattsvansar!

En tax hoppar pÄ hundsÀngen Topology frÄn Omlet - svansen Àr i fokus

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *