Omletbloggen

Hur du hittar och köper höns i nuläget

Vi får just nu massvis med frågor från folk som är redo att börja med höns. De vet var de kan hitta hönshuset, gården, maten och de bästa tillbehören (hint!), men inte hur de ska få tag på sina nya husdjur. Precis som med det mesta dessa dagar kommer internet vara det bästa stället att börja leta!

En av de bästa sätten att hitta folk som säljer höns är att googla “köpa höns + din stad eller landskap”. Det finns ett par hemsidor som låter folk publicera annonser för höns, men du kommer också hitta kontaktuppgifter till gårdar och uppfödare som säljer kycklingar eller höns. Många av dessa har kanske minskat sin produktion i nuläget, så du kan behöva ringa runt till ett par för att hitta en som fortfarande tar emot beställningar.

Du kommer också hitta Facebook-grupper och forum där entusiastiska hönsägare diskuterar allting som har med höns att göra, och man kan ibland se annonser där folk som säljer eller letar nya hem till höns i dessa grupper.

Vanligtvis är det alltid bäst att kontakta personen du tänker köpa hönsen från, och helst åka för att besöka dem så att du kan se var hönsen hålls och hur de verkar ha det. Det kommer hjälpa dig välja en bra uppfödare som tar väl hand om sina djur, så att du kan vara säker på att hönsen kommer vara friska och glada när de kommer hem till dig. Under rådande omständigheter är det dock bäst att minimera kontakten med utomstående, men du kan fortfarande ställa frågor över mejl eller telefon som kan ge dig god idé om huruvida personen vet vad hen pratar om.

Om du bestämmer dig för att slå till på hönsen, se till att ni kan hitta ett sätt för leveransen som känns säkert för er båda i nuläget.

Här är några bra söktermer att använda:

Höns till salu

Enkelt, men effektivt. Om du bara vill ha höns och inte riktigt bryr dig om hur gamla de är, vilken ras de är eller hur många ägg de kommer lägga kan du bara googla höns till salu och ditt landskap eller stad.

Värpande höns till salu

Höns säljs oftast när de precis har börjat värpa. Det är en bra tid, eftersom de är gamla nog att ta hand om sig själva, men tycker att det är helt okej att bli flyttade och introducerade till ett nytt hem. När hönsen börjar lägga ägg skiljer sig lite mellan olika raser och andra utomstående faktorer, men det sker ungefär vid sex månaders ålder. Det är värt att notera att det ofta dröjer ytterligare sex månader innan hönsen är fullvuxna och värper med full kapacitet.

Folk som säljer större mängder höns ruvar ofta ägg i omgångar, och de kanske inte har höns som är redo att lämna gården precis den veckan du kontaktar dem. Det är bäst att ta kontakt nu om du vill köpa höns i maj, juni eller till och med juli.

Rashöns till salu

Dessa höns avlas från utställningshöns, ofta efter en specifik standard. Hönsen kommer vara väl omhändertagna, och uppfödaren är troligtvis kunnig om rasen och om höns i allmänhet, så du kommer kunna ställa massvis med frågor om fåglarna. 

Rashöns är ofta lite dyrare än hybridraser, men du vet vad du får. Det är speciellt viktigt om du har en tydlig idé om vilken sorts höna du vill ha. Läs på om lite hönsraser här, och välj en som du tror kommer passa dig, dina behov och din trädgård. 

Än en gång är det viktigt att planera i förväg, förmodligen ännu viktigare när det handlar om ovanligare hönsraser. Du kanske kommer behöva boka flera veckor eller till och med månader i förväg, beroende på vilken ras du valt.

Om du har svårt att hitta någon som har höns till salu kan du alltid ta saken i egna händer och börja föda upp höns själv.

Om du är redo för en utmaning och kan få tag på en bra kläckningsmaskin är det otroligt spännande att föda upp kycklingar hemma, och det kan bli ett fantastisk utbildningstillfälle om du har barn hemma. Det är dock värt att nämna att det kräver mer tid, energi och tillbehör än att skaffa redan fullvuxna höns, och du måste vara medveten om att ungefär hälften av alla ägg kommer kläckas som tuppar som inte kommer kunna bo tillsammans. Har du en plan för vad du ska göra med dem?

Om du fungerar på att kläcka kan du hitta befruktade ägg på Ebay eller Blocket, eller i vissa hönsgrupper. Vi har en superbra guide som steg för steg går igenom att ruva ägg i masking, du hittar den här

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *