Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

9 saker du kanske inte visste om din hamsters kindpåsar

En beige hamster hanteras

1.

Alla hamstrar har kindpåsar. Dessa expanderande delar av slemhinnorna i munnen kan liknas vid små, icke-uppblåsta ballonger som kan fyllas med mat, ibland ända bak till höftbenen. 

2.

Det främsta syftet med kindpåsarna är att bära mat från källan tillbaka till boet. Det innebär inte bara att hamstern kan äta sin mat i lugn och ro, utan också att de begränsar antalet gånger de måste lämna det säkra boet. Hamstrar i det vilda är bytesdjur, men måste äta ofta, gärna varannan timme, och om de skulle behöva springa tillbaka till boet varje gång de hittat ett frö eller en nöt skulle rovdjur ha mycket lättare att hitta deras underjordiska tunnlar. Istället ger de sig ut för att leta mat på kvällen, och tack vare sina kinder behöver de bara gå ut en eller möjligtvis två gånger.

3.

Hamstrar kan både äta och springa med kindpåsarna fulla. De kan fylla kinderna med upp till 20% av sin kroppsvikt, men eftersom kinderna är otroligt elastiska och hålls på plats längs med axlarna påverkar de inte nämnvärt hamsterns hastighet eller hur långt hen kan springa.

4.

För att hålla maten färsk och torr under tiden hamster letar efter mer utsöndrar munnen inget saliv i påsarna.

5.

Hamsterhonor i det vilda bär eller gömmer ibland sina ungar i kindpåsarna om boet av någon anledning måste evakueras. Det är dock förmodligen inte ett beteende du kommer se hos dina husdjurhamstrar.

6.

I det vilda sorterar hamstrar regelbundet maten hen hamstrat och kastar bort det som blivit dåligt. Även detta är ett ovanligt beteende hos tama hamstrar eftersom de inte behöver leta efter sin mat på samma sätt. Om du ger din hamster färsk frukt och grönsaker är det därför viktigt att du då och då kollar så att de inte gömt dessa någonstans i buren, och tar bort dem innan de blir mögliga.

7.

Hamstrar förvarar inte bara mat i sina kindpåsar, de kan också bära strö eller byggnadsmaterial tillbaka till boet för att säkra, värma eller dekorera.

8.

Vissa hamstrar har en favoritkindpåse som de alltid fyller först, medan andra alltid stoppar lika mycket i båda.

9.

Tama hamstrar kan ibland få problem med sina kindpåsar, t.ex. bölder, infektioner eller tumörer, så det är viktigt att ägare håller ett öga på påsarna och genomför regelbundna hälsokontroller. Det enda du som ägare kan göra för att minska risken för problem är att inte ge hamstern vassa eller kladdiga saker att äta, eftersom dessa kan fastna eller skapa sår, samt kontakta veterinären ifall du skulle upptäcka något som inte verkar stå rätt till.

En flicka håller sin hamster med hamster- och gerbilburen Qute i bakgrunden


This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *