Omletbloggen

9 saker du kanske inte visste om din hamsters kindpåsar

En hamster äter en hemmagjord godsak

Hamstrar är kända för att stoppa sina kinder fulla med mat på ett bedårande sätt, vilket ger dem ett pösigt, gulligt utseende. Men exakt vad gör det möjligt för dem att bära runt mat i munnen, och vad gör de med maten när den väl är där? Vi kommer att gå igenom 9 saker du kanske inte visste om din hamsters kindpåsar så att du kan förstå din lurviga väns märkliga beteende lite bättre.

9 saker du kanske inte visste om din hamsters kindpåsar

Alla hamstrar har kindpåsar, men vad används de till och hur fungerar de? Låt oss dyka ner i dessa djupa kindpåsar – om det fortfarande finns rum!

Kindpåsar är en del av hamsterns anatomi

Det vi kallar en “kindpåse” är faktiskt expanderande delar av din hamsters slemhinna i munnen. När den är tom ser din hamsters kindpåse ut som en liten, tömd ballong. När din hamster börjar fylla sina kindpåsar kan de ibland expandera ända bak till höftbenen. Faktum är att en hamster kan stoppa in upp till 20 % av sin kroppsvikt i sina kindpåsar. Det skulle vara som om en människa som väger 54 kg bär med sig ytterligare 11 kg mat i munnen.

De fungerar som en inbyggd lunchlåda

Huvudsyftet med deras kindpåsar är att bära mat. Vilda hamstrar använder sina kindpåsar för att bära mat tillbaka till sitt hem för att kunna njuta av den på en säker, lugn plats. Tama hamstrar uppvisar samma beteende. Ibland kan du se att din hamster lägger innehållet i kindpåsen i sitt gömställe, lektunnel eller sovområde.

Mat att ta med sig

Hamstrar kan både springa och äta med kinderna fulla. Faktum är att hamstrar fortfarande kan äta när deras kindpåsar är fulla. De fyller kinderna och äter sedan några tuggor innan de tar med sig maten tillbaka till boet. Och även med all den extra vikten av fulla kindpåsar, saktar inte hamstrar ner på grund av deras medhavda mat.

Torr förvaring

Här är ett roligt faktum: hamstrar släpper inte in saliv i sina kindpåsar. Detta håller deras mat torr och förhindrar att bakterier byggs upp i munnen. Det finns inte många hamstertandläkare, så det är viktigt för munhygienen att hålla tänderna fria från fuktig mat.

Extra bärsele för ungar

Det här är inte något du förmodligen kommer att se hos dina tama hamstrar, men honor kan faktiskt bära sina ungar i sina kindpåsar om de behöver fly snabbt. De fungerar då som ett gömställe i en nödsituation. Men att förvara sina ungar på detta sätt används bara som en sista utväg när deras bo är hotat.

Ta ut soporna

Hamstrar är faktiskt ganska ordningsamma djur som inte uppskattar för gammal mat i sina skafferier. De kommer att använda sina kindpåsar för att bära bort gammal mat bort från deras fräscha mat. Detta är inte dock inte så vanligt hos tama hamstrar som har en ren bur, så att ha en lättrengjord hamsterbur kommer att hjälpa din hamster att hålla buren ren.

En skottkärra eller kundvagn

Skulle du vilja bära hem dina senaste heminredningsfynd i din mun? Det är precis så hamstrar ibland använder sina kindpåsar – som en plats där de transporterar strö eller byggnadsmaterial tillbaka till boet för att säkra, värma eller dekorera det.

Ibland har hamstrar en favoritsida

En del hamstrar har en favoritkindpåse som de alltid fyller först, medan andra alltid stoppar lika mycket i båda.

Potentiella problem

Hamstrar kan ibland få problem med sina kindpåsar, t.ex. bölder, infektioner eller tumörer, så det är viktigt att du håller ett öga på påsarna och genomför regelbundna hälsokontroller. Det enda du som hamsterägare kan göra för att minska risken för problem är att inte ge hamstern vassa eller kladdiga saker att äta, eftersom dessa kan fastna eller skapa sår, och kontakta veterinären ifall du skulle upptäcka något som inte verkar stå rätt till.

Omlet och dina hamstrar

Hamstrar är fantastiska djur som är ett nöje att ha. Deras udda men älskvärda personligheter är det som inspirerade Qute hamsterbur. Vi ville skapa ett idealiskt hem för din hamster som är lätt att hålla rent samtidigt som det ser bra ut i alla rum i huset. Med en Qute hamsterbur från Omlet kommer du att kunna se din hamster stoppa sina kindpåsar fulla och du kommer även kunna se alla deras andra bedårande beteenden på nära håll.

En hamster med en tass på Omlet Qute hamsterbur

 

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *